Tarantula 3d printer

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
ekyn
Příspěvky: 80
Registrován: 17. 2. 2011, 3:13

11. 1. 2018, 6:35

Zdravim pani,
kolega kupil na aliexpress tlaciarenhttps://www.aliexpress.com/item/TEVO-3D ... autifyAB=0 ,chcel odomna pomoc s rozbehom, ale moc daleko som sa s tym nedostal. Ma to zlozene, motori sa v manuali tocia, do domacej to ide cez feeder.

Problem je: 1. sparovat to s PC -je to spojene USB kablom a ak dam nastavenie tlaciarne, neviem ako ma byt nastaveny spravne port (je tam moznost
-auto,port1 a port3)
2. s nastavenim hodnot ako napr.rychlost extruderu(je tam rovnaky krokac ako na osiach,ale vobec sa nepohne)-moze to byt tym, ze nieje vyhriata
triska?
3. teplotou spicky neda sa nastavit-vzdy to skoci naspat na nulu (senzor a heater by maly mat nejaky meratelny odpor?-mulimetrom)

Nemate nahodou niekto nieco podobne, niekto ochotny poradit?
Lify
Příspěvky: 1178
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

11. 1. 2018, 9:17

Ahoj,
1)přes co děláš párování ? máš software ? Do Cury, 3D Builderu ?
2) Abys otočil motor extruder není potřeba mít nahřátou trysku, jen se ti tam udělá zářez kolečka extruderu. Spíš chyba v nastavení nebo zapojení. Dostal si návod ? :roll:
3) I Tarantule měří teplotu :) Tudíž máš nejspíš nějakou špatnou elektroniku.
Myslím si, že bych ti mohl poradit tak za měsíc a něco, až začneme prodávat kromě Průši a Rebela, čínské tiskárny :)
Mrkni se zda máš dobře zapojené. A proč nechceš tisknout přes SD kartu ?
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
kamilpetrjansta
Příspěvky: 207
Registrován: 28. 8. 2006, 11:13
Bydliště: Brno - venkov
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2018, 1:42

Ahoj,
chtělo by to trošku více popsat podrobnosti ohledně toho připojení a podobně, aby bylo
možné lépe identifikovat chybu.
Já mám Black widow z Ebay a měl jsem podobné problémy.
Řídící deska se mi nechtěla párovat a když jsem chtěl tisknout z SD karty tak se
vždy restartovala. Musel jsem to vyřešit přeinstalováním frimware.
Co se týče měření teploty tak i samozřejmě tarantule měří teplotu. Pokud se ti naměřená hodnota zobrazuje
0 tak je buďto chyba v připojení termistoru nebo samotný termistor je v háji, protože by měla být zobrazena
zhruba teplota v místnosti ( samozřejmě pokud není nahřátá tryska :-) ). Já měl tento problém s heat bad a po výměně
termistoru jede vše jak má.
NeeoLeo
Příspěvky: 14
Registrován: 6. 12. 2016, 8:07

22. 2. 2018, 11:18

Mám dotaz na tento 3D printer Tarantula. Už dlhšie mám tento stroj medzi sledovanými položkami na inom eshope. Všetko je identické foto, popis aj ceny, ale nikde som sa nedočítal čo je to za riadiacu dosku. Síce od stroja za 200€ nemôžem očakávať nič významné, ale ak by som aj pristúpil na kúpu, tak sa chcem vyvarovať podobným problémom ako vyššie popísané. Stroj chcem kúpiť pre učenie o 3D tlači, taký základ nič drahé. Problémy s párovanim u drahších strojov sú odstránené alebo je to rovnaké? Kvalitnejší stroj ako je Pruša je trochu iná liga.
Za každé info budem rád.
Mex
Příspěvky: 4270
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 2. 2018, 11:56

