Stavba cnc frezky-zaciatocnik.

mirdin
Příspěvky: 300
Registrován: 13. 11. 2014, 12:40
Bydliště: Frýdek - Místek

23. 7. 2016, 2:37

No už to tady bylo řečeno. Hodně střílš od boku.
Opravdu každou otázku kterou položíš si nejdřív najdi na foru. Vše co se tady ptáš je tady napsáno. A hlavně nebudeš vypadat jako . . .
Víš jsou tady kluci kteří vi o čem mluví. A pokud ti řeknou studuj a uč se. A pak se do toho pusť Tak si to vem k srdci. Ušetří ti to spoustu starosti. A v neposlední řadě peníze.

Napsal jsi:
Bude mi na obrabanie dreva stacit 10 000 otacok/s?

Tak přesně tyhle dotazy jsem měl na mysli. Opravdu jsi to myslel vážně? :D

No asi jsi se upsal. Myslel jsi 10 000 ot/min. Že?

Podle mně nejlevnější řešeni pro tebe bude třeba aspoň 2.2 kW 24 000 ot/min buďto čínský vodnik nebo vzduchem chlazené vřeteno. A k tomu invertor neboli frekvenční měnič. Na 220V třeba. Ale ten měnič určitě ne z ebay.

Těch 24 000 ot/min už by na dřevo mohlo stačit. Ono záleží i jake dřevo budeš frézovat.

Co se týče velikosti tvé frézky je to dost velké. Na první stavbu hobika. :D

Jednotlivé díky nemá smysl kupovat do předu. Protože pak zjistiš že to není to pravé a budeš to prodávat a kupovat jiné.

Promysli si celou stavbu. Co a jak budeš skládat šroubovat. Pak už bude pozdě když to nepujde složit a seřídit.

Ale jinak ti přeji hodně úspěchů s tvou CNC FRÉZKOU.

Ať se dilo daří. :)


PS: něco navrhni v tom solidwoksu. Dej sem nějaké obrázky a určitě ti to tady chlapi okomentujou a poradí co a jak bys měl upravit.
Ale chce to něco navrhnout atd. Koukni se na internet kolik a jake zatíženi snesou lineary a vozíky abys to neměl zbytečně předimenzované a nebo naopak.

Např. 30tky lineáry je podle mě trochu předimenzované. A použít pod 30tku lineáry 20 plochač z hliníku??? Nooooo???

Ale je tady ještě jedná nožnost. U nás se dá koupit materiál hlinik ktery je v ruzných tloušťkách. A jeho povrch je už frézovany. Jak spodní tak vrchní strana. U nás se to jmenuje ALQAL

http://www.hlinik.cz/alqal" onclick="window.open(this.href);return false;

To samé se dá sehnat na slovnsku. To vim na 100%. Tlošťky dělají od 5 mm až po cca 60 či 80 mm jen si vybrat. A je sice 5083 a ta se obrábí celke dist dobře. A cenově je to pro tebe bude taky dostupné. Ale nejdříve ten nákres. :) a čti čti a zase jenom čti.
3pajky
Příspěvky: 108
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

23. 7. 2016, 8:30

Dik za odpoved:-) ale velmy si mi nepomohol s otazkou ci mi bude stacit 10000ot/min. Bol by som rad keby sa vyjadril niekto kto drevo frezuje, cize vie to posudit.
Nj, mozno budem musiet kupit aj toho cinana..
Na os X mam lineary zda sa mi 25ky 1250mm, os YaZ mam od Kvako1 co tu predaval os s linearnym pohonom, ktosi to tu nedavno rozchodil v nejakom vlakne. Tahat to bude Xko 2x32mm gulickova skrutka predpata a YaZ po jednej.
Kvakovy dakujem za pomoc. Je fayn ked cloveku niekto nieco vysvetli.
Hej hej, ja si to pomali utriedujem v hlave co a ako bude vyzerat, nebudem to 1000krat prekreslovat.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4621
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

23. 7. 2016, 8:43

3pajky píše:Dik za odpoved:-) ale velmy si mi nepomohol s otazkou ci mi bude stacit 10000ot/min. Bol by som rad keby sa vyjadril niekto kto drevo frezuje, cize vie to posudit.
zkus se zamyslet nad tím co je a jak se počítá řezná rychlost
pak ti možná dojde , že ta otázka je dost nesmyslná a proto ti na ni nikdo nemůže dát jednoznačnou odpověď
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
3pajky
Příspěvky: 108
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

23. 7. 2016, 8:47

Inak ho toho hlinik.sk som sa nevedel ani dovolat, az nejakemu majstrovy a ten mi nevedel povedat cenu, na mejly neodpovedali, s cenou mi odpisali az z hlinik.cz
Na Xko by pod lineary maly ist vinkle 100x100x10 zvarene proti sebe s presahom, len este neviem ci zozeniem niekoho kto to ofrezuje. Tie pojdu prepojit medzi sebou myslim ze material sa vola klinkovica skrutkami na ten presah vinkla.
3pajky
Příspěvky: 108
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

