Trafa z mikrovlnky
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Tak pokus po odstranění šuntů:
žádný příznivý efekt se nedostavil, je to stejné, spíše horší, sekundární napětí předtím cca 1,5V, po vyndání šuntů cca 1,4V. Nepřepálí to ani 3,5mm vrut, což před vyndáním šuntů přepálilo, divné je, že proud primáru naprázdno je 2,3A, při přepalování vrutu stoupne jen na 3,3A ?!
žádný příznivý efekt se nedostavil, je to stejné, spíše horší, sekundární napětí předtím cca 1,5V, po vyndání šuntů cca 1,4V. Nepřepálí to ani 3,5mm vrut, což před vyndáním šuntů přepálilo, divné je, že proud primáru naprázdno je 2,3A, při přepalování vrutu stoupne jen na 3,3A ?!
Zatím ne, zkouším to jako na videu, kde při zkoušení ten maník zašroubuje do jednoho konce licny vrut asi 1 cm hluboko a druhý konec licny přiloží na hlavu vrutu ten vrut se mu během cca 2 sekund přetaví. Je mi jasné, že přechodový odpor udělá svoje, délka kabelu cca 1 m je podobná jako má on a tak je mi divné, proč jemu to tak funguje a u mě ne. Proč to tak zkouším? Protože se mi nechce začít dělat svářečku, pokud budu mít pocit, že trafo je slabé a chtělo by to výkonnější...
Určitě, ale ono i to sekundární napětí naprázdno je u mě malé, cca těch 1,4 V, kdežto jemu to dělá také při dvou závitech cca 2 V a to už je sakra rozdíl...
Proto se mi zdá, že to trafo je prostě malé a potřebný výkon není schopno dát, i tím, že se primární proud při plné zátěži tak málo zvýší mě vede k tomu, že trafo je na maximu svého výkonu a více prostě nedá ...
Proto se mi zdá, že to trafo je prostě malé a potřebný výkon není schopno dát, i tím, že se primární proud při plné zátěži tak málo zvýší mě vede k tomu, že trafo je na maximu svého výkonu a více prostě nedá ...
Při 1.4V už budou hrát přechodové odpory zásadní roli.pavlík píše: ↑22. 5. 2019, 2:23 Tak pokus po odstranění šuntů:
Jestli máš aspoň trochu použitelný multimetr, tak si odpor celého toho sekundáru včetně připojení na ten vrut změř. Malé odpory sice šupácké multimetry měří blbě, ale pokud si s tím trochu pohraješ a vykompenzuješ si odpor přívodních kabelů atd., tak to celkem půjde.
Případně můžeš za chodu při "přepalování" změřit voltmetrem, jak se ti rozloží to sekundární napětí. Kde budou úbytky.
A že ti málo stoupne proud nic moc neříká. Tebe zajímá příkon, ne proud. Ten proud naprázdno bude skoro samá jalovina, kdežto po zatížení to bude jinak.
Tak, a teď jsem Zdenkovi to vlákno zasral ještě víc.
Jo, zkusím, sice teď hned se k tomu nedostanu, ale jako zásadní krok pro rozhodnutí, zda trafo použít na bodovku nebo ne je to asi nezbytné, určitě napíši výsledek a třeba se to někomu dalšímu bude hodit...
Díky za pomoc.
Díky za pomoc.
Proč?
Když zatížím stejným odporem měkký a tvrdý stroj, tak tam klidně může téct velmi různý proud.
Vždy záleží na poměru vnitřní impedance zdroje a impedance zátěže.
Zrovna tady je asi impedance zátěže příliš velká, takže se to nárůstem proudu neprojevilo. Ale obecně tvé obecné tvrzení určitě neplatí.