Všechny běžné 3D tiskárny dneska mají elektroniku na jedno brdo.
Procesor ATmega2560, nějaký USB/serial převodník, 4-5 driverů pro krokáče a pár výkonových tranzistorů.
Dřív se to často dělalo jako skládačka - Arduino Mega a na to nacvaknutá deska s I/O, dneska už je to většinou všechno na jedné desce. Ušetří se za další tišťák a konektory.
Akorát zrovna ta Tarantula má drivery přímo na desce elektroniky. Mně přijde šikovnější když jsou drivery na samostatných modulech, protože když případně nějaký zdechne, tak je oprava výrazně jednodušší.
Ale jinak na tom fakt není co řešit.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4974
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

22. 2. 2018, 2:20

NeeoLeo píše: Kvalitnejší stroj ako je Pruša je trochu iná liga.
.
na tohlejsi přišel jak? ten jeho rám a pár závitovek to jejako lepší ? je to extra levné na výrobu a všude navěšené pr---a ale to je vše , firmware taky není jeho dílo trošku přiohnul merlina a upravil design desky a přisadil k ceně jednu nulu . myslím si že když si s tou tarantulí vyhraješ tak budeš mít minimálně stejné výsledky .
atlan
Příspěvky: 1366
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

23. 2. 2018, 9:15

Rozdiel je ten ze prusus zapne a tlaci. A na tarantule bude. 1mesiac skusat ako to nastavit aby to tlacilo.
Ja mam inu z ebay, z plexiskla, zavitovky som vymeni za trapezy, akurat chyba ze zo stupanim 8mm na otazku. 2mm na otacku by boli akurat.
lubbez
Příspěvky: 1031
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

23. 2. 2018, 9:37

Ano rozdíl je v tom, že Průša opravdu "tlačí" a to převážně z PLA, když vezmeš ABS a nedej pánbůh byto mělo býs vyšší, třeba 40 mm, ale slabá stěna a základna 100x145mm to se ti pak "tlačí " oči z hlavy. Pak jsou samozřejmě tiskárny, co tisknou. Bohužel tady bezezbytku platí, že za málo peněz je fakt málo muziky. Já mám sice obyčejnýho Ultimakera 2+, ale ne rozdíl od Průši opravdu tiskne. To není žádná kritika, ale konstatování holého faktu. Na druhou stranu musím říci, že za rozdíl od to Průši za 20T, nebo číny za 5t stála skoro 60 litrů. Když potřebuju opravdu špičkový tisk, tak si výrobu zadávám na práškové tiskárně, ta je bohužel tak 100x dražší než ten Ultimaker. Už před rokem jsem avizoval koupi Markfoget MarkTwo, ale půl mega je fakt dost peněz, ale spoustu věcí tisknu právě na Ultimakerovi. Ten silon s aramidovým vláknem u MarkTwo je žůžo, ale paradoxně na menších součástkách se až tak tolik neprojevuje. Tak tisknu ze silonu, přesněji tisknul jsem, neb mi došel materiál a já jedu na 2,85mm.
Mex
Příspěvky: 4270
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

24. 2. 2018, 1:11

A v čem je technicky ten rozdíl, že jedna to nevytiskne a jiná ano? Samozřejmě při stejné technologii tisku.
To když ta levná dostane G-kód pro posun o 1mm tak neujede ten 1mm a ta drahá ano?
Nebo ta levná neumí udržet konstantní teplotu extruderu nebo podložky?
Tuhostí konstrukce to asi nebude, a kdyby přece jen bylo, tak trochu vyztužit tu levnou by nemělo být složité.
Ty dražší bývají zavřené v bedně, ale zavřít do krabice jistě jde i ta levná (i když mám pocit, že to zavření si snad někdo patentoval).

Všechny používají víceméně stejný řídicí HW/SW, krokáče a ozubené řemeny na X a Y, závitovku na Z.
Jistě se dá použít přesnější závitovka a festovnější vedení, ale to snad nestojí majlant, aby to vysvětlilo ty dramatické rozdíly v ceně.

Není to tedy spíš jenom tak, že ti drazí prodejci k tomu dají předchystané profily a dodávají/požadují stále stejný "značkový" filament?

