Poskládání vlastního CNC

kalupo
Příspěvky: 24
Registrován: 13. 9. 2019, 3:57

13. 9. 2019, 4:40

Zdravím všechny,

měl bych takový dotaz ohledně vlastní stavby CNC. Chtěl bych si postavit vlastní malé CNC a celé si i odladit. Zpočátku bych si asi představoval nějakou tříosou frézku později bych to chtěl doplnit i o další osu. Budu se snažit dotaz formulovat stručně:

Základní požadavky na CNC:
- Obrobky menších rozměrů do cca 200x200x200 mm
- Obrábění ocelových dílců
- Dosahovaná přesnost, jelikož jsme strojaři a tak bych požadoval dodržení nejběžnější IT stupně tedy přesnost tisíciny mm
- Schopnost převzít G-kód z nějakého CAMu aby nebylo nutno otrocky programovat každý nový kus

S konstrukcí a s mechanikou nemám problém to si dokážu odladit a poskládat sám, celkové uspořádání pohybů, různé výkony pohonů, životnosti vedení atd. s tím problém nemám, jsem vystudovaný strojař a pracuji v oboru. S čím mám ale problém a to je problém řekl bych dnešní doby (že málo kdo je skutečně dobrý jak ve strojařině tak v elektrotechnice) tak, že jsem nepopsaný list z hlediska elektrotechnického. Toto bych u sebe chtěl napravit, ale bohužel do teď na to nebyl nějak čas ani finance. A i proto jsem se rozhodl si poskládat nějakou takovou konstrukci, na tom se člověk podle mě nejvíc naučí (samozřejmě je mi jasné že musím po večerech dostudovat různé základy).

Ale žádal bych vás jestli mi můžete poradit jak se mám pohnout z místa v té elektrotechnice. Jaký volit řídící systém aby splňoval výše zmíněné požadavky, ale samozřejmě jak je dneska trend byl co nejlevnější. Něco jsem četl o Machu a o Arduinu, ale nevím, protože s tím absolutně nemám zkušenosti, jakým směrem se vydat. Můžete poradit nějaké výhody nebo nevýhody? Nebo se zaměřit na nějaký úplně jiný HW a SW? Co pak vše budu potřebovat aby to fungovalo (různé drivery, interpolátory atd.)? Jak probíhá referování poloh a základní odladění pohonů atd. Má s tím někdo zkušenosti?

Myslím že by to mohlo být zajímavé téma a když to tu rozpitváme tak to může dost pomoct i ostatním.

Já vím, že strojaři a elektrikáři mají mezi sebou věčné spory ale být dobrý mechatronik není k zahození.

Díky moc.

Strojařině a elektrotechnice zdar.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17193
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2019, 4:59

Od toho je tu cele forum
Vse co jsi popsal je tu zodpovezeno a ne jednou.
Takze zacni cist

Strojarine a elektronice zdar
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Engineer
Příspěvky: 1939
Registrován: 27. 12. 2006, 4:30
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2019, 5:02

Už jsem se bál že náš obvyklý folklor zmizel ...
Znáš definici tisíciny? Obráběl jsi někdy sám v praxi na tisíciny?
abych jen nerýpal ... pro Tvoje požadavky budeš potřebovat k řízení Heidenhain a pochopitelně se zpětnou vazbou pomocí pravítek s tisícinovým rozlišením. Serva a předepnuté matice spolu s předepnutým vedením budou samozřejmost, ale to už jistě víš. :wink:
RaS
Příspěvky: 7969
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

13. 9. 2019, 5:08

a ještě si někde ujasni ty strojařské tisíciny a co si pod tím představuješ, jedna věc je přesnost na tisícinu v rozsahu frézky, druhá věc je opakovatelná přesnost a třetí věc je zobrazení.. .. protože skutečně obrábět s přesností na tisícinu mm tak s tím mají problém i velcí hráči typu DMG, MORI Seiky atd..
to, že něco ukazuje display je věc uplně jiná..

