Kovošrot

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
Milan199
Příspěvky: 3375
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

28. 6. 2024, 6:44

jean píše: 28. 6. 2024, 5:42 Milan199, sused keca.
Proč myslíš ?
Uzené od něho je vynikající a rád si k němu // sousedovi // dám i kuřátko nebo kapříka.
On mi vysvětloval, že spodní zděná část // z žulových kostek // slouží jako akumulace a stabilizace teploty. Navíc tam má vaničku s pískem do kterého se vsákne odkapávající omastek. No a ten dřevěný vršek má pouze izolovat, zadržet dým a nijak nesmrdět.

Otázka je ovšem jaký výsledek od toho čekáš. Kamarád z Banské Bystrice udí "studeným kouřem". Dělal jsem mu na to vyvíječ z nerezu. Topí tam pilinami a má to ventilátorek. Přesně to nevím, ale udí to snad 48 hod, pak je to několik týdnů ve sklepě a pak se to přeudí znovu.
Popravdě uzené od něho mi nechutná. Je na povrchu černé a má konzistenci jako žvýkačka.
Je ovšem určené na dlouhodobé skladování.
Jemu zase moc "nejede" to české.
Já se držím zásady, že uzené se má sežrat nežli stačí vychladnout z udírny. :mrgreen:
jean
Příspěvky: 979
Registrován: 10. 7. 2013, 11:48

28. 6. 2024, 7:19

No, pretoze je to blbost. Udi sa studenym dymom. Ak to ma kamarat z Bystrice cierne, tak udil preboha cim? Zeleznicnym podvalom? (To sa podarilo mojmu ujovi) Chorvati udia prsut aj tri tyzdne a je to obrmnamka. Akurat ich udiarne maju tak 3 m vysku a udi sa pomalicky.
Ten tvoj sused by uplne rovnako kvalitne zaudil v hocijakej udiarni, ktoru by vedel ovladat.

Horucim dymom sa udia parky a spekacky
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 5257
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

28. 6. 2024, 7:36

Souhlasím s Milanem, uzení studeným kouřem je hlavně moderní, protože netrvá dlouho. Výsledek mi chutna spíš jako potažení dehtem, fuj.
tiborius
Příspěvky: 403
Registrován: 9. 8. 2018, 1:58

28. 6. 2024, 7:40

pripájam sa aj ja - radšej mám keď sa údi postarom.
jean
Příspěvky: 979
Registrován: 10. 7. 2013, 11:48

28. 6. 2024, 8:13

Udenie studenym dymom netrva dlho? Chlapci, tusim sa vyznate.
Uživatelský avatar
Mi88ko
Příspěvky: 195
Registrován: 9. 12. 2019, 7:23

28. 6. 2024, 8:19

kenybz píše: 27. 6. 2024, 3:48 Mě by zajímalo jak takovýto "odpad vzniká" ? Evidentně je to nepoužité i u nás ve šrotě se vzduchotechnika oběví párkrát za rok a taky nepoužitá. Buď je to nerealizovaná zakázka? Nebo změna projektu? A nebo nadělají díly na víc a jedou montovat a zbytek se hodí do šrotu fakt nevím? Každopádně je to škoda materiálu a předělávat to nikdo nebude, tak to končí ve šrotě.

Zmena projektu...staci na to mala odbocka a vsechno je jinak.
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
Milan199
Příspěvky: 3375
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

28. 6. 2024, 8:19

jean píše: 28. 6. 2024, 7:19 No, pretoze je to blbost. Udi sa studenym dymom. Ak to ma kamarat z Bystrice cierne, tak udil preboha cim? Zeleznicnym podvalom? (To sa podarilo mojmu ujovi) Chorvati udia prsut aj tri tyzdne a je to obrmnamka. Akurat ich udiarne maju tak 3 m vysku a udi sa pomalicky.
Ten tvoj sused by uplne rovnako kvalitne zaudil v hocijakej udiarni, ktoru by vedel ovladat.

Horucim dymom sa udia parky a spekacky
Pokud vím kamarád z BB používá bukové hoblinky. To vím jistě protože mu je kupuju.

