Vadny regulator u pasove pily Proxxon MBS 240/E - VYRESENO

obrabeni na klasice
Odpovědět
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 671
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

30. 12. 2013, 1:33

Zdravim vespolek,
ma nekdo zkusenost se zavadou regulatoru u stolni pily Proxxon MBS 240/E Obrázek ?

Najednou po "zkratu" (stihla vyhodit nejen svuj zasuvkovy 16A, ale i bytovy 25A jistic) jede jenom na plny vykon (nereaguje na potenciometr regulatoru) a nez zacnu resit servis (zaruka uz neni), konzultuji, zda nekdo nema zkusenost typu "... muze to byt prorazeny bazmek ten a ten, staci vymenit ...".
Ale reze v pohode dal ... (drevo, dural, drevotrisku, plasty).

Na webu jsem k zavade pily neumel nic najit.

Diky za pripadne info.
Naposledy upravil(a) lapa dne 4. 1. 2014, 11:45, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2693
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

3. 1. 2014, 2:30

lapa píše:Zdravim vespolek,
ma nekdo zkusenost se zavadou regulatoru u stolni pily Proxxon MBS 240/E Obrázek ?

Najednou po "zkratu" (stihla vyhodit nejen svuj zasuvkovy 16A, ale i bytovy 25A jistic) jede jenom na plny vykon (nereaguje na potenciometr regulatoru) a nez zacnu resit servis (zaruka uz neni), konzultuji, zda nekdo nema zkusenost typu "... muze to byt prorazeny bazmek ten a ten, staci vymenit ...".
Ale reze v pohode dal ... (drevo, dural, drevotrisku, plasty).

Na webu jsem k zavade pily neumel nic najit.

Diky za pripadne info.
Rozeber a vyfoť!

Jestli to bylo na 220 tak by to mohl být jednoduchý triakový regulátor.
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
griessl
Příspěvky: 39
Registrován: 30. 10. 2011, 8:51
Bydliště: Praha 10 Vršovice
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2014, 7:33

Tak, na tohle jsem také zvědavý, mám tuto pilu k naprosté spokojenosti zatím také.
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 671
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

3. 1. 2014, 8:26

Tak zatim jsem vykoukal (primo na plosnaku), ze je tam vypareny (proste shorel) jeden spoj a to z diaku do G triaku (je tam BTA16-600B).
Musim jeste zjistit, jaky to je diak - jeste jsem ho nevyndal :-) a precist se neda. Diak to je podle schematicke znacky primo na DPS.

Jede to po zapnuti na plny vykon (nejvyssi otacky), takze si myslim, ze se (asi napetovou spickou nebo vypadkem/nabehem site - obcas nam to zblbne, zapiska UPS ... atd ...) asi prorazil diak (a mozna nasledkem toho) i triak. Na ten prorazeny triak mne vede to, ze to proste jede, ale nereguluje.
Kdyz jsem nahradil ten spaleny spoj tenkym dratkem (aby pripadne hned shorel), nic se nezmenilo.

Doplnek 1: diak je DB3 a podle ohmmetru je prorazeny (cca 2 ohmy), novy na tomtez ohmmetru ma "nekonecno". Takze 1. stopa.

Budu dal badat, zjisteni samozrejme zverejnim.
Naposledy upravil(a) lapa dne 3. 1. 2014, 8:32, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Miller
Sponzor fora
Příspěvky: 882
Registrován: 22. 8. 2009, 9:24
Bydliště: Louny

3. 1. 2014, 9:47

Přeju úspěch v bádání a hlavně ať se zdaří oprava :) . Chci se zeptat, jak se na to shánějí ty pásy, četl jsem, že to řeže (s adekvátním typem pásu) prakticky všechno, ale že ke startu dostaneš jenom jeden.
Strojní parčík: stolní soustruh Sieg C-4, stolní frézka Optimum OPTI mill BF16V a pásová pila EBS 115 :-)
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1216
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2014, 10:29

Zkus to zapnout bez diaku a nemělo by to běžet. Pokud to poběží na plnej krmelec, tak je i triac proraženej.
www.mosaznevyrobky.cz
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 671
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

4. 1. 2014, 11:13

Takze shrnuti:

* Byl prorazeny jak diak, tak triak - takze to bezelo naplno jak s odpojenym puvodnim diakem (spaleny spoj na DPS), tak s pripojenym puvodnim diakem (spaleny spoj preklenut dratkem).

* Diak byl DB3, koupen v GME Praha jako ER900 (tak ho maji uveden na webovych strankach) za cca 2,50 Kc, ale na pouzdru diaku je uvedeno DB3 :) .

* Triak byl BTA16-600B, koupen pod timto oznacenim v GME Praha za cca 25 Kc.

