led a voda + láhev Pepsi
Moderátor: sysel
co myslíte, dvě skleničky, v jedné slaná voda, v druhé čistá voda stejné teploty - vhodíme kostku ledu
ve které skleničce roztaje led první ? ... a proč
. .
PS - není to soutěž kdo umí rychleji hledat, zkusme napřed vlastní hlavu
ve které skleničce roztaje led první ? ... a proč
. .
PS - není to soutěž kdo umí rychleji hledat, zkusme napřed vlastní hlavu
Naposledy upravil(a) chb dne 6. 11. 2021, 12:17, celkem upraveno 1 x.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
-
- Sponzor fora
- Příspěvky: 8163
- Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
- Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Rozpuštěním ledu vznikne sladká voda, která je lehčí než slaná a bude tak blokovat tepelné proudění (halinní hustotní gradient je "silnější" než tepelný). Takže sladká bude led rozpouštět rychleji, protože tam vznikne vertikální proudění vody vyvolané teplotou.
Ale vzpomínám si na další jevy, mícháním sladké a slané vody vzroste teplota (nevím z hlavy o kolik) a slaná voda má maximální hustotu při vyšší teplotě než 4 stupně jako u sladké vody (taky nevím čísla), které by mohly působit opačným směrem
Ale vzpomínám si na další jevy, mícháním sladké a slané vody vzroste teplota (nevím z hlavy o kolik) a slaná voda má maximální hustotu při vyšší teplotě než 4 stupně jako u sladké vody (taky nevím čísla), které by mohly působit opačným směrem
Aleš Procháska
jasně, přesně tak to je
vlevo čistá voda - kde barvivo klesá se studenou vodou dolů - led se rozpustí rychleji
vpravo slaná voda, kde je vidět, jak k proudění nedochází, barvivo zůstává ve slabé vrstvičce neslané vody nahoře nad vodou slanou.
a v této studené vrstvě čisté vody se tedy led rozpouští pomaleji
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
dám sem další drobnost
(ti co vědí řešení, tak třeba jen napíší výsledek nebo že ví a ne vysvětlení, to mohou případně dát do SZ, aby jim neuteklo prvenství)
máme ustálenou čerstvou láhev coly - připojený manometr ukáže tlak uvnitř láhve (znáte, občas zkusíte v lednici rukou, zda je ještě pitelná)
co se stane když s lahví pořádně zatřepeme (znáte co to dělá třeba u piva )
co udělá tlak/manometr ? tlak stoupne - zůstane - klesne ? případně o kolik ?
.
dám sem další drobnost
(ti co vědí řešení, tak třeba jen napíší výsledek nebo že ví a ne vysvětlení, to mohou případně dát do SZ, aby jim neuteklo prvenství)
máme ustálenou čerstvou láhev coly - připojený manometr ukáže tlak uvnitř láhve (znáte, občas zkusíte v lednici rukou, zda je ještě pitelná)
co se stane když s lahví pořádně zatřepeme (znáte co to dělá třeba u piva )
co udělá tlak/manometr ? tlak stoupne - zůstane - klesne ? případně o kolik ?
.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
já myslím že neudělá nic....k expanzi dochází až při poklesu tlaku...myslim teda
edit: jak píše kolega dole...když si s nim zaklepeš tak ztvrdne....už sem to dlouho nedělal
edit: jak píše kolega dole...když si s nim zaklepeš tak ztvrdne....už sem to dlouho nedělal
Naposledy upravil(a) Modros dne 8. 11. 2021, 1:50, celkem upraveno 1 x.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Tlak stoupne a po chvíli zase klesne na původní hodnotu, neboť se z kapaliny uvolní CO2 a poté ho kapalina vlivem nárůstu tlaku opět absorbuje.
Když vezmu flašku a zaklepu s ní, tak ztvrdne. Když ji nechám bejt, tak po čase jde zase zmáčknout.
Když vezmu flašku a zaklepu s ní, tak ztvrdne. Když ji nechám bejt, tak po čase jde zase zmáčknout.