Co jste dneska bastlili? Vytvareli....

Odpovědět
Charon
Sponzor fora

18. 6. 2020, 8:04

Parada, dej pak fotky, paru ja rád. Co zkusit neco vybrakovat a uzpusobit, vim ze kuzelove soukoli je uz vyssi dívčí, teda z meho pohledu.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
jova
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2020, 8:09

vlkzhor píše: 18. 6. 2020, 7:59 ...Jen špekuluju jak udělat kuželové soukolí na odstředivý regulátor...
Takhle by ti to nestačilo? http://steamer.cz/dil_kola.html
vlkzhor

18. 6. 2020, 8:23

Jj, stránky a téma znám, jen se mi nechce dávat litr a něco za instrument a výpalné poště, který použiju asi jen jednou, má vrozená lakota mi to nedovolí :D
Leda to spáchat jako v mlýnici- -palečné kolo :wink:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2020, 8:57

Nekde jsem mel nekolik kolecek vhodne velikosti, kdyz najdu dam je sem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jova
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2020, 8:59

Jestli máš děličku a frézku, tak vybruš nožík do zubové mezery a vykrouhej to tím. Náklady 00 nic :D
HellGrip

18. 6. 2020, 9:45

vlkzhor píše: 18. 6. 2020, 6:08 Jéje, odhadem to dalo celou směnu. Ale teď jak nechce arab lustry, tak se dělá různá údržba, nebo jiní vejraj do patlafonů na kybernety. Tak si radši něco spíchnu domů :D
Takže při úklidu mi padl do oka orezlý špalek 11600, oměřil, průměr akorát, teda kdyby měl 165mm průměr, tak by rohy vyšly pěkně. Opískovat, aby nešel nůž hned do kopru, do 4-pakny na SV18 a už se točily rozmarýny po 3mm špony. Středící důlek, opřít hrot a sjet povrch, čelo, aby pak neházel vrták, 17mm od čela zápich a v délce 40mm k čelistem rozjet pravým a levým ubírákem až na pr 94. Otočit obrobek, důlek a sjet na čistou výšku, udělat to vrchní osazení, vrtákem předvrtat skrz a vnitřním ubíracím nožem vyjezdit díru pro ložisko pr 40H8, pak odlehčení. Otočit obrobek, vyjezdit nožem díru 29,95 dle čepu na mojem soustruhu doma - ten jsem si na mikrometr vytočil na druhém stroji už ráno. A na soustruhu máme hotovo. Pak jsem obkreslil fixou na obrobku hlavu z su32 a přebývající měsíčky uřazal pro urychlení flexou. Obrobek hodit na italskou vyběhanou frézku Saimp a 10mm stopkovou frézou vyjezdit ten pr 94 na 4hran rozměru 67x67mm za postupného otáčení obrobku po 90st. S tím pomohl trochu syn, je tu na brigošce a zrovna nevejral z okna, tak se zacvičil. Pro sichr rozměřit a jehlou orýsovat zespoda aretační drážky, upínkama stáhnout na stůl frézky a stopkovou frézou pr 7mm vyjezdit drážky 2,5mm do hloubky. Pak orýsovat díry pro šrouby, volil jsem je jinak, než jen 3 po jedné starně, přidal jsem o šroub, páč někdy jsou k mání kratší radeca. Na VS 16 vyvrtat a ozávitovat M12. Dnes jsem si vytočil šrouby z 11800, dávat 2tis za 10ks šroubů se mi nechce. Zítra jim zfrézuju hlavy na 4hr a je hotovo. Každý týden mrkám na inzerci, ale hlavu na su32 jsem pár let neviděl a upravovat z sv18, co tu mám 4 do foroty mi přijde jako prasárna. Tak tolik, snad je to pochopitelný postup. Jinak jsem dělal 20 let konstruktéřinu, ale měl jsem jít na technologii, to mě baví posledních pár let nějak víc, vymýšlet jak to vyrobit :)
díki. Asi by som volil kotúčovú frézu namiesto tej stopkovej fi 10.
vlkzhor

19. 6. 2020, 4:55

jova píše: 18. 6. 2020, 8:59 Jestli máš děličku a frézku, tak vybruš nožík do zubové mezery a vykrouhej to tím. Náklady 00 nic :D
Jj, mám, to je právě nad čím přemýšlím, kus zlomeného závitníku a zkusím to, pro takový případ je nechávám na brusce, šťourátka, rýsovátka, mini sekáčky atp se vždycky hodí. To samé soustružnický nůž když doslouží. Šup s ním na pilu, odříznout vybočený kus a uložit do šuplíku.
Jinak tu frézku si tam před lety ulil nějaký známý ze zinkovny, chtěl jí domů, pak na ní zapomněl a pak že jí prodá, za 20tis. Tak jsem jí koupil kleštinový upínač se sadou kleštin do 10pr. Větší jsem zatím nekupoval, mám jen malé svoje frézy. Proto jsem to jel malou stopkovkou. :wink:
berni