* Po vymene obou soucastek reguluje od minima do maxima, jenom mam pocit, ze je to trochu nelinearni - od minima dost pomaly narust, ktery se vyrazne zmeni az mezi stupni 4 az 6. Ale je to mozna jenom dojem, protoze si nepamatuji prubeh regulace neposkozeneho regulatoru.

Porad je mi zahadou, proc se to mohlo prorazit, pripadne jak tomu zamezit - napr. nejakym varistorem nekam? Ma nekdo napad?
Naposledy upravil(a) lapa dne 4. 1. 2014, 11:43, celkem upraveno 1 x.
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 671
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

4. 1. 2014, 11:40

Miller píše:Přeju úspěch v bádání a hlavně ať se zdaří oprava :) . Chci se zeptat, jak se na to shánějí ty pásy, četl jsem, že to řeže (s adekvátním typem pásu) prakticky všechno, ale že ke startu dostaneš jenom jeden.
Ja je myslim koupil z Nemecka v nejakem shopu rovnou s pilou, tehdy to vyslo i postovnym o cca 30 % mene nez u RFTechnik v Praze (http://www.proxxoncz.cz/?page=contact" onclick="window.open(this.href);return false;).
Takze mam "obycejny" s jemnym a hrubsim zubem a mel jsem i bimetalovy http://eshop.proxxoncz.cz/product/path/ ... uct_id/686" onclick="window.open(this.href);return false;.
Ten je sirsi a ponekud tlustsi nez ty bezne, ale po nejake dobe mi prasknul primo ve svaru.
Primo v RF Technik mi rekli, ze je nesvaruji a ze si mysli, ze to ani nejde. Skoda, stal asi 700 Kc ...
Ale asi by rupnul znova, protoze ten list byl hodne tvrdy a uz jako novy se ten svar jevil jako "kurvitko" (byl tvrdsi nez pas a soucasne mel tendenci nepruzit, ale pamatovat si ohnuti, kdezto pas pruzil na obe strany po celou dobu zivota).
Jinak ten bimetal rezal uplne skvele az do okamziku, kdy jsem (blbec) jim preriznul imbusak M6 (takova ta klasika 8.8). Od te doby byl ponekud tupejsi ... hodne :( .

Ten bezny pas prefikne i dural 2017 o delce rezu 50 mm, ale musi se hodne pomalu tlacit. Rezal jsem i zelezo (plochace 11373, kulatiny 11109), ale maximalne do delky rezu cca 5 mm, pak zacne skucet ...
A bohuzel jsem jednou i spalil motor pri rezani silonu, kdy se mi motor prehrival tak dlouho, az se prepalilo vinuti. Ja blbec spolehal na nejakou tepelnou ochranu, ktera se ale zjevne nekonala ... Takze na silon nebo ohrivani motoru obecne :lol: pozor.

S diamantovym pasem zkusenost nemam - taky cca 2800 Kc je ponekud drazsi spas ...

Ted koukam, ze maji primo na hlinik pas s tvrzenymi zuby http://eshop.proxxoncz.cz/product/path/ ... uct_id/535" onclick="window.open(this.href);return false;, ten myslim driv nebyl - ale mozna se pletu.

Jinak ty pasy (bezne a nekdy i bimetal) vidim obcas v prodejnach s naradim, kde maji doplnky k Proxxonu nebo Dremelu. A samozrejme na webu.


Jeste: nejdriv jsem pilu pouzival na stole jen tak (bez podlozky), to mela tendenci byt dost nestabilni - kdyz se clovek trochu oprel do materialu.
Ted ji mam na drevotrisce cca 40x50 cm a je to OK.
Naposledy upravil(a) lapa dne 4. 1. 2014, 11:20, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Miller
Sponzor fora
Příspěvky: 882
Registrován: 22. 8. 2009, 9:24
Bydliště: Louny

4. 1. 2014, 4:59

Moc děkuju za informaci ! :)

P.S. Podívej se i po kondenzátorech. Měl jsem po domácku vyrobený tyristorový regulátor k vrtačce a dva tyristory po sobě mi shořely, zřejmě kvůli uvolněnému vývodu filtračního kondíku v rukojeti vrtačky. Přišel jsem na to oscilem, občas se objevily špičky "jako kráva" :lol: . Po dotažení byl klid a fungoval řadu let.
Strojní parčík: stolní soustruh Sieg C-4, stolní frézka Optimum OPTI mill BF16V a pásová pila EBS 115 :-)
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2693
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 1. 2014, 10:28

Miller píše:Moc děkuju za informaci ! :)

P.S. Podívej se i po kondenzátorech. Měl jsem po domácku vyrobený tyristorový regulátor k vrtačce a dva tyristory po sobě mi shořely, zřejmě kvůli uvolněnému vývodu filtračního kondíku v rukojeti vrtačky. Přišel jsem na to oscilem, občas se objevily špičky "jako kráva" :lol: . Po dotažení byl klid a fungoval řadu let.
Kondíky by měly být v tom regulátoru na plošňáku - mám podobný problém s frézkou vřetenem LB/E s dlouhým krkem - dokopal jsem se k tomu abych koupil součástky a zapomněl jsem proměřit ten diak - je pochopitelně stejný - díky lapa jdu do GM najisto ;-)
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 671
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