já jenom aby jsi (kdyby náhodou k tomu došlo :D ) frézku dokončil, tak aby jsi pak nebyl strojařsky zklamán..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
Příspěvky: 7969
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

13. 9. 2019, 5:09

koukám že mě engineer s názorem podobného duchu předběhl.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
Andy V
Příspěvky: 163
Registrován: 17. 8. 2016, 11:46
Bydliště: Rakovnicko

13. 9. 2019, 5:16

RaS píše:
13. 9. 2019, 5:08
a ještě si někde ujasni ty strojařské tisíciny a co si pod tím představuješ, jedna věc je přesnost na tisícinu v rozsahu frézky, druhá věc je opakovatelná přesnost a třetí věc je zobrazení.. .. protože skutečně obrábět s přesností na tisícinu mm tak s tím mají problém i velcí hráči typu DMG, MORI Seiky atd..
to, že něco ukazuje display je věc uplně jiná..

já jenom aby jsi (kdyby náhodou k tomu došlo :D ) frézku dokončil, tak aby jsi pak nebyl strojařsky zklamán..
DMG ani Mori Seiky už neexistuje ne? Teď je to DMG Mori (něco jako koncern Deckel, Maho, Gildemeister a Mori Seiky).

Jinak k tomu řídícímu systému, myslel jsem, že třeba LinuxCNC je také schopná fungovat se zpětnou vazbou. Jen to asi nebude nic jednoduchého na nastavení.
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 3367
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

13. 9. 2019, 5:23

Když si koupíš Heidna, Siemens... , tak si budeš muset na ten stroj taky udělat svoje PLC.
Engineer
Příspěvky: 1939
Registrován: 27. 12. 2006, 4:30
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2019, 5:26

Jo a ještě jsem zapomněl to nejdůležitější .... na ty požadované tisíciny začni v první řadě stavbou kvalitně klimatizovaný dílny kde budeš tu mašinu stavět a provozovat !!!!!
RaS
Příspěvky: 7969
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

13. 9. 2019, 5:26

myslím, že problém s tisícinama budou mít i když se spojili :D
prostě jsem tím chtěl jen říct, že i renomovaní výrobci strojů nebudou tvrdit, že jim mašiny lítaj s přesností na mikrony jako může tvrdit hobík od stolu, kterej u frézky nikdy nestál.. protože je mikron a mikron..

můj stroj taky vyrábí na mikrony :D jednou je to 50,003 podruhé 50,015 a potřetí třeba 49,998, všechno na mikron přesně :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
Andy V
Příspěvky: 163
Registrován: 17. 8. 2016, 11:46
Bydliště: Rakovnicko

13. 9. 2019, 5:43

To každopádně. U tisícin je problém nejen s výrobou, ale i měřením. Ale setkal jsem se i se zkušeným konstruktérem vlastnícím malou dílnu se 2 pětiosými frézkami a léty praxe v jednoúčelových strojů, který si myslel, že když na té frézce něco oťuká a doobrobí, bude to 100% na tisícinu přesné. :)
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6235
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2019, 5:51

Tak já ti odpovím úplně přesně ,žádnej projekt nezemřel na elektrice a na řízení ale vždycky na tom že dotyčný nedokázal udělat mechaniku.
Když dokážeš že si jenom neplácáš játra a mechaniku postavíš s řízením ti pomůže bez problémů spousta lidí .
Aby jsi věděl základní rozměry tak pokud na osy navrhneš 400W servo bude to letadlo s 200W celkem slušnej oddíl ,a když si tam uděláš místo na skleněný pravítko (třeba ty 0,001 od číňana) tak víš konstrukční rozměry .Až to budeš mít tak už není problém . Vřeteno s ISO nebo BT20 ,bez automatické výměny je to k ničemu ,podívej na ali na elektrovřeteno s ATC pár jich tam je.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
kalupo
Příspěvky: 24
Registrován: 13. 9. 2019, 3:57

13. 9. 2019, 6:13

Ahoj,

jak napsal admin "čti" ten měl pravdu bohužel jsem nikde nenašel úplné srovnání třeba mezi zmiňovaným Machem a Arduinem třeba co se týče přesnosti toho polohování, uživatelského komfortu, spíš někde vždy mluví jen o Arduinu a nebo o Machu, někomu něco v Machu nešlo tak automaticky hned vychvaluje něco jiného. Tak jsem to spíš myslel zda to někdo dokáže alespoň shrnout a nějak rozumě, stručně a objektivně srovnat.