Díky za poučení.
atlan
Příspěvky: 1366
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

24. 2. 2018, 4:31

Prave o tom nastaveni to je.
Hlavne nastaveni slickeru.
O konstantnej teplote pri tlaco abs skoda hovorit. To bez krabice vychadzaju banany.
Mex
Příspěvky: 4270
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

24. 2. 2018, 11:40

No ale to je pak jen o know-how. Takže pokud někdo znalý, který už tím laborováním prošel, zveřejní svůj vymazlený setting, tak je rázem z levné tiskárny výkonově skoro ta drahá.

A zateplení snad není žádné drama. Když už zmiňuješ, že z toho lezou banány - zrovna krabice od banánů by se docela hodila k tomu, aby do ní člověk tiskárnu zavřel. Rychlý pokus, navíc zdarma. A když uvidí, že pak začnou být tisky OK, tak spíchnout nějakou překližkovou nebo plastovou bednu není nic náročného.
NeeoLeo
Příspěvky: 14
Registrován: 6. 12. 2016, 8:07

24. 2. 2018, 12:27

Mex píše:No ale to je pak jen o know-how. Takže pokud někdo znalý, který už tím laborováním prošel, zveřejní svůj vymazlený setting, tak je rázem z levné tiskárny výkonově skoro ta drahá.
Rada nad zlato sa hodí, ale neočakávam zázraky.
atlan píše:Rozdiel je ten ze prusus zapne a tlaci. A na tarantule bude. 1mesiac skusat ako to nastavit aby to tlacilo.
Ja mam inu z ebay, z plexiskla, zavitovky som vymeni za trapezy, akurat chyba ze zo stupanim 8mm na otazku. 2mm na otacku by boli akurat.
Presne to by som očakával aj od pavúka. Rozdiel je učiť sa ihneď od začiatku a skúšať a rozdiel je skúšať, škrábať sa na hlave a rozmýšlať ako rozbehať niečo, čo neviem ako funguje a kde začať. V každom prípade ďakujem za odpovede. Ešte pohľadám viac informácií.
atlan
Příspěvky: 1366
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

24. 2. 2018, 1:15

Tak prusa ma jekakeni fo na svojich strankach o teplote pre materialy.
A existuju 3D tlaciarne a fora k nim napr tusim Rebel.
Ked budes hladat a hlavne cifat vsetko tam najdes.
lubbez
Příspěvky: 1031
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

24. 2. 2018, 1:40

Přiznám se, že jsem skřípal zubama, když jsem tu tiskárnu platil. Na druhou stranu jsem plátce dph, tak to bylo levnější. Kdybych si jí alepřed tím u 3D Wiserů neprohlídnul, stejně bych si jí nekoupil. Ale pak přišla nějaká poptávka na tisk, a tak jsem do toho šel. A dobře jsem udělal. K jejich prodávanejm materiálům mají i nastavení parametrů a je to rozdílný např pro červený a černý PLA. To know how je jedna strana mince, na ebay můžeš koupit všechny komponenty na celou tikárnu. Kamarád to koupil, cca 14tisíc, postavili jsme to podle té mé a ta jeho tiskne hůř. Je fakt, že na hraní je to strašná rána, ale jestliže fakturuju firmě za výrobek, tak ten prostě musi vypadat.
Fifík
Příspěvky: 278
Registrován: 4. 4. 2013, 9:28

24. 2. 2018, 3:14

Koupil jsem na Ebayi kopii průši za 4000 (CTC 3D printer). Seskládal a tisklo to hned. PLA mě svými vlastnostmi nezaujalo, tak jsem přešel na ABS. Bez krabice tragédie, ale po doplnění bedny z dřevotřísky (300kč desky v Hornbachu) stačí abych pohlídal první vrstvu a pak to můžu nechat běžet jak chci a vyleze to co chci.
Velký laborování je jenom když se mění materiál. Našel jsem si svýho prodejce, vyladil si tisk na ten materiál a od té doby nemám problém. Samozřejmě materiál se smršťuje, ale když si vytisknu kalibrační kolečko, spočtu si o kolik se smrsklo a pak všechny věci ve sliceru zvětším třeba na 103% (můj koeficient), tak mám přesně to, co jsem si nakreslil v CADu.
Hlavní je se nebát! 8)
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“