Heidenhain TNC 410 relay ext. dc voltage missing

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
unclebaker
Příspěvky: 222
Registrován: 1. 3. 2010, 3:26

5. 3. 2016, 12:49

Ahoj, při spuštění TNC mi napíše relay ext. dc voltage missing, co jsem vyčetl tak při spuštění je to běžné hlášení. Po prostudování manuálu http://content.heidenhain.de/doku/tnc_g ... 940-22.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;, strany 18, zmáčknu " I " a nic se neděje, zpráva nemizí. Tlačítko E stopu je funkční, funkčnost a správné zapojení koncových a přejezdových spínačů jsem ještě řádně nezkoušel, tímto chci začít. Napadá tedy někoho ještě možné další příčiny ? S Heidenhainem jsem nikdy nepracoval, jsem samouk. K historii stroje nic nevím, koupil jsem se závadou v elektroinstalaci. Nemyslím si, ale že toto je ta závada o které prodejce hovořil.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6440
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2016, 1:33

Nevím ,na TNC430 se mačká CE
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5053
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

5. 3. 2016, 3:01

fmodel píše:Nevím ,na TNC430 se mačká CE
asi motáte dohromady dvě věci
při nabíhání systém hlásí že mu chybí cosi - je to součást vnitřní kontroly systému - to se během nabíhání systému jen odmáčkne END (možná i to CE)
systém pak nabíhá dál a dostane se k referování, zahlásí "pass over reference" nebo tak něco a zobrazí seznam os pro referování
teprve v tomhle okamžiku kontroluje smyčku koncáků, stop tlačítek, krytů atd
pokud jsou všechny ty kontakty (jsou v sérii) sepnuté a systém je ready (chce referovat), pak zmáčknutím tlačítka pohonů (bude velké prosvětlené, jiné než na klávesnici Heidna) teprve nahodíš za slyšitelného cvaknutí stykače výkonovou část pohonů a může se to teprve začít hýbat
jestli se dostaneš až k referování a dál ne, nejdou nahodit pohony, protože
1) je někde upadlý nějaký koncák atd
2) nejde zdroj 24V v rozvaděči, který napájí ovládací obvody stroje
3) je nějaký zádrhel v pohonech, nehlásí "ready", to je jeden z těch kontaktů ve smyčce co systém kontroluje před nahozením pohonů

napiš výrobci, aby ti poslal schema elektriky, bez toho se nehneš
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
unclebaker
Příspěvky: 222
Registrován: 1. 3. 2010, 3:26

5. 3. 2016, 5:13

Blíže upřesním po zapnutí se mi na motoru objeví power interrupt, odmáčku CE, nebo i jiné tlačítko a power interrupt zmizí. Následně se objeví načítání PLC, toto po chvíli zmizí a objeví se Relay ext. dc voltage missing a ať odteď mačkám co mačkám nezmizí to, tedy se ani k tomu referování nedostanu.
testone píše:
fmodel píše:Nevím ,na TNC430 se mačká CE
asi motáte dohromady dvě věci
při nabíhání systém hlásí že mu chybí cosi - je to součást vnitřní kontroly systému - to se během nabíhání systému jen odmáčkne END (možná i to CE)
systém pak nabíhá dál a dostane se k referování, zahlásí "pass over reference" nebo tak něco a zobrazí seznam os pro referování
teprve v tomhle okamžiku kontroluje smyčku koncáků, stop tlačítek, krytů atd
pokud jsou všechny ty kontakty (jsou v sérii) sepnuté a systém je ready (chce referovat), pak zmáčknutím tlačítka pohonů (bude velké prosvětlené, jiné než na klávesnici Heidna) teprve nahodíš za slyšitelného cvaknutí stykače výkonovou část pohonů a může se to teprve začít hýbat
jestli se dostaneš až k referování a dál ne, nejdou nahodit pohony, protože
1) je někde upadlý nějaký koncák atd
2) nejde zdroj 24V v rozvaděči, který napájí ovládací obvody stroje
3) je nějaký zádrhel v pohonech, nehlásí "ready", to je jeden z těch kontaktů ve smyčce co systém kontroluje před nahozením pohonů

napiš výrobci, aby ti poslal schema elektriky, bez toho se nehneš
V manuálu je, tedy jak to chápu, že právě při Relay ext. dc voltage missing kontroluje obvod E stopu, kam patří i ty koncáky...
Strana 18 manualu.png
DSCN0803.JPG
DSCN0805.JPG
Dokumentaci mám, byla u stroje. Jinak moc děkuji oběma a případně všem dalším za názor.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5053
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