Co se týče odpovědi ujasni si tisíciny a přesnosti najetí a opakovatelnosti. Je mi jasné, že v domácích podmínkách není úplně možné udělat stroj, který bude obrábět jako profi mašina. Nicméně myslel to tak, jestli mi něco nedoporučíte pro hobby stroj, který chci dostat do co největší přesnosti i kdyby výsledná přesnost měla být řádově horší (protože s tím se dá počítat). Dám příklad že když půjdu měřit někde milimetry a vezmu si krejčovský metr s ryskami po centimetru tak je jasné, že asi moc dobře nepochodím a je to dáno již špatným přístupem ze začátku. Tak nechápu tu vaši náturu, že když někdo chce poradit, že ho hned musíte takto zadupat a znechutit. Možná by bylo lepší když vám to přijde jako blbý dotaz nekomentovat nebo upozornit, že by dotaz mohl dotazující specifikovat, že to očekává je nemožné (ale říct to lidsky a ne stylem jestli vůbec někdy něco postavíš). Od čeho je potom toto fórum? Navíc jste absolutně neodpověděli na ty ostatní věci jako je to řízení, přenos G-kódu do mašiny, jestli je nějak možné kompenzovat mechanické chyby ve stroji pomocí toho Arduina či Machu, co k tomu budu potřebovat dál za elektrotechnickou výbavu atd.

Ano vím, že na přesnost mašiny má vliv fůra dalších věcí jako je třeba okolní prostředí (teplota, proudění vzduchu, čistota), uložení stroje (možné vibrace od okolí nebo stroje samotného), pak různé chyby v konstrukci jako třeba na komponentech vedení, kuličkové šrouby, odměřování, hmotnost konstrukce, tuhost konstrukce (použitý materiál a jeho tvar), celkové uspořádání konstrukce, výrobní přesnost jednotlivých dílů konstrukce atd. Dalo by se rozepsat na celý večer si myslím. Je mi jasné že toto bych vše musel nasimulovat pod zatížením, při různých teplotách a k velké výrobní přesnosti se dostávám i přesto vše další kompenzací stroje pomocí právě řídícího systému kde si nastavuji různé kompenzace vůle (backlash) atd, natočení, seřízení serv.

Měl jsem tu možnost si při studiu setkat opravdu s lidma co oboru konstrukce strojů něco dali a myslím. že to byli špičky u nás i v zahraničí. Dále co se týče přesnosti jsem si mohl zkusit kompenzování strojů pomocí laser-traceru, interferometru a ballbaru. Přednášeli nám lidi, kteří stroje skutečně kompenzují jak u nás tak i v zahraničí. Takže ano o přesnosti u CNC skutečně něco vím bohužel a za to se omlouvám jsem nevhodně formuloval dotaz. Bohužel moje znalosti jsou hlavně z pohledu mechanické části konstrukce ne z té elektrické a řízení.

Otázka směřovala hlavně na elektrovýbavu a vy jste se chytli tisícin a doporučili jste mi tam hodit Heidenhain i když jsem říkal, že bych se na této konstrukci chtěl právě to elektro (aspoň základy) naučit a ptal jsem se jak by bylo nejlepší to udělat jako člověk, který s elektrem nemá moc zkušeností a pokud možno co nejmíň finančně náročné (což si myslím doporučit Heiedein na domácí CNC zrovna levné nebude). Dále to vede jak psal Josef na programování PLC (S čímž mám prakticky skoro nulové zkušenosti, programovali jsme jen základy PLC od Beckhoffu). Takže vaše odpověď byla asi tak záživná jako můj špatně položený dotaz.

