Odlévání olovem

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2012, 8:20

Ahoj mám dělat formičku, viz obrázek a jedná se mi jak mám udělat licí soustavu aby jej šlo odlévat z olova a vše se pěkně vylilo. Děkuji za případné ohlasy
Přílohy
001.JPG
davidkucera
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2012, 11:29

za prve nevim zdali sejedna o jeden kus nebo vice odlevani ale zcela jiste musi byt forma predehrata (nevim zdali odlevate ciste olovo nebo nejakou jeho slitinu atimion, cin)
ja mam dobre zkusenosti z hlinikovyma formama ktere predehrivam
ta formicka bude jen jedna cast nebo se na to z druhe stany neco prilozi ?
pokud se to bude odlevat jen seshora bude se muset ta horni cast zarovnavat (pokud ma byt rovna)
idealani je mit dve casti a ty davat k sobe, pri pohledu na ten tvar (neznam rozmery) by melo staci nalevat olovo tim kuzelem v leve casti (pokud ma ta spojovaci cast alespon prumer 5 mm a pri predehrate forme to pujde nalevat)
ovsem bude vam trvat urcity pocet kus nez to vychytate to plati pokud se jedna jen o par kusu
pokud to ma byt nejaky versi pocet kusu a neni kdo by si s tim hral tak je potreba udelat lici kanalek ci spise kanalky v pripade zajmu mohu nakreslit obrazek a tvar malinko natocit aby se roztavene olovo lepe vlevalo fo formy
vse zalezi na velikosti odlivaneho tvaru jinak to bude vypadat kdyz se jedna o milimetry a jinak o centimetry nemluve o teplote predehrati formy
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2012, 7:19

Děkuji za reakci toto je jen pulka formičky druhá bude zrcadlová, spojí se a pak odleje rozměr je cca 100mm velké tělo, je to na domácí odlévaní , je to tělo na rybu. Jde mi o vytlačování vzduchu při lití zdali mi rozumíte popřípadě zkuste nakreslit jak by jej správně mělo být. Děkuji
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2012, 10:06

Vtok a vyfuk by mely byt zvlast, vyfuk v nejvyssim bode formy, u vtoku je to v tomhle jednoduchem priklade skoro jedno, proste ho dat kousek vedle.
Aleš Procháska
marekzcke

13. 5. 2012, 12:49

To hrdlo by som dal kludne na 15mm a urcite dlhsie. Odhadom 30mm. A to z toho dovodu, ze ako ti bude tavenina tuhnut od spodu nahor, tak bude do toho naliatku vytahovat vsetky lunkre a necistoty z kovu. S nahrievanim to neviem. Dole je dost velka masa kokily a aby ti to tam prilis dlho netuhlo. Ovela dlhsie ako v hornej casti. Ak to bude blbnut tak jedine sustavne nahrievanie pri vrchu, alebo ubrat material zo spodnej polovice. Alebo je taka finta, ze liat to na 2x. Lejes po vrch a po par sekundach dolejes zvysok, teda ten kanalik do plna.
Moje poznamky maju vsak hodnotu len ak by som uplatnil prakticke vedomosti z odlievania hlinika. S olovom nemam skusenosti.

Este by som hodil formu viac do strany s tou predlzenou dutinou. Takto by sa teplota nerozlozila spravne, pretoze ta kratsia cast je hrubsia a a tesne pri stene. My ale potrebujeme hore zadrzat teplo cim dlhsie. A este by som to malinko natocil :). Ale to su fakt len detaily. Vzdy sa da otacat predsa cela kokila.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2012, 9:20

U toho lití olova to nebude možná tak kritické, ale podívej se zhruba do poloviny téhle stránky http://www.mt.com.pl/forum/viewtopic.ph ... c&start=40" onclick="window.open(this.href);return false; jak jsem dělal balast na loďku. Sádrovou formu jsem sušil a předehřál, pak jsem odlil asi dvanáct sad, než se mi ta forma úplně rozpadla (byla málo masivní). Už po šesti mi praskla a skládal jsem ji z více kusů. To ti u kokily nehrozí. Na fotkách to asi vidět není, ale na dělící rovině byly vyškrábnuté kanálky. U kokily by jsi dle potřeby dodělal rydlem. Mezi litím jsem už formu neohříval, stačila tepelná setrvačnost.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 5. 2012, 8:04

Občas si sám odlévám potápěčské závaží (každý OPRAVDOVÝ potápěč si odlévá zátěže sám :-)) a při tom se ukázalo, že je olovo dost citlivé na předehřátí formy, ve studené formě má nevzhledný povrch. Taky do předehřáté formy nemusí být příliš horké a tolik neoxiduje.
Aleš Procháska
romi

19. 5. 2012, 6:02

Všechno špatně :D Jak se odlévají cínoví vojáčci??? No přece do silikonových forem..
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2012, 10:07

To vydrží jen omezený počet cyklů a je nutné použít kvalitní silikon, nebo případně vulkanizační silikon co se do něj rotačně lije zinek viz třeba http://www.teoli.eu" onclick="window.open(this.href);return false; Nicméně se cínoví vojáčci dřív lili do sádry a taky to šlo.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“