Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
Thomeeque

31. 1. 2016, 8:57

robokop píše:pohledej
je tu pdf s principem a snad i s vykresama
Tak to já bych se mohl podívat třeba i na tu svou, že, he he, ale tam tlak dotyku válečky od kuliček oddaluje a rozpojuje obvod, tady mi to přijde naopak a to nevim, jak by fungovalo. Ale možná jsem jen slepej. A nebo to bude sestaveno jinak?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 9:11

tady je princip stejny jen usporadani je v jinem poradi ne?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
chb

31. 1. 2016, 9:56

První pokus - tedy sondu 1 kdesi v hloubi fora jsem osadil kuličkama z ložisek - ale asi to koroduje či co, kontakt byl prostě nespolehlivý a navíc jsem udělal chybu, že jsem sondu posadil na MK2 kužel a to bylo nejslabší místo, utahovat kužel mne pořád nebavilo a volně naklepnutý kužel (u číny) nebyl v ose.

Proto jsem se pustil do výroby nové sondy. Princip je klasický, jen místo mosazi či kuliček z ložiska jsem dal pozlacené kontakty. Chvíli jsem bádal, zda dosedací plocha proti válečkům musí být kulička, či zda stačí okraj válcové plochy - no uvidíme.
Změna proti klasice je v - dostal jsem koncovou kuličku od přítele na foru, že občas nějakou urazí a kupují celé tykadlo - a to považuji za slabé místo sond, trocha neopatrnosti a tykadlo jde do ...
A zde je ta změna - tykadlo mi stačí na boční dotek, nepotřebuji to jako čelní/výškovou sondu, také při upínání do kleštiny výšku neudržím. Proto jsem dal tykadlo zespodu a drží jej v poloze jen trocha magnetické síly. Zaberu lehounce víc a tykadlo mi spadne do ruky. Bouračka se prostě nekoná. (středový šroubek M2 je právě ten protikus pro magnet s možností nastavení)
Přílohy
sonda2.jpg
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 10:03

+ za figl s magnetem
Thomeeque

31. 1. 2016, 10:24

chb píše:A zde je ta změna - tykadlo mi stačí na boční dotek, nepotřebuji to jako čelní/výškovou sondu
ahá :)
chb píše:Zaberu lehounce víc a tykadlo mi spadne do ruky. Bouračka se prostě nekoná.
Dokud se ti nepovede nějakej ten čelní dotek :mrgreen:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RKal
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 10:51

Jo s tím magnetem je to docela zajimavý nápad, ale radši bych ho využil v klasickém uspořádání, omezení jenom na boční nájezd se mi zdá jako významné omezení funkčnosti. Sondu kterou sem si stavěl pro účely testování sem udělal klasickým způsobem, jen ele zapojení je trochu odlišné (možná příliš komplikované) nejedná se o jeden uzavřený obvod kdy se sleduje jeho přerušení ale naopak každá kulička z šesti tvoří samostatný kontakt. který je vyhodnocován malou ATMegou. Naopak na vrchní straně válečků je kontakt který je za normáclních okolností rozepnut a v případě nadměrné výchylky dojde k vyhodnocení nebezpečné situace a k emg stopu. Ještě doplním že všech šest kuliček je od spodu stavitelných tudíž se celkem dobře dá doteková kulička vystředit.

Výsledky testů nebyly nijak ohromující odhaduji že opakovatelnost byla tak mezi 0,075 - 0,05 mm takže na nějakou přesnou srojařinu asi ne. Ještě je tam jeden takovej malej (a možná zbytečný) bonus, sonda obsahuje jak optickou (2x LED) tak zvukovou signalizaci

V příloze přikládám model sondy spodní díl těla sem vyrendroval umyslně průhledný jde pak vidět mechanismus seřizování kuliček.
Přílohy
sonda01.JPG
packa

31. 1. 2016, 10:55

Když jsme u těch sond , dělaljsem pokusy s piezoměniči , uprostřed byla taky hvězdička a její ramena se opíraly o tři piezoměniče šlo to na analog vstupy atmega 328 , chová se to obstojně jen jsem to nedotáhnul po mechanické stránce - nebyl čas . Nezkoušel jste to takto řešit někdo ?
RKal
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 11:32

No ty pizoměniče mně zajímaj co konkretně jsi tam použil, nad něčím takovým sem uvažoval, protože by se dalo efektivně řešit síla a nebyl by zde problem s kontakty jako takovímy.
packa

31. 1. 2016, 11:53

použil jsem klasika akustický měnič průměr nějakých 12mm , ale asi by bylo řešení použít nějaké tenzometry , před použitím si je znuluješ a musí to chodit a to i s nastavitelnou citlivostí
Thomeeque

31. 1. 2016, 4:41

chb píše:navíc jsem udělal chybu, že jsem sondu posadil na MK2 kužel a to bylo nejslabší místo, utahovat kužel mne pořád nebavilo a volně naklepnutý kužel (u číny) nebyl v ose.
Todle je imho nejlepší řešení (trvalá vyklápěcí sonda na Zku):

http://www.datron.com/accessories/probing.php" onclick="window.open(this.href);return false;

možná by to nebylo tak těžký vyrobit (nemusí to bejt nutně motorizovaný)?
Borin
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 5:43

Včera jsem do Rka dělal lyžiny na 3kw motor a dneska jsem se celej den sral s krytováním :wink:

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Soustruh SV18R, Magdeburg (Poreba TR45), Frézka FH24, Vrtačka V20A, V10, Šeping noname...
chb

31. 1. 2016, 5:55

bavíme se o dotykové sondě - 3 paprsky, 6 kuliček
robokop píše:jsem ji stavel taky
je tam drobny problem se serizenim
ta mechanika a to dosednuti je preurcene
tomu nerozumím, proč myslíš, že je to přeurčené ?

Jinak jsem popis funkce a měření výše ukázané sondy dal sem -> http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=21& ... 97#p197897
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 5:56

protoze staci tri valecky a 5 kulicek
Thomeeque

31. 1. 2016, 6:37

no a dělá to někdo s pěti kuličkama? celkem nic složitýho by na tom nebylo..
RKal
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2016, 7:26

no prvně sem tomu nechtěl věřit, že s 6ti kuličkama je to přeurčené ale po simulaci se ukázalo že ano, jenže s 5ti by asi byl trochu problém s vedením. takhle jsou li kuličky vždy v páru tak pokud je čep na některé straně vychýlen pak vždy minimálně v jednom páru zůstane, ale pokud by měl zůstat pouze na jedné kuličce tak se obávám že by to dělalo neplechu ale možná se pletu
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“