Fanuc Series 21i-T

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
Odpovědět
JBiben
Příspěvky: 18
Registrován: 10. 3. 2011, 4:16

20. 8. 2019, 4:59

Dobrý den. Chtěl bych poprosit o radu. Do práce koupil majite CNC soustruh Spu 20 s poháněnýma nástrojema, ze systémem
Fanuc Series 21i-T. A chtěl bych se zeptat, jak se dá na tomto systému programovat přes konturu, nebo zjednodušeně přes odběr třísek, protože Fanuc, je pro mě velká neznámá a nic takového jsem tam zatím nenašel. V práci máme CNC soustruhy, se systémem Sinumerik 840Di a tam si právě naprogramuju výrobek takto. Jednoduchý příklad-budu mít třeba hřídel pruměr200 a potřebuju jí přetočit na pruměr 100 v délce třeba L 100 .Já si vytvořim podprogram takto:
L65-("název podprogramu")
N10 G0 X-200 Z1
N20 G1 X-100
N30 G1 Z-100
N40 G1 X-200
N50 M17
a pak si v programu zadám odběr třísek CYCLE- 95 kde si vyvolám ten podprogram L65 a tam si určim , jakou chci brát šponu, přídavky na dokončení v Z,X posuv atd. Potvrdim a mám to vložený v programu. Takže i s podprogramem to napíšu v pár řádkách. A takto vypadá celej program:
N10 G18 T20 D1
N20 GO G54 G90 G96 X-200 Z1 F0.28 S200 M3 M8
N30 CYCLE95("L65",5,0.1,0.5,0,0.28,0.5,,3,0,0,0)
N40 G0 X-200 Z200 M9
N50 M30
A právě, to bych potřeboval vědět u Fanucu, jak to funguje , abych nemusel psát milion řádku a psát každou šponu zvlášt. Předem děkuji, za každou radu.
Miki2t
Příspěvky: 270
Registrován: 22. 9. 2010, 9:02
Bydliště: Levice SR

20. 8. 2019, 8:52

G71,G72,G73 ?
Uživatelský avatar
Tom Dvk
Příspěvky: 35
Registrován: 24. 7. 2018, 1:08

21. 8. 2019, 6:48

Na Fanucu 18i-TB na to používám hrubovací cyklus G73. Tvůj příklad by vypadal třeba takto:

X200;
Z2;

G73 U1 R1;
G73 P15 Q16 U0 W0 F0.2;

N15 G0 X100.1 Z2;
G1 Z-99.95;
N16 X200;

U1 je špona, R1 odskok. Takhle máš přídavek desetinu na průměru a pět stovek na čele. Můžeš do cyklu zadat i hotové míry a přídavky vepsat místo U0W0, ale my to třeba nepoužíváme - u složitějších tvarů to ne vždycky funguje jak chceš.
Kart EMU-250
JBiben
Příspěvky: 18
Registrován: 10. 3. 2011, 4:16

3. 9. 2019, 1:47

Basic-CNC-Lathe-Program-Exercise-for-Beginners.jpg
N0 G90 F0.5 S1200 T0101 M03
N10 G00 X35 Z2
N30 G73 U1 R1
N35 G73 P36 Q90 U0.5 W0.05
N36 G01 X20 Z0
N50 G01 X20 Z-15
N60 G02 X25 Z-25 R15
N70 G01 X25 Z-40
N80 G03 X30 Z-50 R15
N90 G01 X30 Z-70
N100 G28 U0 W0
N110 M05 M30
Dobrý den. Včera jsme teprve zprovoznili mašinu a dnes jsem zkoušel tu G73 (zkoušel jsem i G71 a ta mi hodí chybu) ale nějak mi to nefunguje. Jde o to ,že v bloku N30 mám zadáno U1- a jestli jsem to dobře pochopil tak, bych měl brát z pruměru 2mm a měl bych začínat 1 šponu z pruměru X35mm.(kde mám v bloku N10 na tuto souřadnici příjezd) Tak že první špona X33mm objedu tvar a pak se bude cyclus opakovat po 2mm , až do X20mm. Jenže mě mašina najede 1 šponu na X22.5 objede tvar a druhou špononu udělá tvar načisto s přídavkama U0.5- W0,05 a je konec cyclu.Tak nevim kde je problém.Jedině mě napadlo jestli bych se neměl vrátit na konci cyclu na pozici G1 X35 Z2, kde mám na začátku v bloku N10 příjezd.
Uživatelský avatar
Tom Dvk
Příspěvky: 35
Registrován: 24. 7. 2018, 1:08

4. 9. 2019, 5:40

Ano, na konci cyklu se musis vratit na prumer materialu, tzn. N90 X35;

Ale ty radiusy ti takto fungovat nebudou, musis pouzit kruhovou interpolaci (G2, G3).
Kart EMU-250
JBiben
Příspěvky: 18
Registrován: 10. 3. 2011, 4:16

5. 9. 2019, 4:09

G02aGO3 tam zadáno mám blok N60 a N80 :wink:
Uživatelský avatar
Tom Dvk
Příspěvky: 35
Registrován: 24. 7. 2018, 1:08

5. 9. 2019, 5:12

Ajo, promiň, nějak jsem to přehlídl.
Kart EMU-250
JBiben
Příspěvky: 18
Registrován: 10. 3. 2011, 4:16

12. 9. 2019, 5:47

Tom Dvk píše:
5. 9. 2019, 5:12
Ajo, promiň, nějak jsem to přehlídl.
Tak ta G73 už funguje, tak děkuji za radu. Ale já jedu G -kody skupinu B a tam je G73 jako opakování tvaru, a tam než se dostanu na konečnej tvar tak jedu několik špon v luftu, protože to jede celej tvar pořád dokola, což mi příde zbytečný.Já bych to měl ject teda přes G71 (ubírání materiálu při soustružení) ale když dám tu G71 tak mi to hodí chybu.Asi je ta G71 vyplá v parametrech. Tak budu muset zjistit jestli se to dá a hlavně jak zapnout.
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“