Soused maso nakládá na 4 týdny do soli, pak je den vymáchá v čisté vodě a těsně před vložením do udírny je na chvíli ponoří do vroucí vody, aby se maso zatáhlo. Před vložením masa do udírny ji roztopí na 120°, nežli to tam nasází tak to spadne a pak to, pokud dobře vím udržuje na 80°. Udí se tak od 7 hod do 19. Maso je jakoby propečené, krásně křehké a šťavnaté. Není to na skladování - je to na rychlou spotřebu. Kuře nebo ryba je tam samosebou kratšeji. Já tedy měnit nebudu.
Ale každému co jemu chutná. :D
jean
Příspěvky: 979
Registrován: 10. 7. 2013, 11:48

28. 6. 2024, 8:34

Milan199 a to som pisal, rovnako by zaudil v kazdej, ktoru by vedel ovladat. Inak, popisal si normalne udenie :D 80 stupnov je ten studeny dym :D horuci je pre mna nad 100 stupnov. My inak udime chladnejsim

Napr. Dietne parky sa udia tak, ze v jadre musia na 10 minut dosiahnut 70 stupnov. Za 20 minut je hotovo. Aspon u nas na bitunku, kde udia ozajstne a nie v roztokoch
zverodoktor
Příspěvky: 3434
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

28. 6. 2024, 10:13

jean píše: 28. 6. 2024, 8:34 Milan199 a to som pisal, rovnako by zaudil v kazdej, ktoru by vedel ovladat. Inak, popisal si normalne udenie :D 80 stupnov je ten studeny dym :D horuci je pre mna nad 100 stupnov. My inak udime chladnejsim

Napr. Dietne parky sa udia tak, ze v jadre musia na 10 minut dosiahnut 70 stupnov. Za 20 minut je hotovo. Aspon u nas na bitunku, kde udia ozajstne a nie v roztokoch
No podľa teba to tak možno je, ale terminologicky správne je to takto:
Podľa teploty použitého dymu sa údenie rozdeľuje na údenie studeným dymom do 20 °C, teplým dymom do 60 °C a horúcim dymom do 100 °C. Ak budeme všetci veci a postupy nazývať ich pravými menami, nebudú vznikať niektoré nedorozumenia :).
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
jean
Příspěvky: 979
Registrován: 10. 7. 2013, 11:48

28. 6. 2024, 10:23

Ok
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 2249
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

28. 6. 2024, 12:23

Přes 20 roků jsem mimo jiné stavěl a serviroval průmyslové udírny Autotherm.de . Když jsem viděl kolik dehtu tam vzniká a žádný udirenský se nedožil důchodu, tak jsem značně omezil konzumaci uzeného masa. Občas párek nebo salám není takový problém ale domácí uzené raději ne.
PS černé ostravské klobásy nejsou od dehtu ale máčí se v černé barvě.
Uživatelský avatar
Mi88ko
Příspěvky: 195
Registrován: 9. 12. 2019, 7:23

28. 6. 2024, 2:17

picom píše: 28. 6. 2024, 12:23 Přes 20 roků jsem mimo jiné stavěl a serviroval průmyslové udírny Autotherm.de . Když jsem viděl kolik dehtu tam vzniká a žádný udirenský se nedožil důchodu, tak jsem značně omezil konzumaci uzeného masa. Občas párek nebo salám není takový problém ale domácí uzené raději ne.
PS černé ostravské klobásy nejsou od dehtu ale máčí se v černé barvě.

A nebylo to tim, ze kazdy driv nebo pozdeji dostali dnu?
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
Uživatelský avatar
Habešan
Příspěvky: 1142
Registrován: 12. 12. 2013, 2:25
Bydliště: Čechy
Kontaktovat uživatele:

28. 6. 2024, 3:25

4squares4 píše: 27. 6. 2024, 10:27Zinek a jídlo bych radši moc nekombinoval :)
Ty plechy nejsou z nerezu ?
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
honzaZ
Příspěvky: 188
Registrován: 3. 11. 2019, 2:02
Bydliště: Prostějov

28. 6. 2024, 3:52

nechce někdo pozinkované rošty? případně regulátor tlaku 0-0.2bar (max vstup 2.5bar ) https://www.hoerbiger.com/_Resources/Pe ... cened1.pdf?

nějaké fotky + v hale bedna konstrukčních profilů směs 40x40 ++ většina délky 1m, pár delších
https://photos.app.goo.gl/JEenebk6LdqESdX68

kovošrot haná metal Prostějov (rošty asi poštou nepošlu :lol:, mají otevřeno i v sobotu do 12 :) )
Uživatelský avatar
Habešan
Příspěvky: 1142
Registrován: 12. 12. 2013, 2:25
Bydliště: Čechy
Kontaktovat uživatele:

28. 6. 2024, 4:08

Ty profily jsou hliníkový ???
Za kolik ?
Nějakých pět metrů bych vzal, stačily by i půlmetrový kusy.
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“