23. 7. 2016, 8:57

Vsak jednoznacnu asi ne, ale aspon zo skusenosti..
Ja som cosi pocital, ale ajtak mi nieje jasno, pocita sa to nejako uber na zub frezy, ale vies, kym si to nevyskusam, neosaham tak netusim ako sa to sprava. Aj tak je to asi viac menej jedno, vreteno do 10k/min bude do ocele a ak nebude stacit na drevo tak este nejakeho cinana a menit ich. Co ked sa zamyslim aka krava bude to pomalsie, tak sa mi to asi nebude chciet menit :-/
Uživatelský avatar
pavlaxy
Příspěvky: 1884
Registrován: 26. 12. 2007, 11:42
Bydliště: Praha

24. 7. 2016, 3:23

Podívej se na vlákno hned vedle tvého o cnc frézce 1000x1000 ....
a tam je také odkaz na další informace http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=121&t=20955" onclick="window.open(this.href);return false;
třeba si také projdi vlákno stavitele Lify ....
vyvaruješ se spousty omylů a třeba změníš názor na jednoduchost oboru CNC frézky ...
Uživatelský avatar
pavlaxy
Příspěvky: 1884
Registrován: 26. 12. 2007, 11:42
Bydliště: Praha

24. 7. 2016, 3:37

3pajky píše:
Hej hej, ja si to pomali utriedujem v hlave co a ako bude vyzerat, nebudem to 1000krat prekreslovat.
Desetkrát něco překreslit je snažší než vyrábět díly a pak je házet do šrotu :mrgreen:
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16051
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2016, 4:15

Hlavne levnejsi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
3pajky
Příspěvky: 108
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

24. 7. 2016, 4:45

Ja nic nevyrabam, zatial to len pekne ukladam na stol :-) dokoncim dielnicku a musim to aspon rozbalit a premazat. V praci mam nejake Ucka tak 140x50, z toho by som spravil stol pod frezku. Uz to mam viacmenej vydlazdene, este sokle, vysparovat, vymalovat. Podlaha je +-5mm, dufam ze frezka na tom bude lepsie. Ide kupit krycie mechy na ebay nejak lacnejsie? Ako sa to vola po anglicky? Vsak ja ciiiiitam, ale ked vravis ze je tam nieco, tak idem kuk ci nieci pribudlo, ale s tymi otackami tam urcite nic nieje :-P ak dobre pamatam chcel cinana vodnika?
Pawelson
Příspěvky: 223
Registrován: 29. 4. 2009, 9:10
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2016, 5:54

že mu ještě radíte
mirdin
Příspěvky: 300
Registrován: 13. 11. 2014, 12:40
Bydliště: Frýdek - Místek

24. 7. 2016, 6:50

Pawelson píše:že mu ještě radíte
Takový si nenechá poradit. Je to člověk co vše koupil a ma to doma tak už to musi fungovat ať už je to jak chce.
Chtel jsem jen vidět ty 5 fazové motory. Vykon velikost a tak. :)
3pajky
Příspěvky: 108
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

24. 7. 2016, 9:07

Neboj tie motory odfotim. Co je na nich divne? V dnesnej dobe trosku nestandartne, ale podla toho co som cital spajaju vyhody a nerobia sa uz preto ze lacnejsie vydu 3faz. Inak su s enkoderom, ale zapajat to asi nejdem, uvidim.
Clovek co vse koupil? Moj mily ja dost makam aby som to mohol kupit, myslim ze bez toho to nejde, alebo ty mi darujes? Joj este rypnem, cele to bude s ATC ked mi to vide.. Vlastne vreteno bude ak to pojde 4kw servo, cez klasika menic, vektor, vsetko ide ako ma, len sa mi akosi hreje rotor/hriadel, na to som sa chcel aj opytat ci niekto nevie o co ide? Je to 4kw/3000RPM, tak to budem prevodovat na tych 10k. Loziska viac nedaju.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1457
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2016, 10:09

3pajky píše:Neboj tie motory odfotim. Co je na nich divne? V dnesnej dobe trosku nestandartne, ale podla toho co som cital spajaju vyhody a nerobia sa uz preto ze lacnejsie vydu 3faz. Inak su s enkoderom, ale zapajat to asi nejdem, uvidim.
Clovek co vse koupil? Moj mily ja dost makam aby som to mohol kupit, myslim ze bez toho to nejde, alebo ty mi darujes? Joj este rypnem, cele to bude s ATC ked mi to vide.. Vlastne vreteno bude ak to pojde 4kw servo, cez klasika menic, vektor, vsetko ide ako ma, len sa mi akosi hreje rotor/hriadel, na to som sa chcel aj opytat ci niekto nevie o co ide? Je to 4kw/3000RPM, tak to budem prevodovat na tych 10k. Loziska viac nedaju.
Nejspíše jsi nepochytil jak to bylo myšleno.
Většinou si konstrukci nejdříve nakreslím a zde očekávám jaké má +/-. Na základě informací se mohu rozhodnout jak dál.
Pokud mi deset z deseti lidí (kteří již něco postavili) napíše, děláš blbost, udělej to jinak - je to opravdu na zamyšlení.

