Proč myslíš ?
Uzené od něho je vynikající a rád si k němu // sousedovi // dám i kuřátko nebo kapříka.
On mi vysvětloval, že spodní zděná část // z žulových kostek // slouží jako akumulace a stabilizace teploty. Navíc tam má vaničku s pískem do kterého se vsákne odkapávající omastek. No a ten dřevěný vršek má pouze izolovat, zadržet dým a nijak nesmrdět.
Otázka je ovšem jaký výsledek od toho čekáš. Kamarád z Banské Bystrice udí "studeným kouřem". Dělal jsem mu na to vyvíječ z nerezu. Topí tam pilinami a má to ventilátorek. Přesně to nevím, ale udí to snad 48 hod, pak je to několik týdnů ve sklepě a pak se to přeudí znovu.
Popravdě uzené od něho mi nechutná. Je na povrchu černé a má konzistenci jako žvýkačka.
Je ovšem určené na dlouhodobé skladování.
Jemu zase moc "nejede" to české.
Já se držím zásady, že uzené se má sežrat nežli stačí vychladnout z udírny.