21. 6. 2020, 11:21

vracím se ještě ke šroubu na kladku řemene... starý šroub mi oměřili v profi kalírně na tvrdost a dodali i matroš na nový, včetně domluvy zušlechtění... Jen proím ještě o radu- v originále je kladka přidělána osmičkou inbusem do závitu v hlavě šroubu, uvažuji, zda neudělat šroub v hlavě s prodložením na průměr 8 mm a na konci závit na matku...tedy vše v jednom a kladka by se nasadila na prodloužení šroubu a zajistila matkou....o můj dotaz-nezadělám si zase na problém, že to bude v tom dříku kladky u hlavy šroubu namáháno? Nejspíš je z hlediska pevnosti lepší udělat díru do hlavy šroubu a zajistit to tím inbusem, že? v principu by u toho dříku na straně kladky mohl být taky rádius, pokud bych jej zvolil...Teď mám šroub uplý v soustruhu a z poloviny hotový a zvažuji jak dál, zda díra či dřík :c)
Cvičně jsem si mezitím rozebral opět předek káry, vyměnil napínák a dal na altík volnoběžku, tak třeba už ani změna šroubu není třeba...
( a ještě jsem vylepšil šroub tím, že na konci dříku procházejícího altíkem je za závitem na konci šestihran pro pootočení a uvolnění v závitu v případě zalomení, plochý klíč se za altík při demontáži vleze)

díky za opětovnou radu skrze upevnění kladky
HellGrip

21. 6. 2020, 12:24

ešte mi napadlo povrch preguličkovať.
GeeSnake
Sponzor fora

21. 6. 2020, 10:06

A v té kladce jde převrat ta díra na 10mm? Nebo i víc?
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
berni

21. 6. 2020, 10:18

převrtat nejde, je tam ložisko s dírou na osmičku šroub...
GeeSnake
Sponzor fora

21. 6. 2020, 10:40

Vyměnit ložisko?
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Thomeeque

22. 6. 2020, 8:01

berni píše: 21. 6. 2020, 11:21 vracím se ještě ke šroubu na kladku řemene...
Proč to stále řešíš tady, proč si nezaložíš vlastní téma?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
berni

22. 6. 2020, 8:44

Téma jsem měl založit hned na začátku, ted už je to asi trochu naprd, ne? když je zde zpětně hnedle několik příspěvků např. s fotografiemi (ale máš s poznámkou recht, nicméně už je to tady a defakto vyřešené: stačilo by napsat ano, inbus v hlavě vydrží víc než pokračování hlavy šroubu osmičkou průměrem nebo naopak a hotovo) . Pokud jsem schopen já jako prostý uživatel fora příspěvky přesunout, prosim, rád udělám, zrovna tak když to udělá admin. Řeší se ale stále technická věc a ne třeba uzeniny či kyselé okurky, což už tu taky bylo.
Jakákoliv úprava kladky není možná - tedy smysluplná, jednu kladku jsem v minulosti kuchnul a není tam jen tak nalisované ložisko. Ložisko má po vnějším obvodu středem zdrsnění /jak vzorek pásu na buldozeru/ a do toho zapadá poměrně křehký plast kladky - to jen pro dokreslení že mne daná věc zajímá a věnuji se jí i aktivně, ne jen pruděním u počítače na zdejším foru :c) - Je zde tedy jen možnost pokračovat za hlavou šroubu s průměrem 8 na konci závit a matka či jiné zajištění nebo jak je v originále díra do hlavy šroubu a inbus 8ka... OK, udělám to jak je to na originále skrze inbus zašroubovaný do hlavy šroubu (i to je ale divné řešení od pánů z Bavorska, kdy jde skrz ložisko inbus se závitem a na něm to vesele vaklá skrz vůle)...
Thomeeque

22. 6. 2020, 9:07

Stále jsi mohl založit nové téma "Ahoj, navazuji na diskuzi započatou zde..". Zaprvé by to nebyl off-topic a za druhé by to bylo zpětně lépe dohledatelné včetně původní diskuze. Okurky a uzeniny jsou sice asi taky na hraně, ale pokud je to aktuální tvorba člena fóra a nejsou toho tři stránky, je to celkem příjemné zpestření.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“