- Zdenek Valter
Chlapci, chlapci je to asi marný, je to marný, je to marný ..........Zdenek Valter píše: ↑22. 5. 2019, 11:05 Koukám, že se tohle téma získání trafa z mikrovlnky zvrhlo
Ne že bych se na vás zlobiljen by možná bylo dobré přejít do jiné sekce a jiného vlákna a tam řešit technické problémy či nápady právě konkrétně k těm bodovým svářečkám

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
To je pořád k tématu
pavlík:
prd slabé, ty z něj nedostaneš ani to, co v něm je. Spočti si úbytky napětí na přechodech. Jestli má celkový přechodový odpor (všech spojů) a sekundárního vinutí 0,1 ohmu, tak při 1,5V máš jaký zkratový proud? 15A. Tím nic nepřepálíš. Jestli má 0,01 ohmu, tak 150A. To na vrutu už poznáš. Ale na slušný bodování to není. Já jsem kdysi experimentoval s bodovkou a hrozně záleželo na tom, jak jsi celý okruh udělal. Zalisovat kabelový oka OK, ale lepší je pak ještě zalít cínem, aby se vytlačil vzduch, kterej proud jaxi nevede. Stříbrná pájka by byla lepší, ale tu teplotu obvykle nevydrží izolace. Totéž přitáhnout kabelový oka k elektrodám - strašně na tom záleží, hrozně se mění odpor a tím i zkratový proud. Pokud nemáš na sekundáru aspoň 5V, tak to musíš udělat rovnou pořádně, jinak máš smůlu. Zeptej se třeba Víti, jaký má trafo a co s ním dokáže nabodovat. To samé můžeš mít ty, ale nedá se to dělat "na prkýknu".

pavlík:
prd slabé, ty z něj nedostaneš ani to, co v něm je. Spočti si úbytky napětí na přechodech. Jestli má celkový přechodový odpor (všech spojů) a sekundárního vinutí 0,1 ohmu, tak při 1,5V máš jaký zkratový proud? 15A. Tím nic nepřepálíš. Jestli má 0,01 ohmu, tak 150A. To na vrutu už poznáš. Ale na slušný bodování to není. Já jsem kdysi experimentoval s bodovkou a hrozně záleželo na tom, jak jsi celý okruh udělal. Zalisovat kabelový oka OK, ale lepší je pak ještě zalít cínem, aby se vytlačil vzduch, kterej proud jaxi nevede. Stříbrná pájka by byla lepší, ale tu teplotu obvykle nevydrží izolace. Totéž přitáhnout kabelový oka k elektrodám - strašně na tom záleží, hrozně se mění odpor a tím i zkratový proud. Pokud nemáš na sekundáru aspoň 5V, tak to musíš udělat rovnou pořádně, jinak máš smůlu. Zeptej se třeba Víti, jaký má trafo a co s ním dokáže nabodovat. To samé můžeš mít ty, ale nedá se to dělat "na prkýknu".
Pokud člověk neboduje desítky či spíš stovky spojů, tak si nejsem jistý smyslem bodovky. Naposledy mi při nákupu týpek nabodoval za příplatek 5kč. Naopak pokusit se o spáchání magnetu, který stroji raketu mi přide smyslupnější. Navíc třeba na vrtajdě to nebolí, když do něho občas uživatel vrtne.
Ja ani netvrdím, že to platí všeobecne, ale v tomto prípade (hlavne s 3,5mm skrutkou) to platí. Keď staviaš bodovačku, tak ťa aj tak zaujíma skratový prúd transformátora a ten zistíš iba vtedy, keď vyskratuješ výstup a zmeriaš, aký prúd tam tečie, bez nejakého zaťažovacieho odporu. Prípadne by sa dal primár napájať zníženým napätím, merať prúd na sekundáre a potom ho prepočítať na hodnotu pri nominálnom napätí. Alebo by sa dal zmerať odpor časti vodiča na sekundáre (napríklad VA metódou) a potom použiť ako bočník, na zmeranie skratového prúdu.Mex píše: ↑22. 5. 2019, 5:06Proč?
Když zatížím stejným odporem měkký a tvrdý stroj, tak tam klidně může téct velmi různý proud.
Vždy záleží na poměru vnitřní impedance zdroje a impedance zátěže.
Zrovna tady je asi impedance zátěže příliš velká, takže se to nárůstem proudu neprojevilo. Ale obecně tvé obecné tvrzení určitě neplatí.
Ten prúd na vstupe naozaj neznamená nič, to čo meriaš je jeho absolútna hodnota, ale nepoznáš jeho cosφ.
Tos C45-2000