Max. otáčky CNC soustruhu-nastavení frekvenčního měniče

diskuze tykajici se mechaniky a dalsich veci okolo komercnich CNC stroju
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5047
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

12. 12. 2013, 11:39

RaS píše:no tak pokud máš parametr 73 nastaven na 1ku a tedy bere vstup od 0-5V tak je jasný že všechno nad 5V bere jako 5V a tedy omezí otáčky na cca 2000
nastav ho na 0 a bude brát 0-10V a mělo by to chodit.. pokud je ten vstup na terminálu 2.. nastuduj si ten manuál.. já nevím kde to máš zapojený..
ono to stejně nemá moc smysl mu radit , když mu napíšu at opíše z měniče nasatvené parametry , tak dá radši odkaz na nějaké měření ???????????????
kostitras777
Příspěvky: 43
Registrován: 18. 8. 2010, 4:27
Bydliště: Týn nad Vltavou
Kontaktovat uživatele:

12. 12. 2013, 2:10

packa píše:
RaS píše:no tak pokud máš parametr 73 nastaven na 1ku a tedy bere vstup od 0-5V tak je jasný že všechno nad 5V bere jako 5V a tedy omezí otáčky na cca 2000
nastav ho na 0 a bude brát 0-10V a mělo by to chodit.. pokud je ten vstup na terminálu 2.. nastuduj si ten manuál.. já nevím kde to máš zapojený..
ono to stejně nemá moc smysl mu radit , když mu napíšu at opíše z měniče nasatvené parametry , tak dá radši odkaz na nějaké měření ???????????????

na měniči je asi 300 různých parametrů a přistupovat se dá na každý jen po jednom a navíc to děláš za mašinou na zemi pomocí 3 tlačítek. něco jako by si chtěl do telefonu ručne nabouchat 300 nových kontaktu.
a to se fakt neda...
kostitras777
Příspěvky: 43
Registrován: 18. 8. 2010, 4:27
Bydliště: Týn nad Vltavou
Kontaktovat uživatele:

12. 12. 2013, 2:20

RaS píše:no tak pokud máš parametr 73 nastaven na 1ku a tedy bere vstup od 0-5V tak je jasný že všechno nad 5V bere jako 5V a tedy omezí otáčky na cca 2000
nastav ho na 0 a bude brát 0-10V a mělo by to chodit.. pokud je ten vstup na terminálu 2.. nastuduj si ten manuál.. já nevím kde to máš zapojený..
na parametru 73 je nastavena hodnota 1, což je tovární hodnota od výrobce.
zitra to zkusim. dopoledne dam vedet
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

12. 12. 2013, 4:19

no jenže to je tovární nastavení měniče, nikde není napsáno že ten soustruh tam neměl 0, a třeba někdo při nějakém stavu nastavil defaultní nastavení měniče.. a tím to začalo.. nicméně pokud leze ze systému 0-10V což jsi ověřil měřením tak musí logicky i měnič podporovat 0-10V a ne 0-5V.. tak jak je teď nastaveno, a tak jak se to chová...takže v tom bych hledal chybu. otázkou je jestli je to jen ten parametr 73 nebo i nějaký další, ale tím bych začal..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1306
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

12. 12. 2013, 5:23

pokud je měnič nastaven na 0-5V
tak při 5V se musí motor roztočit na maximální otáčky
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

12. 12. 2013, 5:53

ne pokud je systém nastavenej na režim 0-10V .. proto to taky do poloviny otáček chodí správně a od poloviny otáček to stojí na maximálních otáčkách které jsou poloviční..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5047
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

12. 12. 2013, 6:58

RaS píše:ne pokud je systém nastavenej na režim 0-10V .. proto to taky do poloviny otáček chodí správně a od poloviny otáček to stojí na maximálních otáčkách které jsou poloviční..
ne picom má pravdu , pokud měniči nasatvíš rozsah 0-5V tak 5V odpovídá max otáčkám a všechny napětí nad tím ti bud zničí měnič nebo je ignoruje , takže když by na soustruhu nasatvil 1000ot tak by v realu točil dvakrát tolik.
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

12. 12. 2013, 7:32

vlastně jo.. nicméně je tam vidět že to na 5V omezuje a víc nezvyšuje..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1306
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

12. 12. 2013, 9:30

Nechápu proč jde motor roztočit z ovládacího panelu měniče, ale řídícím napětím ne.
Zkus ještě motor odpojit nebo tam dát nějaký malý 3f motor a změřit jak bude reagovat měnič na změnu ovládacího napětí ->frekvence na měniči.
Můžeš si na vstup měniče připojit potenciometr kolem 1kOhm ať nemusíš běhat kolem mašiny
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

12. 12. 2013, 9:40

mě zas příjde nelogický ten vstup 0-5V na měniči když soustruh dává 0-10V.. nicméně v tom manuálu je napsané že to je na nějakým terminálu 2 tak tam asi třeba bude i terminál 1 a otázka jak je to nastavené tam, a kam je to ve skutečnosti připojené.. přeci si nebudu číst za něj celou dokumentaci.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5047
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

13. 12. 2013, 4:59

stačilo by znát parametry pro vstupní modul , pak by sme viděly kde je problém
kostitras777
Příspěvky: 43
Registrován: 18. 8. 2010, 4:27
Bydliště: Týn nad Vltavou
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2013, 9:50

tak změna parametru 73 nepomohla.

zkoušel jsem zadat ruzne hodnoty ale na vic jak 2120ot/min jsem se nedostal. zde jsou namerene hodnoty:

zadal jsem 3000ot/min a roztacel na ruzne hodnoty:

PAR73

hodnota:

0=1360ot/min

1=2118ot/min

2=1360

3=2120

4=0(netoci se)

5=0

6=Error(nelze zadat hodnotu)

7=err

8=err

9=err

10=1360

11=2120

12=1360

13=2120

14=0

15=0

16=err
oscar
Příspěvky: 1002
Registrován: 2. 5. 2010, 8:50
Bydliště: Perníkovice

13. 12. 2013, 11:00

a toto?
oscar píše: Pr. 903?
Pr. 905?
kostitras777
Příspěvky: 43
Registrován: 18. 8. 2010, 4:27
Bydliště: Týn nad Vltavou
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2013, 11:55

oscar píše:a toto?
oscar píše: Pr. 903?
Pr. 905?
takze soucasne nastaveni:

902 - 0

903 - 50 - (88 )

hodnota 50 lze zmenit ale sama se vzdy vrati na puvodni 50.

hodnota 88 je nejaky nasobek otacek. esperimentoval jsem s tim a da se tim zpresnit otacky aby sedely se zadanymi. pokud zadam takove cislo aby vreteno tocilo ve skutecnosti mene nez je zadano, tak se vreteno pri max. otackach roztoci i pres 3000.

pokud zadam takove cislo aby vreteno tocilo vice nez jsem rucne zadal(coz bylo doposud), tak v max se toci jen kolem 2000. nyni jsem vychytal hodnotu 88, ktera toci presne podle zadanych otacek a max otacky povoluje na 2300ot/min.

904-0

905 - 50 (0,2)

mozna by to chtelo zkusit zmenit jeste ten pridavek u poudu( 905 - 0,2)
Odpovědět

Zpět na „Mechanika a komponenty “