Sinumerik 840D - komunikace s externím PC

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
Odpovědět
Marty13
Příspěvky: 8
Registrován: 16. 4. 2018, 3:25

16. 4. 2018, 3:41

Rád bych vás požádal o pomoc se správným nastavením pro komunikaci (přenášení dat) mezi řidícím systémem Sinumerik 840D, který je nainstalován na CNC soustruhu ZPS S50, a externím počítačem, který bude využíván pro tvorbu kódu.

Stroj se k nám dostal s neúplnou dokumentací a potřebovali bychom doporučit vhodné nastavení (baud rate, stop bits, parita apod.) pro komunikaci prostřednictvím RS232 portu (V.24 rozhraní), který je na stroji umístěn na boku elektroskříně.

Máte někdo z vás s tímto zkušenosti a mohl byste případně poskytnou vaše nastavení ze stroje i z PC? Zároveň se chci zeptat, zda využíváte běžný sériový připojovací kabel (DB9/DB25) nebo zda využíváte nějaký speciální - jde mi zde zejména o zapojení jednotlivých pinů, protože jak jsem hledal, tak pro různé řidící systémy můžou být doporučená zapojení pinů rozdílná.

Předem velmi děkuji za rady a doporučení.
Mex
Příspěvky: 4025
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 4. 2018, 4:34

A nehledáš trochu problém kde není?
Nastavení přenosových parametrů (přenosová rychlost, počet bitů a případně parita) bývá snad na každém PLC nastavitelná.
A zapojení konektoru RS232 je celkem standardizované, takže běžný křížený kabel 25 na 9 s velkou pravděpodobností vyhoví.
Nebo si ho rovnou udělej, třeba takhle:
RS232_kabel.gif
RS232_kabel.gif (5.99 KiB) Zobrazeno 642 x
Marty13
Příspěvky: 8
Registrován: 16. 4. 2018, 3:25

17. 4. 2018, 6:00

Děkuji vám za odpověď.

Každopádně pokud by to bylo tak jednoduché, tak bych se neobracel zde na fórum a vězte, že jsem tomu již poměrně nějaký čas věnoval. Pochopitelně jsem si dohledal řadu doporučených nastavení pro správnou komunikaci PC se Sinumerikem 840D, všechna tato nastavení jsem vyzkoušel a zároveň jsem je zkoušel i různě upravovat, ale žádná varianta mi neumožnila přenos dat.

Co se kabelu týče, tak jsem použil jak standardní sériový připojovací kabel, tak i kabel, který jsem si upravil podle schématu, které jste přiložil i vy. Bohužel bez úspěchu.

Proto jsem se obrátil tady na fórum, zda nenarazím na někoho, kdo má totožný systém na stroji ZPS S50 a neposkytl by mi nejlépe jeho nastavení, popř. zda nemá někdo zkušenost s nějakými banálními závadami, které by znemožňovali komunikaci.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15189
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 4. 2018, 6:03

mas PC s integrovanym seriovym potrem nebo nejaky USB prevodnik?
vetsina tech prevodniku nema uplne korektni casovani a nekdy vznikaji problemy
taky nemivaji kompletni vsechny piny ale treba jen TXD a RXD, coz by tady nemuselo vadit
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Marty13
Příspěvky: 8
Registrován: 16. 4. 2018, 3:25

17. 4. 2018, 6:15

Máme tenhle převodník: https://www.clexpert.cz/elektro/ftdi/pr ... -usb-rs232" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeho použití pro přenos dat k CNC stroji jsem konzultoval přímo s panem Zahradníkem a ptal jsem se jej, zda má zkušenosti s tím, že jeho zákazníci tento převodník používají pro přenos dat do CNC strojů. Odpověď zněla že ano a že nemá žádné negativní ohlasy.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15189
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 4. 2018, 6:19

jj
tyhle jsou dobry

to bude nejaka blbost
co software na strane pc?
je jistojiste kompatibilni s verzi windows co tam mate?
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Marty13
Příspěvky: 8
Registrován: 16. 4. 2018, 3:25

17. 4. 2018, 6:34

Na PC máme 64-bit Windows 10 a pro přenos dat jsme využívali prográmek NCnet - https://www.cadem.com/free-dnc-software" onclick="window.open(this.href);return false;. Ten by měl být kompatibilní.