5. 3. 2016, 7:23

no tak v tomhle okamžiku platí to co jsem popisoval
systém čeká na nahození pohonů "externím tlačítkem" I - to není to malé hranaté zelené I na klávesnici Hajdoše, tím se spouští chod pgm atd
pokud opravdu mačkáš start pohonů a nic, pak
nezbyde než vzít voltmetr, schema elektriky a
1) chodí zdroj 24VDC???
2) voltmetrem a ohmmetrem/pípadlem prolézt smyčku e-stopu, na začátku bude zdroj těch 24V a na konci vstup Hajdoše
někde mezi bude chybka
za použití MOZKU můžeš v té smyčce prvky zkusmo přemosťovat a tak
bacha na brzdu stolu - vřeteneníku, třeba si to podlož špalky, abys to neodbrzdil, pak to spadne natvrdo dolů, abys pod tím neměl hlavu/ruku/nohu
hoď sem fotku panelu a stránku/y schema s tím e-stopem
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17413
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 7:37

zkontroluj dc napajeci zdroj a pojistky za nim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
unclebaker
Příspěvky: 222
Registrován: 1. 3. 2010, 3:26

6. 3. 2016, 8:35

Tak zprávy " relay ext. dc voltage missing " jsem se zbavil a dostal se k referování, zreferuju X, Y, ale Z mi zreferovat nejde. Jednou, hned ze začátku se mi zreferování povedlo, a bylo možné pojíždět osami v ručním režimu, zanedlouho se ale objevila tato zpráva
2016-03-06 19.41.02.jpg
, zpráva se pak při dalším spuštění objevila vždy o něco dříve než předtím, zreferovat už nešlo. Zároveň chvíli po nahození pohonů začne motor Z serva oscilovat, osciluje chvilku, pak přestane a pak zase začne a po chvíli to celé spadne. Při nahození pohonů, slyším jak se motor odbrzdí. Nejčastěji se objeví zpráva z obrázku, ale stalo se mi že se objevila i zpráva s textem něco jako " critical regulator error ". Máte někdo radu, jak pokračovat ? ( zkusit přenastavit smyčky serva, kudy do toho ? ) Zítra sem dám el. schéma a napíšu, co jsem s tím udělal, že ta první hlaška zmizela.
trxtechnologies
Příspěvky: 178
Registrován: 1. 12. 2013, 11:08

6. 3. 2016, 9:12

píše ti tam C380 motor Z se netočí :) mal som takú chybu mne to náhodne robila silová karta pohonu,, skús ich medzi sebou poprahadzovať (karty pohonov ak sú rovnaké) Z za Y napr ak sa ti chyba prenesie na Y máš to jasné :)
Matúš
unclebaker
Příspěvky: 222
Registrován: 1. 3. 2010, 3:26

7. 3. 2016, 11:48

trxtechnologies píše:píše ti tam C380 motor Z se netočí :) mal som takú chybu mne to náhodne robila silová karta pohonu,, skús ich medzi sebou poprahadzovať (karty pohonov ak sú rovnaké) Z za Y napr ak sa ti chyba prenesie na Y máš to jasné :)
A opravu si resil svepomoci, nebo u nekoho ? Jestli u nekoho, poprosim te o kontakt, diky Karel.
trxtechnologies
Příspěvky: 178
Registrován: 1. 12. 2013, 11:08

7. 3. 2016, 12:04

unclebaker píše:
trxtechnologies píše:píše ti tam C380 motor Z se netočí :) mal som takú chybu mne to náhodne robila silová karta pohonu,, skús ich medzi sebou poprahadzovať (karty pohonov ak sú rovnaké) Z za Y napr ak sa ti chyba prenesie na Y máš to jasné :)
A opravu si resil svepomoci, nebo u nekoho ? Jestli u nekoho, poprosim te o kontakt, diky Karel.
menil som celú kartu ,, daj foto pohonov skúšal si to medzi sebou prehodiť?
Matúš
unclebaker
Příspěvky: 222
Registrován: 1. 3. 2010, 3:26