Bez nákresů nebo fotek alespoň něčeho hmatetelného jsou veškeré diskuze tak trochu do větru.
A myslím že mohu bez nadsázky říci, že každého kdo si postavil svoje první funkční CNC byl z výsledku velmi překvapen. A to jak pozitivně tak negativně.
Aby těch negativních bodů bylo co nejméně, je potřeba předkládat zde co nejvíce smysluplných informací. Pak i z dílů na stole se dá odhadnout že je něco špatně.

Vřeteno nemá smysl komplikovaně řešit dokud stroj nestojí. Teprve na základě výsledku se dá reálně uvažovat zda stačí 2kw číňan, nebo je konstrukce tak dobrá že se vyplatí na něj pověsit nějaké ATC.
Myslím že ATC bych začal řešit až mě nebude bavit měnit nástroje několikrát během obrábění a k tomu je ještě opravdu dlouhá cesta.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
mirdin
Příspěvky: 300
Registrován: 13. 11. 2014, 12:40
Bydliště: Frýdek - Místek

25. 7. 2016, 2:01

To že ti pišem věci které ti nejsou tak úplně příjemné neznamená že ti nefandíme v tvé stavbě frézky. Jde o tohle s tvých dotazů a nápadů je uplně jasné to že v tom máš pěkný zmatek a ne tak úplně víš o čem mluviš. Nekrytizuji tvé motory. Jen jsem je nikdy neviděl. Což neznamená že jsou špatné. Byl jsem zvědavý.

Co se týká stavby frézky. Vyřešené není nic dokud to nebudeš mít nakreslene. Jekl 100 x 100 x 10? S hliníku? Nějak svařený a pak ofrézovany. To asi né.

Pokud chceš radu. Skus to takhle.

Frézka 1000 x 500 mm zamyšlený pracovní prostor třeba 900 x 400 použité lineární vedení začka a typ xxx 30 mm delka xxx mm.
Typ vozíků xxx atd. Jaký bych měl použit materiál na osu xxx pod tyto lineáry. Plný tak tedy hlinik nebo ocel nějaký profil?

Prostě se ptát tak abys dostal odpověď a mohl to posléze zanést v solidworksu a nakeslit.

Ty tady něco plácneš bez rozumu a pak akorad dosáhneš toho že tě členové fóra budou ignorovat protože si stále jedeš to své bez toho abys uvažoval nad tím co ti tu kdo rádi. V takovém případě vlastně žádné rady teda nepotřebuješ protože to máš vše nakoupené. A v hlavě jak říkáš to máš navržené.

S takovou to ani nedokončiš. Tak tedy Normalně na tomto fóru takhle nereaguji. Spíš čtu a říkám si tohle bych udělal jinak. A nebo tyyyýjooo super nápad tak by to bylo mnohem lepší. Ale v tomhle případě jsem to nevydržel a proto ta má reakce.

Já jsem spoustu lidem na tom to fóru za hodně vděčný. Protože opravdu umí a znají problematiku věci kolem Hoby CNC. A naučil jsem se spoustu věcí. Ale je to ta pokora a chuť se zeptat a nestydět se i za cenu.že člověk vypadá jako blb. Raději se zeptám než utratím prachy za blbosti. Ktere budou na prd.

Celkově se nad tím vším zamysli. Uvědom si zě všechno má svou váhu ať už šrouby, lineáry, motory, materiál atd. atd. atd. Abys nakonec nebyl překvapen že váha je tak velká že se ti to sotva bude hýbat.

A upřímnost nadevše. Na ATC SE VYKAŠLI. nemáš na to dost zkušenosti. Jak už jsem psal kup si Číňana a budeš spokojený.

Vic už reagovat na tohle nechci. Pokud tady položíš smysluplné dotazy. Tak si myslím že ti rádi pořadí a já třeba taky. Zamysli se nad sebou a projektem který budeš realizovat a pojď do toho.

Přeji abys našel rozum a odvahu do stavby. Tak aby ses dopracoval k nějakému výsledku. Tedy CNC FRÉZCE.

Ahojky
3pajky
Příspěvky: 108
Registrován: 26. 12. 2015, 7:22

25. 7. 2016, 9:40

Ja sa ospravedlnujem za svoju prchkost, ale kazdy ma len drbe :-) co mi ani nevadi, len..
Zatial som tu neriesil mechaniku stroja, pretoze zatial na to nemam cas a priestor, chcel som hlavne vediet ci bude 10k otacok stacit do dreva a preco sa mi hreje rotor na tom serve aby som vedel na com som.. Potom rozpisem co mam na mechaniku, len teraz to mam fakt zabalene a zalozene. Ten jokel 100x100x10 je ocel, nie hlina. Tie krokace vyzeraju klasicky, co ja viem.. Ma to 2x M23 konektor, mam to aj s prevodovkou 1:3 do pomala, ale tu asi nepouzijem, len na 4os. Je to berger lahr aj s original ovladacom. ATC by som raaad :-)
Inak som rad za kazdu reakciu. Viem ze cosi mate za uz sebou, ja v tomto ani nie, ale tak naucim sa snad. Inak ja som elektrikar.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“