HEIDENHAIN iTNC 530

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
Odpovědět
majo477
Příspěvky: 412
Registrován: 28. 5. 2014, 8:39

16. 6. 2018, 10:43

Pozdravujem,viete mi prosím napísať aky je rozdiel medzi Heidnom 530 a Heidnom mill plus?chcem kúpit DMG 60,80,a dost vela ich je s mill plus,, a ten vobec nepoznám,,dakujem
justyand
Příspěvky: 40
Registrován: 21. 10. 2016, 7:56

23. 11. 2018, 6:02

Jen doplním, že při použití FN podmínek nedochází k návratu na řádek pomocí LBL 0 tak, jak je to běžné u volání CALL LBL
justyand
Příspěvky: 40
Registrován: 21. 10. 2016, 7:56

23. 11. 2018, 6:19

itbart píše:
14. 6. 2018, 12:15
Zdar hošani!

může mi prosím někdo objasnit funkci LBL 0 ? Řádek 16 po vyhodnocení skočí na řádek 23 a program následně po provedení řádku 25 (LBL 0) pokračuje vesele na řádek 26 nikoliv zpět na řádek 17, jak bych očekával a program končí. Proč tomu tak je?
Použití LBL až za M30 je nutné (pokud neni splněna podmínka, pak nechci LBL provádět). Díky borci! :idea:
Použití LBL a skákání na jiné řádky má specifické vlastnosti
1:

Kód: Vybrat vše

LBL 1
...
LBL 0
... // toto se nepřeskočí při opakování
CALL LBL 1 REP5 // provede se 6x
2:

Kód: Vybrat vše

LBL 1
...
LBL 0
... // toto se přeskočí protože není použito REP
CALL LBL 1
CALL LBL 1
CALL LBL 1
CALL LBL 1
CALL LBL 1
3:

Kód: Vybrat vše

LBL 1
...
LBL 0
... // toto se nepřeskočí při FN podmínkách
FN 09: IF Q1 EQ 1 GOTO LBL 1
...
4: varianta pro 3. verzi

Kód: Vybrat vše

1  LBL 1
2  ...
3  FN 10: IF Q1 NE 1 GOTO LBL 2
4  LBL 0
5  ... // toto se přeskočí díky splněné podmínce na ř. 3 ( opětovné volání ř. 6 )
6  FN 09: IF Q1 EQ 1 GOTO LBL 1
7  LBL 2
...
doncarlos
Příspěvky: 551
Registrován: 9. 1. 2008, 9:49

25. 11. 2018, 6:24

Možná by stačilo přečíst si cele toto vlákno - není až tak dlouhé.
miskokovacik
Příspěvky: 1
Registrován: 27. 11. 2018, 12:51

27. 11. 2018, 12:55

ahojte, som tu novy a ako hladam tak hladam nenasiel som nic, ale pamatam si ze som raz nasiel jednoduchy program na n-hran ktory som mal ulozeny v stroji. no stratil sa a ja potrebujem pomoct. nenaisel by sa niekto kto by mi napisal program na vyrobu n-hranu. Mal som taky univerzalny a vedel som na nom upravova pocet hran, hlbku, radius. dakujem velmi pekne
justyand
Příspěvky: 40
Registrován: 21. 10. 2016, 7:56

28. 11. 2018, 6:34

miskokovacik píše:
27. 11. 2018, 12:55
Nenaisel by sa niekto kto by mi napisal program na vyrobu n-hranu. Mal som taky univerzalny a vedel som na nom upravova pocet hran, hlbku, radius. dakujem velmi pekne
Mohu ho napsat. Jakým způsobem to má být? Osobně bych napsal obrys pomocí Q parametrů a pak volal cyklus 14, 20 a 22.

