Nejsem ČOI, jen napíšu svůj soukromý názor.vvitty píše: ↑15. 5. 2019, 3:20 Z posledních pár let - lovecký salám Krahulík -16% proti _výrobcem deklarovanému_, špekáčky téže firmy vloni po testech Seznamu Globus raději stáhnul z prodeje, další bych musel dohledávat.
Salmomela 2018 - Albert, Tesco 1 balení z 5, Vodňanská drůbež 3 balení z 5. Firma co testování prováděla podala podnět na SZPI.
Že stáhli špekáčky mimo normu považuju za správný postup. Tak by to podle mě mělo končit vždy. I když by se mi ještě víc líbila možnost, že by se to nabídlo k prodeji za jasně specifikovaných podmínek se zřetelným upozorněním, že se jedná vlastně o jiný výrobek.
Odchylka -16% masa u salámu se mi zdá už poměrně dost. To už bych čekal, že bude mimo normu. A že to bude předmětem šetření a následně pokuty od ČOI.
K salmonele: můj soukromý názor je, že je to dost uměle vytvořený strašák. Dneska máme techniku, kterou umíme najít i úplně zanedbatelná množství bakterií. A ty tady kolem nás prostě lítají. No a hlavně salmonela se běžným tepelným zpracováním spolehlivě zniči. A syrové kuře asi moc lidí nekonzumuje.
Ono s těmi měřáky je to vůbec problém. Dnešní špičková technika najde klidně jednotky molekul třeba v kubíku vzduchu. Takže pak to vypadá, že žijeme strašně nebezpečně, protože naměříme celý koktejl "nebezpečných" látek. Jenže ty látky tam jsou už dávno, navíc jich často dřív bylo i výrazně víc. Jen jsme je neuměli změřit.
Nejhorší je smrt z vyděšení.