Co jste dneska bastlili? Vytvareli....
Jsi velmi blizko.

Je to muj "Power feed adapter" pro cinsky maly krizovy stul CT475 z uni-maxu.
Prodava se take pod ruznymi jinymi jmeny (PROMA KRS-475, Grizzly G8750,...).
Jsou charakteristicke tema osklivyma odlityma Al klickama prave s tim patvarem uvnitr. Ale aspon se za ne da tocit.
Takhle to funguje:
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Ten biely plast je nylon? Ja by som tam asi urobil iba dieru na závitovú tyč a tú by som poistil kontramatkou. Toto podľa mňa nevydrží, keď omylom zájdeš na doraz, navyše tlačené v tejto orientácií. Ale samozrejme to už nie je taká sranda, keď tam pridávaš kovové diely, poznám to 

Tos C45-2000
turnigy> Ten bily je PC+ABS, relativne hodne pevny i vuci PETG a vlastne celkem podobny prave nylonu. Mel by mit 70-75MPa a ja tomu docela i verim.
Puvodne ho mam nachystany jako nahradu za frezovany nylon pro vyrobu vyvojvych konektoru, jeden takovy jsem tady uz v minulosti ukazoval.
Tohle byla jen improvizace. Cerny plast je obyc Gembird PETG. Ale prave ten cerny puvodni bazmek vydrzel hrozne moc na to z ceho byl, nez jsem tocil se zablokovanym stolem razovym utahovakem
Tenhle novy bude "pocitove" na veky
Do hardstopu jsem si taky najel, ale na Hilti je dobry ten omezovac momentu, on preskoci driv nez tohle prdne, to je v poho.
Puvodne ho mam nachystany jako nahradu za frezovany nylon pro vyrobu vyvojvych konektoru, jeden takovy jsem tady uz v minulosti ukazoval.
Tohle byla jen improvizace. Cerny plast je obyc Gembird PETG. Ale prave ten cerny puvodni bazmek vydrzel hrozne moc na to z ceho byl, nez jsem tocil se zablokovanym stolem razovym utahovakem

Tenhle novy bude "pocitove" na veky

to by nikdo neuhodl - z pár důvodů. Málokdo má v kličce tu kytičku a většina by to řešila jinak - viz předchozí příspěvek. Já bych v tom plastu udělal díru/šestihran a vmáčkl tam klasický šroub se šestihrannou hlavou - a pak by na pevnosti plastu nezáleželo.
Princip tohoto pohonu asi používá kde kdo ... většina těchto akuvrtaček má použitelnou regulaci otáček.
Princip tohoto pohonu asi používá kde kdo ... většina těchto akuvrtaček má použitelnou regulaci otáček.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb> tak treba Zdenek Valter takovy stul zrovna ma, ten by to uhodl na prvni dobrou, kdyby tu zrovna byl.
S tou zavitovkou jako drikem si to nedovedu predstavit udelat aby to ve styku neproklouzlo v pripade ze by mment drzelo treni a zaroven nezbortilo ten zaklad pri dotazeni . Koef. sucheho treni je u techto plastu dost nizko. U sroubu, kde by drzel ten moment tvarem hlavy bych se bal ze to vypacim ohybem toho driku vuci relativne male plose hlavy v realisticke velikosti toho sroubu. Ty plasty jsou houzevnate ale ne tvrde. Ja to zvazoval, ale asi bych si v tom pripade vysoustruzil drik pr. 10mm a pritom mel z M16 sroubu snizenou opernou hlavu. Ale porad by navic kvuli te hlave (nebo kontramatce v pripade zavitovky) by bylo potreba ten tvarovy segment udelat o jeji sirku delsi a tim to bude vic "skakat" pri rotaci vlivem i drobne nesouososti. Nemyslim ze by to bylo v tomhle pripade nejak lepsi.

S tou zavitovkou jako drikem si to nedovedu predstavit udelat aby to ve styku neproklouzlo v pripade ze by mment drzelo treni a zaroven nezbortilo ten zaklad pri dotazeni . Koef. sucheho treni je u techto plastu dost nizko. U sroubu, kde by drzel ten moment tvarem hlavy bych se bal ze to vypacim ohybem toho driku vuci relativne male plose hlavy v realisticke velikosti toho sroubu. Ty plasty jsou houzevnate ale ne tvrde. Ja to zvazoval, ale asi bych si v tom pripade vysoustruzil drik pr. 10mm a pritom mel z M16 sroubu snizenou opernou hlavu. Ale porad by navic kvuli te hlave (nebo kontramatce v pripade zavitovky) by bylo potreba ten tvarovy segment udelat o jeji sirku delsi a tim to bude vic "skakat" pri rotaci vlivem i drobne nesouososti. Nemyslim ze by to bylo v tomhle pripade nejak lepsi.
Já plastům moc nevěřím.
Kdysi jsem taky dělal podobné plastové regulační kolečko. Ne na 3D tiskárně, ale vyfrézované ze 6 vrstev 3mm deskového plastu a slepeno na sebe.
Protože jsem nevěřil, že by se v tom 6-hran neprotočil, tak jsem do něho udělal dremelkou šlic, do plastu taky drážku, a do toho jsem natlačil kovový trn.
Ideální by bylo něco kvalitnějšího, ale nic jsem neměl, tak jsem jenom zkrátil tenký hřebík.
Protože jsem to měl z těch vrstev, tak to bylo jen v těch vnitřních a nebylo to ani vidět.
Tohle by pak asi neprotočil ani Arnold ve svých nejlepších létech.
Kdysi jsem taky dělal podobné plastové regulační kolečko. Ne na 3D tiskárně, ale vyfrézované ze 6 vrstev 3mm deskového plastu a slepeno na sebe.
Protože jsem nevěřil, že by se v tom 6-hran neprotočil, tak jsem do něho udělal dremelkou šlic, do plastu taky drážku, a do toho jsem natlačil kovový trn.
Ideální by bylo něco kvalitnějšího, ale nic jsem neměl, tak jsem jenom zkrátil tenký hřebík.
Protože jsem to měl z těch vrstev, tak to bylo jen v těch vnitřních a nebylo to ani vidět.
Tohle by pak asi neprotočil ani Arnold ve svých nejlepších létech.
Mex >to mas urcite pravdu, ale stejne jako s tim soustruzenim je to dalsi prace... a ja su lenosnee... tak kdyz to muze za me udelat ta tiskarna tak at to udela. Uvidime jak to bude drzet, za rok napisu.
Kdyztak to muzu jeste dale vytisknout na Mark2 z realneho skelneho kompozitu. Ten je pevnejsi nez ty siliminove klicky. Jen ten tisk trva celkem dlouho.
Kdyztak to muzu jeste dale vytisknout na Mark2 z realneho skelneho kompozitu. Ten je pevnejsi nez ty siliminove klicky. Jen ten tisk trva celkem dlouho.
Naposledy upravil(a) Dawe dne 25. 1. 2021, 1:15, celkem upraveno 1 x.
Máš pravdu, tá závitovka by asi nebola najšťastnejšie riešenie, mohla by sa vykrútiť. Ja som si robil niečo podobné na nožový suport, akurát som spravil plastovú časť sústruženú zo silónu a potom som tam nalisoval s presahom hrubo radlovanú osku, to je skoro nezničiteľné. (ale je pravda, že vtedy som ešte nemal tlačiareň, dnes by som to asi tiež riešil tlačou)
Tos C45-2000