Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
jova
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2025, 1:26

Zase jedna fotka pidikoleček, která by spíše měla patřit Kubovi 12 do vlákna: Řídící jednotka krokového motoru, protože byla fotografována něčím podobným, co právě tvoří. Konkrétně tohle je složení 15 snímků, foceno automatickým přeostřováním makroobjektivu s plným ovládáním fotoaparátu NIKON Z6II, pomocí kabelu. Kolečka o průměru 3; 4 a 5mm a šneci, jsou v modulu 0,2.
modul 0,2.JPG
chb

16. 6. 2025, 1:36

... tak nejen obří sirky, už i nadrozměrné koruny ? :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
lapa
medaile za lepsi forum

16. 6. 2025, 2:15

Jova:
Jestli ti správně rozumím, ( v daných podminkách) nedosazitelnou hloubku ostrosti jsi "salamovou" metodou (postupně preostrovani objektivu) rozrezal na X snímků a ty jsi pak složil tak, aby se ti zachovala ostrost z každého snímků v celém průběhu oné původně nedosazitelne celkově hloubky.
Jakým softem jsi to pak slozil? Aby ti vždy zachoval tu ostrost a potlačil neostrost v každém bodu ze skladanych snímků.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Thomeeque

16. 6. 2025, 3:15

Vypadá to díky tomu strašně úměle (možná je to render a skládání snímků je jen pohádka, abysme mu ho zbaštili :)). Šla by jedna fotka z té skládačky, pro představu?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Modros

16. 6. 2025, 3:17

Thomeeque píše: 16. 6. 2025, 3:15 Vypadá to díky tomu strašně úměle (možná je to render a skládání snímků je jen pohádka, abysme mu ho zbaštili :)). Šla by jedna fotka z té skládačky, pro představu?
určitě má kačku jako pánev..... :lol:
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Fifík

16. 6. 2025, 3:49

Modros píše: 16. 6. 2025, 3:17
Thomeeque píše: 16. 6. 2025, 3:15 Vypadá to díky tomu strašně úměle (možná je to render a skládání snímků je jen pohádka, abysme mu ho zbaštili :)). Šla by jedna fotka z té skládačky, pro představu?
V dnešní době UI už nepotřebuješ ani tu pánev. :lol:
Modros

16. 6. 2025, 3:59

Fifík píše: 16. 6. 2025, 3:49
Modros píše: 16. 6. 2025, 3:17
V dnešní době UI už nepotřebuješ ani tu pánev. :lol:
přesně...UI dokáže vše :D
Přílohy
koruna.png
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
jova
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2025, 4:01

To lapa: Já k tomu skládání používám program: https://combinezp.software.informer.com/ je to poměrně jednoduchý prográmek který načte tu sadu snímků, v prvním kroku mu dáš ty snímky vůči sobě srovnat (2 metody na výběr) a ve druhém je pak pospojuje (asi 6 a více různých metod). Samozřejmě základem je sada snímků, v kterých se postupně vzájemně překrývají ta zaostřená místa. Zase jsou cca 2 metody, jak je získáš, buď posouváš fixně zaostřeným fotoaparátem, nebo jako já postupně „proostřuješ“ ten daný objekt. Já to mám udělané tak, že na ostřícím kroužku objektivu je krokový motor, v tom ovládacím zařízení si jeho natáčením zaostřím na přední bod, od kterého to chci mít ostré, pak tlačítkem pomocí toho kr. motoru zaostřím na nejvzdálenější bod, který chci mít opět ostrý. Odmáčknu a ukáže mi to kolik je to mm. Pak ten úsek, podle toho jak je velký, rozdělím na počet snímků tak, aby se právě jednotlivé snímky tou zaostřenou částí překrývaly. A pak už jen stisknu START a počkám, až si to samo odkrokuje, přeostří a odsnímkuje. Měl jsem to na ukázku i před pár lety na setkání v Brodě.
Ty snímky pak proženu tím softem. Výsledkem jsou pak neskutečné snímky, které jen pomocí clony nikdy nemůžeš docílit. Viz další ukázka, napravo jak vypadal konkrétně jeden snímek z cca 50ti. Na tu korunu jich stačilo 15 :D
gombík.jpg
lapa
medaile za lepsi forum