Konkrétně v logu tohoto prográmku se někdy objevila i informace, že byly data úspěšně odeslána, ale na řídícím panelu vždy bylo, že byla operace ukončena chybou a žádná data nebyla reálně přenesena. Z toho mi vyplývá, že nějaký pokus o komunikaci tam asi probíhá, ale není úspěšný. Proto jsem se dotazoval zejména na to vhodné nastavení. Nevím, zda by v originální a kompletní dokumentaci bylo nějaké doporučené nastavení, ale vycházel jsem zejména z toho, co jsem našel jinde na webu pro Sinumerik 840D, ale bohužel neúspěšně.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15189
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 4. 2018, 6:41

zkouseli jste pouzit nejaky software zmineny primo v dokumentaci od siemensu?
tyhle programy vetsinou spolehlive behaji pouze pod winXP 32 bit
cokoli novejsiho je nejiste
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Marty13
Příspěvky: 8
Registrován: 16. 4. 2018, 3:25

17. 4. 2018, 6:56

V dokumentaci, kterou jsme ke stroji obdrželi a navíc nekompletní nějaká relevantní zmínka o vhodném programu není (stroj je navíc z roku 1996, takže je možné, že by to nebylo aktuální).

Program NCnet nám byl doporučen dodavatelem hlavního softwaru, který budeme následně využívat pro generování kódu. Jedná se o speciální software pro výrobu soustruženého těsnění a v letošním roce by měl výrobce vydávat novou verzi programu, která spolehlivě poběží pouze na Win 10, jak nám bylo řečeno a doporučeno, a proto jsme již nyní ke stroji připojili PC s Win 10, abychom již následně byli připraveni.

Před použitím samotného hlavního softwaru nám bylo doporučeno odladit komunikaci mezi PC a strojem pomocí NCnet programu. Pokud tato bude fungovat bez problému, pak by měl i hlavní software běžet bez obtíží. Zkoušeli jsme i přenos dat přímo z hlavního softwaru pro výrobu těsnění, ale zde vždy dojde k chybě v přenosu dat.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15189
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 4. 2018, 7:41

Zkusil bych starsi windows
Dokumentace k tomu siemensu by mela jit stahnout volne z netu
Tam bude k problematice komunikace vice
Je mozne ze ve stroji nejsou patricne nastavene parametey a je treba to nakonfigurovat

Zde se nabizi i zhodnoceni kolik stoji vase hodina prace a kolik zabere casu pokusniceni a kolik by vysel vyjezd servisaka na siemens
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Marty13
Příspěvky: 8
Registrován: 16. 4. 2018, 3:25

17. 4. 2018, 7:55

Děkuji vám za tipy.

Zkusím ještě něco dále pozjišťovat a kdybych se posunul někam dále a měl ještě nějaké relevantní info, tak bych se znovu ozval.

Ještě jednou děkuji.
Mex
Příspěvky: 4025
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

17. 4. 2018, 4:01

Marty13 píše:Každopádně pokud by to bylo tak jednoduché, tak bych se neobracel zde na fórum a vězte, že jsem tomu již poměrně nějaký čas věnoval. Pochopitelně jsem si dohledal řadu doporučených nastavení pro správnou komunikaci PC se Sinumerikem 840D, všechna tato nastavení jsem vyzkoušel a zároveň jsem je zkoušel i různě upravovat, ale žádná varianta mi neumožnila přenos dat.
Komunikace RS232 po 3 drátech je ta úplně nejjednodušší, co může být. Pokud nemáš žádné velké vzdálenosti mezi PC a PLC, tak to fyzicky musí jet na vcelku libovolné přenosové rychlosti, která se dá nastavit na obou stranách.
Tak to zkus propojit s nějakým jiným PC se starším operačním systémem, zkus změřit napětí na pinech toho PLC a toho USB/RS232 převodníku, prostě zkus najít nějakou anomálii. Taky můžeš zkusit, jestli převodník jede tak, že mu jen propojíš piny 2 a 3 (tj. Tx a Rx) a v nějakém terminálovém emulátoru (např. Putty) když budeš psát na klávesnici, tak se musí napsaný text zobrazovat na obrazovce.
Propojení PC s PLC po sériové lince není mise na Mars.
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“