7. 3. 2016, 9:21

Tak zde je schéma...http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=61059" onclick="window.open(this.href);return false;

Co jsem s tím udělal bylo pouze, že jsem na adaptéru HR 410 spojil 420 a 421 ( list 3 a 13 ) přímo v jedné svorkovnici, tím se mi dostalo napětí na koncové spínače a dále pak na ovládací kontakt bezpečnostního relé Preventa, toto mi seplo stykače pohonů. Ten adaptér je opatřen kruhovou zásuvkou pro zasunutí zástrčky ručního kolečka. Tato zásuvka je vyvedena ve spodní části plechové bedny ve které je ovládací panel. Tato zásuvka byla obnažená, nebyla zakrytá. Myslím, že k tomuto má být ještě nějaká záslepka se závitem a s nějakou vidličkou, která 420 a 421 propojí - pohony lze nahodit, nebo se použije ruční kolečko, rovněž se propojí - pohony lze nahodit, nebo se nepoužije nic - pohony nelze nahodit. Myslím že na to bylo myšleno tak, aby v zásuvce stále něco bylo.
unclebaker
Příspěvky: 222
Registrován: 1. 3. 2010, 3:26

7. 3. 2016, 9:24

trxtechnologies píše:
unclebaker píše:
trxtechnologies píše:píše ti tam C380 motor Z se netočí :) mal som takú chybu mne to náhodne robila silová karta pohonu,, skús ich medzi sebou poprahadzovať (karty pohonov ak sú rovnaké) Z za Y napr ak sa ti chyba prenesie na Y máš to jasné :)
A opravu si resil svepomoci, nebo u nekoho ? Jestli u nekoho, poprosim te o kontakt, diky Karel.
menil som celú kartu ,, daj foto pohonov skúšal si to medzi sebou prehodiť?

Fotku dám, ještě jsem k tomu nedostal :) to přehození nevím, motor na Z má 4,2kw, na X, Y 2,8kw....uvidím podle štítků na kartách
unclebaker
Příspěvky: 222
Registrován: 1. 3. 2010, 3:26

9. 3. 2016, 8:41

Poslední problém vyřešen, již mohu referovat. Servo nebylo odbržděné tak, jak jsem myslel, celou dobu bylo zabržděné tudíž rvalo stůl i brzdu, tudíž se vždy přetížilo. Závada byla v relé.

Ale nastal další problém, nemohu roztočit vřeteno. V ručním módu dám pomocí softkey S, zadám třeba 500, potvrdím externím NC on ( slyším jak hydraulika zařadí převod ). Poté dám softkey M, zadám M03 a opět NC on. Na obrazovce se vpravo dole objeví internal stop, ale nic se neděje, vřeteno se netočí. Na svorkovnici ( schéma list 8 http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=61059" onclick="window.open(this.href);return false; ) X42 není na pinu 15 ( spindle drive enable ) napětí, předtím než nahodím pohony na něm napětí je. S podivem je, že na pinu 16 ( Axe drive enable ) téže svorkovnice napětí rovněž není a osy jedou. Začal bych u toho, že spindle drive není enable, proč ? Koho co napadá, prosím piště.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5053
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

9. 3. 2016, 9:21

no, já myslím, že v ručním režimu vřeteno tlačítkem NC On nespustíš
mělo by to jít tlačítkem pro spuštění vřetene
tím M03 a NC On to půjde jen z režimu "ručního polohování" (třetí tlačítko zprava v dolní řadě volby režimů, kdybych já si pamatoval terminologii :mrgreen: )
dej sem fotku panelu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6440
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2016, 10:02

testone píše:no, já myslím, že v ručním režimu vřeteno tlačítkem NC On nespustíš
mělo by to jít tlačítkem pro spuštění vřetene
tím M03 a NC On to půjde jen z režimu "ručního polohování" (třetí tlačítko zprava v dolní řadě volby režimů, kdybych já si pamatoval terminologii :mrgreen: )
dej sem fotku panelu
U 426/430 MCV 750 zmačknout soft kl M zapsat M3 potom NC,zmačknout soft kl S zadat otáčky potom NC .
Pozor na přepínač zastavit posuv a zastavit vřeteno (když potřebuješ pauzu na čištění nebo měření) jestli nemáš přepnuto.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“