Co jste dneska bastlili?
Tak podstavec je připravenej pro lak, za mně dobrý. Podstavec je jediný díl, který nedokáži nijak snadno dostat ven a tak jsem vše musel dělat uvnitř v dílničce. I přesto, že jsem skoro vše zakryl, je tam bordelu z broušení dost. I na vzdory použití vysavače.
Původní lak s tmelem jsem oklepal jehlovým oklepávačem a seškrabal šábrem. Byly ho tam dobré 3mm. Důkladně vsě odmastil ředidlem C6000. Jako první šel na řadu akrylový základoplnič 4:1, následovalo rychlé přebroušení (nějak mi nedošlo, že mi na litinu tato vrstva nestačí a musím tmelit). Tmel jsem použil “mártyho zelený tmel”. Po té přišla na řadu nejhorší činnost, přebroušení tmelu. Aby mi to rychle odsýpalo použil jsem hrubost smirkového papíru 80 s excentrickou bruskou. Tvar podstavce je k tomu díky rovným plochám pěkně přívětivý a ručního broušení je minimum. Protože však litina byla křivá jako prase, probrousil jsem dost míst až na kov. Snažil jsem se o co nejmenší tloušťku tmelu. A tak jsem nanesl ještě 2 vrstvy základoplniče a přebrousil brusnou mřížkou 240.
Pomalu, ale jistě pokračuji.
Původní lak s tmelem jsem oklepal jehlovým oklepávačem a seškrabal šábrem. Byly ho tam dobré 3mm. Důkladně vsě odmastil ředidlem C6000. Jako první šel na řadu akrylový základoplnič 4:1, následovalo rychlé přebroušení (nějak mi nedošlo, že mi na litinu tato vrstva nestačí a musím tmelit). Tmel jsem použil “mártyho zelený tmel”. Po té přišla na řadu nejhorší činnost, přebroušení tmelu. Aby mi to rychle odsýpalo použil jsem hrubost smirkového papíru 80 s excentrickou bruskou. Tvar podstavce je k tomu díky rovným plochám pěkně přívětivý a ručního broušení je minimum. Protože však litina byla křivá jako prase, probrousil jsem dost míst až na kov. Snažil jsem se o co nejmenší tloušťku tmelu. A tak jsem nanesl ještě 2 vrstvy základoplniče a přebrousil brusnou mřížkou 240.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
capajev píše: ↑19. 12. 2024, 8:38 Tak podstavec je připravenej pro lak, za mně dobrý. Podstavec je jediný díl, který nedokáži nijak snadno dostat ven a tak jsem vše musel dělat uvnitř v dílničce. I přesto, že jsem skoro vše zakryl, je tam bordelu z broušení dost. I na vzdory použití vysavače.
IMG_7758.jpeg
já už ty plniče přestal dávat, první valím chemii, PH12 zásadu (dost toho sleze a odmastí), pak normálně 40 hrubost to co nedrží letí samo, co drží nechávám, pak bodysoft a brousím, to co vidím dotmeluju na drobný škrábance ale už seru, je to zdlouhavé, časově náročné a není to auto, nikdo to neocení... minimálně teda podstavec. Pěkné pohledové věci a tam kde je emulze tak s tím si vyhraju víc, ale taky to nepřeháním, nakonec stříkám tak cca 3x do zavadlého, kde je emulze tak silněji tak 5x vrstva.
Ono pak ti na to něco spadne, něčím do toho klepneš a jseš nasranej že jsi se s tím tak drbal......mockrát jsem zažil

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Já už to jenom odmastim a vezmu štětkou, jinak bych to nedodělal snad nikdy. Technicky by to nebyl problém udělat jak auto, a bylo by to o dost hezčí, ale ten čas, ten čas..
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
tumlik píše: ↑19. 12. 2024, 9:10 já už ty plniče přestal dávat, první valím chemii, PH12 zásadu (dost toho sleze a odmastí), pak normálně 40 hrubost to co nedrží letí samo, co drží nechávám, pak bodysoft a brousím, to co vidím dotmeluju na drobný škrábance ale už seru, je to zdlouhavé, časově náročné a není to auto, nikdo to neocení... minimálně teda podstavec. Pěkné pohledové věci a tam kde je emulze tak s tím si vyhraju víc, ale taky to nepřeháním, nakonec stříkám tak cca 3x do zavadlého, kde je emulze tak silněji tak 5x vrstva.
Ono pak ti na to něco spadne, něčím do toho klepneš a jseš nasranej že jsi se s tím tak drbal......mockrát jsem zažil![]()
Souhlasím, že asi jediný kdo tu práci ocení jsem já, minimálně mne to poohřeje na srdíčku

A 3. bonusovej důvod: že pěkná barva přidá o řád na přesnosti mašiny

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
no já to beru podle stroje, s nějakou transmisí bych se moc nesral, ale se švýcarem se vyhraju a i štítek podle fotky mu udělám

Nejlepší je, že když vedle sebe stojí švýcarský stroj a nějaký východní, tak to okamžitě poznáš. Už jen jak je to vykitovaný a nalakovaný.
Mám vedle sebe Jung G60, JF 520, Safag magnetku, Doebeli, Technicu Zentroflex a to je skvost. Pak se podíváš na ruskou brusku na vrtáky nebo polskou vrtačku a jen si povzdychneš

Třeba nedávno jsem potkal nějaký východní stroje. Občas něco moc pěkně udělaný a něco totál odfláklý. Třeba ten pitomej imbus zespod stolu - aby si s ním nevyjel ven - třetina závitů bokem. Atd atd.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
jo tohle je fakt výborná věc, to si, pokud máš možnost, zprovozni

tumlík:
klobouk dolů před řemeslem
ale jen taková drobná poznámka k fontu písma na těch štítcích
aby nápis vypadal přirozeně, musí mít mezi jednotlivými písmeny různě velikou mezeru
jsou na to myslím docela striktní pravidla, sazeči by mohli vyprávět
nelze tedy jen jednoduše poskládat jednotlivé "obdélníčky" s písmeny vedle sebe
pak to totiž na oko vypadá nerovnoměrně
úplně typický příklad je mezera mezi písmeny A a T v nápisu AGATHON
tam ta mezera (tedy vzdálenost os písmen) musí být menší než u jiných kombinací písmen, třeba M a N pro ilustraci
u těch M a N by záleželo i na tom, jestli v příslušném fontu má nebo nemá M zešikmené nožičky
....
je ale možné, že to takhle má i výrobce na originálním štítku, pak to tak samozřejmě musí být i na replice
....
sorry, hledám hnidy
aby nápis vypadal přirozeně, musí mít mezi jednotlivými písmeny různě velikou mezeru
tam ta mezera (tedy vzdálenost os písmen) musí být menší než u jiných kombinací písmen, třeba M a N pro ilustraci
u těch M a N by záleželo i na tom, jestli v příslušném fontu má nebo nemá M zešikmené nožičky
....
je ale možné, že to takhle má i výrobce na originálním štítku, pak to tak samozřejmě musí být i na replice
....
sorry, hledám hnidy
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
testone píše: ↑20. 12. 2024, 8:40 tumlík:
....
....
sorry, hledám hnidy

já jsem ale nic takového neměl, prošmejdil jsem net a našel ne ideální fotky navíc z úhlu a šikmo, ono pak to vyrovnáš a snažíš se podle nějakého známého rozměru trefit....není to úplně jednoduché
sazeč ze mně asi nebude