led a voda + láhev Pepsi
Moderátor: sysel
Kdysi jsme ve škole (snad ještě základní) dělali pokus, kdy se nad hladinu vody ve zkumavce nalila vrstva lihu.
Zkumavka byla kompletně plná.
Pak se s tím zatřepalo, a hladina poklesla.
Nebudu to tady psát jako rébus, proč se to stalo, a rovnou napíšu výsledek.
Molekuly lihu a vody jsou různě velké. A při protřepání se ty menší vmísí do mezer těmi většími a líp vyplní prostor.
Pak nám to soudružka učitelka ještě předvedla v makroměřítku: vzala trochu hrachu a trochu čočky. Když je nechala ve vrstvách nad sebou, tak toho bylo víc. Když je promíchala, tak celkové množství objemově kleslo.
S tím plynem, pohlceným v kapalině, to bude asi stejné. Ten ráz při pádu flašky vyžene malé molekuly plynu z prostor mezi molekulami vody. A ony tam pak pod tlakem zase časem samovolně nadifundují a tlak opět klesne.
Zkumavka byla kompletně plná.
Pak se s tím zatřepalo, a hladina poklesla.
Nebudu to tady psát jako rébus, proč se to stalo, a rovnou napíšu výsledek.
Molekuly lihu a vody jsou různě velké. A při protřepání se ty menší vmísí do mezer těmi většími a líp vyplní prostor.
Pak nám to soudružka učitelka ještě předvedla v makroměřítku: vzala trochu hrachu a trochu čočky. Když je nechala ve vrstvách nad sebou, tak toho bylo víc. Když je promíchala, tak celkové množství objemově kleslo.
S tím plynem, pohlceným v kapalině, to bude asi stejné. Ten ráz při pádu flašky vyžene malé molekuly plynu z prostor mezi molekulami vody. A ony tam pak pod tlakem zase časem samovolně nadifundují a tlak opět klesne.
V te cole je tlak nekdy az neprijemne velky
https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a ... 0svav1.mp4
https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a ... 0svav1.mp4
To mi priipomina pokusy jisteho Francouze, ktery byl shodou okolnosti zamecky/dedicny vinar (sampanske/perlive pro puristy a jina vina), ale hlavne fyzikalni chemik a ten se docela docela venoval tomu, jakym mechanismem a hlavne proc prave tim mechanismem sampanske perli - takove ty provazky zejmena z hloubky sklenice - docela zajimave cteni to bylo.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
už jsem párkrát v DE měl pivo natočené ve sklenici, kde ve středu dna bylo cosi, co dělalo středem sklenice jemný provázek bublinek
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
-
- Sponzor fora
- Příspěvky: 8163
- Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
- Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Maximálně se cukr v kyselém prostředí rozloží na glukózu a fruktózu a změní se chuť. To ovšem neplatí od doby kdy dělají colu už předzkaženou (s glukózo-fruktózovým sirupem místo cukru), ta vydrží věčně
Aleš Procháska
Nedokonalost uzávěru, řekl bych.
Když mám nějaké staré nápoje, tak jsou nasycené různě právě podle toho, jak který uzávěr trochu propouštěl a jiný těsnil líp.
Měl jsem ve špajzu několik lahví perlivé vody pro případ , že nepoteče z kohoutku.
Když jsem ji potřeboval,tak byla láhev značně smrsklá. Asi utekl nejen CO2 ale i část vody