16. 6. 2025, 5:20

Jova: díky za precizni info :).
Možná to použiju v kombinaci se sáněmi/měchem pro Practicu - da se buď posouvat sáněmi pro foťák nebo měchem pro makrofoto - čili obě tvoje metody.
Jen to omotorovat :).
Díky.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
jova
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2025, 5:39

Já mám postavené obě varianty, jak saně pro posuv na lineárech, tak to ostření, a používám hlavně to ostření, zdá se mi to pohodlnější. Kdyby jsi se rozhodl pro tu variantu s objektivem, tak dej vědět, udělám ti ozubení na míru. :wink:
obj.jpg
lapa
medaile za lepsi forum

16. 6. 2025, 7:24

Jova:
díky za nabídku, ukládám do zásobníku možností.
Případně tě oslovím o radu nebo i o výrobu.
capajev

17. 6. 2025, 6:18

jova píše: 16. 6. 2025, 5:39 Já mám postavené obě varianty, jak saně pro posuv na lineárech, tak to ostření, a používám hlavně to ostření, zdá se mi to pohodlnější. Kdyby jsi se rozhodl pro tu variantu s objektivem, tak dej vědět, udělám ti ozubení na míru. :wink:
obj.jpg
Ahoj, pěkně ostré fotky. Prosím tě, jaké jsou výhody oproti fičuře “focus bracketing”, ta Z6 ji určitě má taky. Na rovinu, já ji používám na krajinky a super. makro nedělám, tak neznám jeho specifika.

Pavel
jova
Kontaktovat uživatele:

17. 6. 2025, 6:28

Po pravdě, ještě jsem ho na fotoaparátu nepoužil. Vím, že tam taková možnost je, ale co jsem si pročítal diskuse na internetu, tak z nich moc moudrý nejsem. To přeostřování na makro objektiv jsem dělal ještě na NIKON D90 a ten tuhle funkci nemá. Na Z6 se jen koupil mezikroužek a používá ten samý makro objektiv i s ovládáním. Takže netuším, jak to konkrétně funguje v menu té Z6tky. Já si ta základní nastavení, najetí na zaostření prvního snímku, na poslední a nastavení počtu snímků, provedu na pár stisků tlačítky na krabičce. Navíc to umí ovládat a polohovat ty saně, otáčet a krokovat s točnou, udělat z toho slider... Dá se to propojit s libovolným fotoaparátem, který se ovládá dálkově kabelem (NIKON, CANON…), nebo infra portem jako je třeba ta D90. Navíc jsou tam nastavitelné časy pro závěrku, uklidnění pohybu předmětu, uklidnění při sklápění zrcadla… Prostě takové univerzální ovládání postavené pro profesionální focení, hlavně uměleckých předmětů, fotogrammetrickou dokumentaci, vytváření 3D objektů - viz například zde: https://zelivskypoklad.eu/virtual/index.html
Edit, tak jsem to otestoval. Oproti tomu mému externímu ovládání to má několik nevýhod. Zaostřuje to pouze od nejbližšího bodu směrem do nekonečna. Konečný bod se nedá prakticky nastavit, je to jen odhadovaná kombinace počtu snímků a jakési hodnoty nastavené v kroku zaostření. Nelze to použít na další metody, saně, otočný stůl… protože není možnost to provázat s těmito doplňky.
Miki2t

18. 6. 2025, 12:39

Vývrt bez honovania :D som zvedavý ako to dopadne
Přílohy
IMG_20250617_224220.jpg
capajev

18. 6. 2025, 1:52

jova píše: 17. 6. 2025, 6:28 ....
To tvoje je určitě více profi řešení a více univerzální. Ten "focus bracketing" jinak funguje podobně, nastavíš první bod, poslední a počet snímků. Ale jeho kombinace se sáňkama tím vším navíc co máš ty to nedá.
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“