4. 1. 2014, 11:14

Miller píše:Moc děkuju za informaci ! :)

P.S. Podívej se i po kondenzátorech. Měl jsem po domácku vyrobený tyristorový regulátor k vrtačce a dva tyristory po sobě mi shořely, zřejmě kvůli uvolněnému vývodu filtračního kondíku v rukojeti vrtačky. Přišel jsem na to oscilem, občas se objevily špičky "jako kráva" :lol: . Po dotažení byl klid a fungoval řadu let.
Jo, diky za tip, zkusim je nejak proverit.

Jeste poznamka: pro pristup k regulatoru je nutno odsroubovat nejen "logicky" ty 4 metricke srouby/imbusy drzici ten cerny kryt motoru, ale "nelogicky" i dva male vrutiky do plastu (vedou do toho cerneho krytu motoru), ktere jsou umisteny z opacne strany, tj. ze strany, kde je umisten ozubeny remen.
Takze se musi sundat i ten velky bezovy kryt pres celou pilu, co kryje obezna kola, aby byl pristup k vrutikum.
Co tvurce pily k tomu vedlo, nevim, ale docela jsem se vzteknul :x , nez jsem si tech 2 vrutiku vsiml ...
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2693
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

5. 1. 2014, 1:42

lapa píše:
Miller píše:......
P.S. Podívej se i po kondenzátorech. ....
Jo, diky za tip, zkusim je nejak proverit.
Pokud neco najdes opet prosím zkus to nafotit - tady fotka vydá za 1000 slov ;-)
lapa píše:Jeste poznamka: pro pristup k regulatoru je nutno odsroubovat nejen "logicky" ty 4 metricke srouby/imbusy drzici ten cerny kryt motoru, ale "nelogicky" i dva male vrutiky do plastu (vedou do toho cerneho krytu motoru), ktere jsou umisteny z opacne strany, tj. ze strany, kde je umisten ozubeny remen.
Takze se musi sundat i ten velky bezovy kryt pres celou pilu, co kryje obezna kola, aby byl pristup k vrutikum.
Co tvurce pily k tomu vedlo, nevim, ale docela jsem se vzteknul :x , nez jsem si tech 2 vrutiku vsiml ...
Itady bych moc prosil o fotku ;-) Dík

PS: tady jsem popsal svůj problém s LB/E http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=43&t=13052" onclick="window.open(this.href);return false;
Předpokládám, že i schema je podobné.
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
Macejik josef
Příspěvky: 4
Registrován: 4. 8. 2010, 5:47
Bydliště: Ostrava

7. 1. 2014, 9:02

Zdravím jěště k tomu regulátoru dejte tam triak na vyší závěrné napětí 800V TDA16/800 a a bude klid těch zav.600V je na hraně tak ta velmi často jde do kitek a ten triak je jen o kačku drahší.
Avenger
Příspěvky: 386
Registrován: 19. 10. 2006, 8:41
Bydliště: Litoměřice

8. 1. 2014, 6:17

Mě u této pily vyhořel regulátor taky. Příčina v mém případě byla ta, že se u potenciometru jeden z kontaktů dotkl uzemněného pouzdra potenciometru. Odpařila se odporová dráha, část dps, odešel triak a vyrazil jsem jistič.
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 671
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

24. 1. 2018, 7:15

Macejik josef píše:Zdravím jěště k tomu regulátoru dejte tam triak na vyší závěrné napětí 800V TDA16/800 a a bude klid těch zav.600V je na hraně tak ta velmi často jde do kitek a ten triak je jen o kačku drahší.
Tak další pokračování: v So jsem zjistil, že regulátor vůbec nemění otáčky - prostě v celém rozsahu stejná rychlost. Před pár dny ještě reguloval, ale už tak nějak líněji.
Takže rozborka přes všechny ty šroubky/kryty, abych zjistil, že diak i triak vypadají OK. Tak jsem vyndal i potenciometr a příčina byla jasná.
Při onom minulém prošlehnutí, kdy se vypařil kus DPS a pak jsem nahrazoval diak/triak a kus DPS drátkem, se po drátech vyšplhal zkrat i do potaku a lehce přikouřil i dráhu. Tehdy jsem si toho nevšiml a až teď po letech potak dodychal,
Takže jsem dal nový potak z GME (https://www.gme.cz/pc1621nbk500) 17 Kč, preventivně dal i nový triak na 800V (https://www.gme.cz/bta16-800) 56 Kč a už to zase maká.
Takže příště prohlédnout všechno, co je připojené :-).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“