Takže chlapy prosím vás nevysmívejte se a zkuste poradit i v těch dalších věcech. Myslím, že fórum by mělo sloužit jako pomoc a ne jako prostředek pro zbavení člověka motivace, jeho ztrapnění a znemožnění. Nechci říkat, že jste něco takového udělali ale vaše vyjádření nebylo taky zrovna úplně nejlepší.

Jen pro různé rýpali vím, že výše jsem ještě nevyjmenoval mnoho dalších věcí co funkci stroje ovlivňuje. Tak se prosím nechytejte za slovo a opravdu zkuste poradit. Protože opravdu nevíte co člověk na druhé straně u obrazovky má za sebou co umí, co ví, s jakýma lidma nebo s čím už se mohl k danému tématu setkat.

Ještě jednou se omlouvám za špatně položenou část dotazu ale máte nějaké odpovědi na ty další otázky. Co se týká té elektovýbavy a řízení aby to bylo co možná nejlevnější, pochopitelné a poučitelné pro nás všechny tady?

Díky :-)
kalupo
Příspěvky: 24
Registrován: 13. 9. 2019, 3:57

13. 9. 2019, 6:21

Engineer píše:
13. 9. 2019, 5:26
Jo a ještě jsem zapomněl to nejdůležitější .... na ty požadované tisíciny začni v první řadě stavbou kvalitně klimatizovaný dílny kde budeš tu mašinu stavět a provozovat !!!!!
Jo neboj, budu to mít v klimatizované dílně ale hned ve vedlejší místnosti je lis a z druhé strany výtah, tak doufám, že to nebude vadit. A ještě mám problém místnost bude klimatizovaná ale stroj dám k oknu kde cca půl dne svítí slunce tak doufám že to taky nebude mít vliv.

Samozřejmě vše výše bylo napsáno a myšleno jako ironie.

Chlapy sakra proč o co vám jde? Radši si poraďme a opravdu se nevysmívejme. Opravdu nemyslím nic zle.
kalupo
Příspěvky: 24
Registrován: 13. 9. 2019, 3:57

13. 9. 2019, 6:23

fmodel píše:
13. 9. 2019, 5:51
Tak já ti odpovím úplně přesně ,žádnej projekt nezemřel na elektrice a na řízení ale vždycky na tom že dotyčný nedokázal udělat mechaniku.
Když dokážeš že si jenom neplácáš játra a mechaniku postavíš s řízením ti pomůže bez problémů spousta lidí .
Aby jsi věděl základní rozměry tak pokud na osy navrhneš 400W servo bude to letadlo s 200W celkem slušnej oddíl ,a když si tam uděláš místo na skleněný pravítko (třeba ty 0,001 od číňana) tak víš konstrukční rozměry .Až to budeš mít tak už není problém . Vřeteno s ISO nebo BT20 ,bez automatické výměny je to k ničemu ,podívej na ali na elektrovřeteno s ATC pár jich tam je.
Ok děkuji za odpověď, která je konstruktivní a může mě aspoň nějakým směrem navést.
RaS
Příspěvky: 7969
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

13. 9. 2019, 6:28

radu jsi dostal hned na začátku čti.. vše tady bylo tisíckrát, rozhodnutí jestli mach nebo třeba Gravos, linuxcnc bude stejně na Tobě.. jsou tady skupinky Machistů. Linuxcncáků i Gravosáků a každej má tu svoji pravdu... a jak již bylo napsáno, vždycky to skončí na mechanice..
ono se nediv ale takovéto dotazy tady jsou do měsíce 4 (i když teď byl asi prázdninový klid :D )
a realizace v podstatě žádná..

jak s oblibou říkám vše je o rozpočtu, napiš částku jakou jsi ochoten do toho investovat z toho se odvíjí rady jak to stavět/koupit.. jedna rada bude pro studentíka s ušetřenou desítkou, dvackou, jiná pro někoho kdo to myslí vážně a má rozpočet jak na nové auto..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“