stavba CNC na měkké kovy

Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 39
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

30. 12. 2016, 12:36

Vlastním již několikátý CNC router, poslední varianta je perfektní věc od pana Konečného. Nyní bych ale potřeboval další stroj čistě na obrábění hliníku. Lecos udělám na routeru (až po oboustranné složité 3D tvary), ale stroj trpí a já trpím neustálým úklidem kolem a především výměnnou nástrojů. Chvilku jsem hledal, ale cenově pod 500tis jsem se nedostal s tím co bych potřeboval. Proto teď převládá myšlenka si něco postavit pro své účely. Pročetl jsem co jsem našel a nenašel jsem odpověď na zásadní otázku č1. Zkusím požádat mísňáky:

Zásadně zvažuju 3 varianty základního rámu.

1) odlitý minerální rám .... jednoznačně tuhé, přesné, ovšem ne levné
2) konstrukce z ocelových částí
3) konstrukce z hliníku (2024 nebo 7075)

Dokážu se variantami 2 a 3 přiblížit tuhosti minerálního základu?

Stroj nemá průmyslové využití. Jsem modelář, dělám menší složité věci. Využití stroje cca 50h/měs. Výměna nástrojů nutná, chlazení lihem.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4789
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2016, 12:44

Varianta 2 se dostává tuhostí na stroje lité z litiny ,ale nesmí se stavět jako hobby z jeklů se stěnou tří milimetry,prostě síla stěny 10mm a víc .Samozřejmě ať bude konstrukce jakkoliv dobrá a ty tam nedáš vedení s předpětím Z3,ale práskneš tam Z0 neboZ1 bude to stejně na nic .Prostě musí se to taky umět.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 39
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

30. 12. 2016, 12:56

fmodel píše:Varianta 2 se dostává tuhostí na stroje lité z litiny ,ale nesmí se stavět jako hobby z jeklů se stěnou tří milimetry,prostě síla stěny 10mm a víc .Samozřejmě ať bude konstrukce jakkoliv dobrá a ty tam nedáš vedení s předpětím Z3,ale práskneš tam Z0 neboZ1 bude to stejně na nic .Prostě musí se to taky umět.
Zvažoval jsem ofrézovaný ocelový materiál tl 30-40 ... u hliníku 40-50.

Nějakou zručnost mám, možnosti také, ale to vedení je zásadní věc. To bych si nechal poradit, v horším případě někým zkušeným osadit. Nevím zatím, jsem se stavbou ve fázi úvah.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4789
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2016, 1:12

Nejde o to jestli 30 nebo 40 ale hlavně správně.Nastiň obráběnou plochu a koncepci stroje jakou si představuješ?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 39
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

30. 12. 2016, 1:16

fmodel píše:Nejde o to jestli 30 nebo 40 ale hlavně správně.Nastiň obráběnou plochu a koncepci stroje jakou si představuješ?
Obrobit materiál chci 400x300x150 cca

Koncept bych se pokusil konstrukčně napodobit tento

Obrázek
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16051
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2016, 1:17

tohle si muzes koupit jako polotovar
to mozna vis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4621
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

30. 12. 2016, 1:28

když to budeš dělat ze svařenců, tak to sešroubovat z jednotlivých kusů skříňovitého kvádrovitého ( = snadno obrobitelného ) tvaru svařených z výpalků o tloušťce stěny tak 10 - 15mm a víc podle celkové velikosti
v přírubách si nezapomeň obrobit díry a hrany pro slícování při montáži
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4789
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2016, 2:06

tak tak a ty skříňovité tvary když propíchneš trubkou třeba 150-250 síla stěny 15-20mm získáš neskutečnou pevnost v krutu i ohybu a ještě díky týhle stavbě to más jak na svařovacím přípravku .Když budeš chytrej tak se daj nohy portálu udělat tak že je po svaření obrobíš na soustrubu místo na horizontce ,protože soustruh má kdekdo. :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 39
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

30. 12. 2016, 2:56

robokop píše:tohle si muzes koupit jako polotovar
to mozna vis
Samozřejmě, i to je jedna z variant vzít od p. Mullera hotový rám případně už s lineáry i s pohony a dodělat si zbytek.
Uživatelský avatar
Martinhora
Příspěvky: 842
Registrován: 17. 2. 2009, 11:19
Bydliště: Rokycany

30. 12. 2016, 5:12

A nedá pokoj a nedá pokoj :lol: :lol: :lol:
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 39
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

30. 12. 2016, 7:04

Martinhora píše:A nedá pokoj a nedá pokoj :lol: :lol: :lol:
A já myslel budeš potichu kvitovat, že Ti kůli tomu 3x denně nevolám co a jak udělat :-)

Podívej na obrázek, tohle jsem dělal od středy do dneška. Abych nemusel měnit nástroj 5x do hodiny, tak prohazuju a rovnám polotovary, takže každá kostka byla asi 10x přeupnutá. Jasněže u toho nestojím 8h denně, dělám u toho jiný věci. Ale musím k tomu co deset minut jít a něco tam manuálně změnit, aby to běželo dál. K tomu pořád uklízet špony co překážejí a padají ze stolu ... myslím má trpělivost je u konce a raději nějakou korunu utratím za další stroj a budu doufat se mi to jednou vrátí.
Přílohy
vzorek.jpg
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16051
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2016, 7:21

Kup od lubose brothera budes s cenou nastejno ale profi masina
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4742
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

30. 12. 2016, 7:25

když já už mám připravené jen na dokončení s rozjezdy 200x150 ( asi) to by mu asi nevyhovovalo.
ale na druhou stranu se dá sehnat další stroj to asi neni problém. Je to jen o možnostech prostoru ,hmotnosi a peněz.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 39
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

8. 5. 2018, 8:00

Abych vlákno uzavřel ... po měsících úvah, rozvah, otravování kamaráda jsem koupil čínský stroj Skyfire a už frézuju ... od rozhodnutí k realizaci to trvalo rok, ale povedlo se :-)
atlan
Příspěvky: 1454
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

9. 5. 2018, 4:33

Mudro, a spokojny s zakupenou cinou? Nejake nedostatky?
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“