Jinak to celé může být přes Q - jen vědět jaké parametry se mohou zadávat - nebo jen kostru?
tomas5665
Příspěvky: 1
Registrován: 22. 1. 2019, 2:39

22. 1. 2019, 3:28

Zdravím, začal som pracovať na stroji DMU 80P hi dyn (4OS) a chcel som si doma v iTNC 530 Programming Station nastaviť kinematiku podľa tohto stroja, problém je v tom že nakoľko to je niečo ako 4 a pol OS kde sa obrába aj horizontálne a vertikálne (A - hlava, len o 90°; C - stôl) neviem najať kinematiku kde by mi fungovali natočenia vretena a sedeli osi stroja. Ak vie niekto poradiť budem mu veľmi vďačný.
Bimbotom
Příspěvky: 1
Registrován: 24. 1. 2019, 8:15

24. 1. 2019, 8:24

Ahoj prosím o radu obsluhuji stroj WHQ CNC 105 potřeboval bych v simulátoru itnc 530 nastavit kinematika. Osy jsou X stůl vlevo vpravo Y vřeteno nahoru dolů Z stůl v ose vřetene B otočný stůl W výsuv vřetene. Dík za rady
lopežník
Příspěvky: 18
Registrován: 25. 6. 2013, 11:17

12. 3. 2019, 8:29

Dotaz -nemáte někdo návod jak naprogramovat sondu ?

jde mi o toto -jeden kus jeden nulový bod X,Y,Z-spodní část materiálu -sondou se dotknu stolu -to jsem zvládnul ,ale potřebuji najet Z i nahoře bez vyvolání dalšího nulového bodu a potom jak to někam uložit a vyvolat aby to mělo stejné hodnoty v osách X,Y ale jiné v ose Z ?
díky
justyand
Příspěvky: 40
Registrován: 21. 10. 2016, 7:56

26. 3. 2019, 5:21

Podle verze heidehainu lze použít QR a později ho využít u nulového bodu v programu.

Případně lze pomocí masky vytvořit i "H" program, obsahující nulové body nebo Q parametry.
lopežník
Příspěvky: 18
Registrován: 25. 6. 2013, 11:17

27. 3. 2019, 3:28

No přišel jsem jen na to , X,Y,Z, uložit do tabulky nulových bodů a další X,Y,Z do preset tabulky.
Zkoušel jsem i uložit samotné Z do Q, QR ale nic se tam v tabulce neukazuje,proto potřebuji nějaký návod případně nějakou část programu abych to okouknul.

Přes Q parametry neprogramuji,jedná se celkem o krátké programy.
lopežník
Příspěvky: 18
Registrován: 25. 6. 2013, 11:17

5. 5. 2019, 4:57

Opravdu nevíte jak uložit hodnotu do QR parametru-myslím sondou,ne ručně.
justyand
Příspěvky: 40
Registrován: 21. 10. 2016, 7:56

6. 5. 2019, 5:54

Ano lze to udělat sondou - záleží jaký cyklus se použije a co se má měřit
lopežník
Příspěvky: 18
Registrován: 25. 6. 2013, 11:17

7. 5. 2019, 2:05

Jde o uložení hodnoty najeté v ose Z sondou ,stále to zkouším ,ale v QR parametrech mám stále nulu a nevím proč.
justyand
Příspěvky: 40
Registrován: 21. 10. 2016, 7:56

7. 5. 2019, 5:39

Nikde jsem si nevšiml, že by se dalo napsat do cyklu použití QR.
Všude se používá pouze Q

Např. pro nalezení nejvyššího bodu ( či nějnižšího ) v ose Z - postačí správně použít cyklus
TCH PROBE 0 REFERENCNI ROVINA

Kód: Vybrat vše

TCH PROBE 0.0 REFERENCNI ROVINA Q1 Z-
TCH PROBE 0.1 X+0 Y+0 Z+0
Q1 = volitelný parametr, kam se uloží výsledek
Z- = osa a směr snímání
X,Y,Z = startovní bod snímání ( pozor najíždí 3 osy najednou )

Ostatní cykly ( např. střed dvou ploch, nebo kruhu ) jsou výsledky tvrdě nastaveny na
Q151 a Q152 ( viz. popisy v přehledu Q parametrů - v režimu "Test programu" stisknout klávesu Q a nalistovat řádek 151, ... )

Pak už záleží na programátorovi, jestli si vystačí s Q parametry, nebo to uloží do QR.

Na stroji jsem udělal ochcávku a donutil jsem novější verzi iTNC 530 uložit celý měřící protokol jako soubor H.
Pak lze při jakémkoli výpadku jednoduše načíst program přes PGM CALL, kde se již nastaví potřebné Q parametry.
Občas se nám totiž stalo, že se QR parametry ztratily po výpadku proudu.

Bližší problematika přes SZ
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“