Profi 3D tisk

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
lubbez
Příspěvky: 1307
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

10. 10. 2019, 6:28

FDM tiskárny s výjímkou těch, které umí pracovat s kompozitními filamenty a těch které umí tisknout větší (1m3) modely opravdu nepovažuju za profi. Bohužel s tím se samozřejmě sveze i cena, která mnohdy vyrazí dech. To že používám (používáš) nějakou3D tiskárnu ke své práci, na kusovou výrobu ... z ní ještě nedělá profi tiskárnu a profi tisk. Na druhou stranu to ale neznamená, že LOW END čínský produkt nemůže hezky tisknout. Je tu ale to ALE. Uživatelská přívětivost takového stroje bude prachmizerná, slicer jak jsem četl nějaká exotika a samozřejmě otevřený korpus ji omezuje v použitelných materiálech. Tady se vše odvíjí od aktuálních finanřních možností každého jedince. Někdo vezme Průšu (když si s ním pohraješ a odladíš tak tiskne pěkně), někdo vezme čínu (je hodně levná, technické zpracování může být i lepší než u Průši) a někdo koupí něco dražšího, už jenom proto, že to má výbornou podporu a snadný tisk, spousty profilů filamentů a tak nic neladíš. A když si ještě přikoupíš slicer, třeba Siplifi 3D(cena cca 3T) a zase zkvalitníš tisk modelu a dostaneš se do situace, kde zvolíš materiál a kvalitu a pošleš to do tisku, který máš na první dobrou. Ale ani ta nejkvalitnější tiskárna není profi. Stačí abych tisknul s 80% plněním modelu a i prťavej modýlek to tiskne třeba dva dny. Profi tisk je SLS a SLA technologie a já sám se věnuju SLS technologii základem je plastový prášek spékaný laserem (ještě může být kov). Tady model může být i extrěmně složitý, může mít vnitřní kanály a nepoužívají se podpory, tedy umí tisknout v luftu horizontální hranu. Samozřejmě model je plný a lze ho obrábět běžnými nástroji na plast. Tak tohle je pro mě profi tisk. Přes to všechno to ale není žádná hitparáda, tiskáren je republice tak 10 kousků a musí k tomu být docela čisté prostory. Náročné na obsluhu a výsledek vcelku drahej - model 1 dm3 cca 8 tisíc a kvalita taky není stejná. Byť je internet plný optimistickejch prognóz, tak profi tisk v průmyslu je hudba budoucnosti. Firma u které tisku má pouze dva zákazníky, co využívají tisk k následné výrobě.
Takhle já vnímám profi tisk a profi tiskárny. Třeba Ultimakery co mám v dílně beru jako komerčně velmi úspěšné tiskárny a tisknu toho lidem hodně, ale ani náhodou je nemůžu nazvat profi.
kiko01
Příspěvky: 565
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2019, 6:37

Takze toto vlakno by tu malo byt pre tych 10 majitelov profi tiskarny... :)
gnat
Příspěvky: 960
Registrován: 24. 2. 2009, 9:14
Bydliště: doma
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2019, 6:59

@lubbez: rozumím ti a v lecčem s tebou souhlasím, ale nemyslím si, že to tak zamýšlel autor tohoto vlákna a jak trefně poznamenal kiko01, tak bude asi problém s tím, aby se tu našel někdo, kdo by do vlákna zaměřeného na těch 10 profi tiskáren, co jsou v republice, měl čím přispět. Nicméně to klidně můžeš zkusit založit a pak nás tam, zcela oprávněně, školit z off-topic diskuse. tohle vlákno je od samého začátku o zaplatitelných a ekonomicky rentabilních tiskárnách.
SABLE-2015
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 957
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

11. 10. 2019, 6:51

tak tak, neplést si pojmy profi a průmyslové využití.
Zatím to zde bylo hlavně o profi tisku :wink:
No ale pokud by byli hlavně praktické info či lépe zkušenosti o průmyslových tiskárnách jako je třeba táto kterou ještě dnes můzete potkat v Brně na MSV, proč né, ale opravdu asi raději v jinem vlákně :wink:
Další info viz https://www.3dees.cz/blog/359-hp-vyrazn ... ve-pouziti
Uživatelský avatar
shaolin
Příspěvky: 370
Registrován: 11. 9. 2011, 7:17

11. 10. 2019, 7:43

Inak je to tak. Aj na Aliku je označenie Profesional ako výrobky pre zdatnejších kutilov a Industrial sa rozumie ako výrobná kvalita pre náročné použitie.
Toto vlákno považujem za velmi prínosné a chápem ho tak že sa tu neriešia začiatočnícke tlačiarne a sú tu veci z bežnej praxe tlačenia na vyššej úrovni.
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 957
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

