vola na konstrukcii cnc

diskuze tykajici se mechaniky a dalsich veci okolo komercnich CNC stroju
PBr
Příspěvky: 684
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

12. 9. 2012, 8:09

Nazdar,

Dnes sa zistila zaujimava vec na nasej masine (http://mori.zzbusiness.sk" onclick="window.open(this.href);return false;).
Zacalo to dost zlym povrchom pri obrabani kadecoho jedno ci hss ci tk frezami. Po patrani sme hodinkami zistili, ze v polohe A (oproti stolu) po zapreni sa o vretenik (ja, cca 90kg) hodinky skocili o cca 5-7 stoviek. V polohe B (merane oproti stene ktora je blizko) to skakalo 8 stoviek. Stroj je viacmenej dobre ulozeny a geometria nastavena.
Vola v srube Z nie je, takisto servo drzi presne, takisto lineary su OK.
Co ma napada:
- je to jednoducho vlastnost stroja, co sa mi nezda kedze ma 3.5t.
- ked sme to prenasali, tak sa sruby ktore drzia stlp na lozi (6x 19mm imbus) sa vymackali (zial sme to sprosto dvihali atd) a tam vznikla vola - nedotahovali sme to...

Co vy na to?
Přílohy
Untitled-1.jpg
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1685
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Olomouc, Praha

12. 9. 2012, 9:39

tohle jsem řešil cca před dvěma tydny na te moji šmudle :) pokud jsem to pochopil tak ta vule je měřena na vřetenu ? pokud jo tak skus utahnout ložiska. mě se stalo to same začalo to dělat blbej povrch. bylo to ložisky, stačilo dotahnout ložiska ve vřetenu a bylo po problemu.
PBr
Příspěvky: 684
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2012, 9:50

nie, odchylka v mieste A je meratelna aj mimo Z osi, takze to bude inde, vreteno je OK
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

13. 9. 2012, 9:58

tak ono zas tak moc možností není, buď je ta vůle ve vedení osy Z, v tom spoji sloupu se základnou - i když to bych řekl že je nejmasivnější, případně ještě dvě vedení ve stole nicméně tam by jsi těžko naměřil vůli A rozepírací metodou jak popisuješ, takže já bych to viděl na vůli ve vedení Zka, dej hodinky pod vřeteník a měř to se sloupem a zkus zabrat Zkem nahoru, pokud se to ani nehne je pak vůle v tom spoji sloup základna.. postupně vyzkoušej, uvidíš..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
PBr
Příspěvky: 684
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2012, 12:11

Jasne, akoze toto je dost pravdepodobne co pises RaS.
Ako som pisal lineary su na 99% ok, kedze ta vola sa prejavi aj na tom vylozeni Z osi mimo pohyblivej casti. Takisto ale hodinky skacu paralelne k miestu "A" posunuteho asi pol metra smerom k stlpu (ukazuje ale 2x mensiu vychylku).
Kazdopadne je dost komplikovane sa na jednej strane dostat k tym srubam kedze nad nimi je rozvadzac.
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

13. 9. 2012, 12:15

spíš je zajímavé, že tak nějak zničeho nic.. chápal bych kdyby se to postupně zhoršovalo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
PBr
Příspěvky: 684
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2012, 7:20

To neviem posudit ci z nicoho nic, ked\e po kupeni sme to nemerali :)
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1685
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Olomouc, Praha

13. 9. 2012, 8:20

PBr píše:Nazdar,


- ked sme to prenasali, tak sa sruby ktore drzia stlp na lozi (6x 19mm imbus) sa vymackali (zial sme to sprosto dvihali atd) a tam vznikla vola - nedotahovali sme to...

Co vy na to?
tohle mysliš jak ? neděla ti to tohle místo? neprasklo něco mezi sloupem a zakladnou?
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

14. 9. 2012, 7:16

PBr píše:To neviem posudit ci z nicoho nic, ked\e po kupeni sme to nemerali :)
no ale předtím to obrábělo dobře ne? a nebo tohle je první obrábění? pak samozřejmě beru zpět..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
PBr
Příspěvky: 684
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2012, 8:06

Je to viacmenej prve kde sa ocakaval solidny povrch - preto sa to zacalo riesit.
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

14. 9. 2012, 8:15

a to má všude lineáry a nebo to má litinové vedení v turcitu (teď si nevzpomenu jak se tomu říká)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
PBr
Příspěvky: 684
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2012, 8:53

Ano, ma to vsade lineary a predopnute gulickove skrutky.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16056
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2012, 9:10

a proc tu spekulujes a nevemes hodinky a nejdes merit na masinu?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
PBr
Příspěvky: 684
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2012, 11:44

robokop a co tak precitat zaciatok? prepac, ale tvoj prispevok nema pre mna ziadnu hodnotu, omerane to je...
inak, preto som si dovolil sem pisat, lebo v mojej normalnej robote som od stroja vzdialeny asi tak 2km.....
mirenc
Příspěvky: 245
Registrován: 29. 2. 2008, 5:47
Bydliště: Slovensko-Budmerice

14. 9. 2012, 11:57

robokop píše:a proc tu spekulujes a nevemes hodinky a nejdes merit na masinu?
tak toto som ani ja nepochopil :(
Odpovědět

Zpět na „Mechanika a komponenty “