11. 10. 2019, 5:12

Tak jedno "nezávislé testování" co taková tiskárna dokáže https://tech.ihned.cz/testy/c1-66653990 ... -na-zoubek

Ne moc příhodné novinky ke mnou zniňované tiskárně na předešlé stránce:
- podpora výrobce již týden zarytě mlčí :-(
- podpora prodejce se snaží komunikovat = slíbí pomoc, ale termíny nedrží tj. pomoc zatím také 0 :(

O co jde? Tiskárna tiskne pořád stejně hezky, jen jsou rozměry v X a Y osách na těch test kostičkách 20x20x20mm o cca 0,3mm větší. Poladit se to určitě dá, ale pro jistotu se oslovila podpora a tak se čeká a čeká a čeká...
Dotazovalo se také na nějaké profily v jiných slicrech i když... ale tady bude zajímavá jejích odpověď, pokud vůbec nějaká bude ;-)
kiko01
Příspěvky: 565
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2019, 5:50

To moze byt sposobene aj filamentom alebo nastavenim tlace...
mne ender tlaci stale super, tlacim iba petg, a obcas PC ale ten sa da len male veci, nato uz treba uzavretu bednu
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17193
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2019, 7:27

Na tuhle bolest se da najit navod pomoci google
Protoze to jsou zakladni ukony tj. Jak nakalibrovat stroj
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
shaolin
Příspěvky: 370
Registrován: 11. 9. 2011, 7:17

11. 10. 2019, 7:59

Kiko01 aký máš ender? 3 pro sa mi zdá rozšírenejší a univerzálnejší ako ten Tronxy...Aj Robokop ma ender... no váham...
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 957
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

11. 10. 2019, 8:12

Tak na rovinu nepředpokládám, že by to byl principiálně problém zkalibrovat.
Celé je to o tom, že stoj je lépe vybavenou kopii Ender 3 za méně peněz. Jedinou změnou proti němu a bohužel k horšímu je, že ma jinou řídící desku a hlavně řídící systém je proprietární SW s uzavřeným kódem, takže černá skříňka, oproti open source Merlin, který používá Ender.
kiko01
Příspěvky: 565
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2019, 8:18

shaolin píše:
11. 10. 2019, 7:59
Kiko01 aký máš ender? 3 pro sa mi zdá rozšírenejší a univerzálnejší ako ten Tronxy...Aj Robokop ma ender... no váham...
Mam PRO-cko, nasiel som v mobile len 2 fotky, prve dve somarinky co som na tom tlacil, ale odfotim ti aj realne veci co pouzivam, robim si vlozky do vretena sustruhu na tyce a vydrzi to fakt dost...
Přílohy
7FB67A8F-292D-473A-A5BB-8E0B42F4FE6C.jpeg
B34B6FFC-971E-4856-9484-3548CE95365A.jpeg
Naposledy upravil(a) kiko01 dne 11. 10. 2019, 8:29, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17193
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2019, 8:19

aha tak to je blbe
a to to jeste nikdo neflashnul na merlina?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5354
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

11. 10. 2019, 8:39

podle mě v tom normálně jede merlin , jen přez ten dotykáč nemáš přístup k dalším parametrům , to samá mají třeba tiskárny od sigmy .
Každopádně přez nějaký obslužný soft myslím že to uměl repetier-host jde načíst eprom a upravit a poslat zpět na tiskármu aníž bys musel přehrávat firmware .
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 957
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

11. 10. 2019, 9:23

Tronxy XY-2 Pro má na desce dle výrobce stm32f103zet6 a na tomto procesoru Merlin jede. Pokud by to byla pravda že to jede skrytě pod Merlinem a existují možnosti upgade alespoň ty epromky, tak pro mne by bylo rozhodnuto. Pak to dřív či později někdo rozlouskne :)

Nicméně pro začátečníka není na škodu když je to vše jednoduché, odladěné a uzamčené tak, že si to nemůže rozhasit.
Seznamuje se s technologii a možnostmi, nemusí se trápit s laděním aby to vůbec jelo... Hraje si pouze s nastavením přes slicer.

Až z toho vyroste tak pokud by to info výše byla pravda, pak to flashne, nebo pokud by to nešlo, tak vymění desku a display, nebo to celé proda a pořídí něco lepšího :wink:
robokop píše:
5. 10. 2019, 8:18
Tyhle koncepce tiskaren muzu velmi doporucit
Nema problem tisknout kvalitneji nez prusa za mnohem vic penez protoze je tuh v obou osach
Daji se navic vylepsit na uplne top kvalitu ocekavatelnou u tiskaren uplne jine cenove kategorie.
Pokud to není robokope tajemství, poděl se prosím o jaká všechna vylepšení jde?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17193
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2019, 9:55

no sel bych do jine el. duet wifi
extruder s dvema podavacima kladkama
indukcak na bed
a uzavrit do boxu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“