Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
Pepa z depa

8. 7. 2016, 4:13

.. bastlím v práci na údržbě hřídele pro mého táty na SV18tečce, ale teď na ni půl roku pustili učně a já brečím, vůle jako prase, všechno rvou trubkama, co neutáhneš, tak nedrží a takový krásný a jemný strojek to býval, koníka jsem utahoval jen malíčkem :cry: ... mmj. dělám na délce 250mm pr. 30 h7 a už mi tečou nervy, nebo si ze mě dělá prču mikrometr :D, nic dám kafe a du pokračovat tři už mám, tak ještě jednu ... ale chudák mašinka, 18-ky mám moc rád .. škoda jí
P.S. Dal bych do zákona, že kdo zprasí starou zachovalou mašinku půjde na farmu, tam počká za krávou až zvedne ocas a to hnedé dostane do rukou, jen to jim patří :twisted:
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
almac

8. 7. 2016, 4:44

to Pepa z depa:
vztah k lidem a věcem zrcadlem každého člověka (zrcadlem duše). A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2016, 5:30

Pepa z depa píše:na SV18tečce, ale teď na ni půl roku pustili učně a já brečím, vůle jako prase, všechno rvou trubkama
Na tu farmu bych poslal hlavně jejich mistra odborného výcviku a ředitele toho učňáku. Mistr to má ohlídat a ukázat jim, že se věci neupínají silou, ale hlavou a ředitel má zajistit, aby se učedníci seznámili s materiálem a nářadím - první rok pěkně pilník, nůžky na plech, sekáč, ... :-)
Aleš Procháska
filla
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2016, 5:40

u nas je to stejny, jak se na to vrhnou "zamecnici" tak nadrhem hrka po rysplotne, sverak k frezce utahne trubkou, petku pasovinu a do ni sestku drazku upne na vrch celist a pro jistotu kliku pomlati kladivem....
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
j-k

8. 7. 2016, 6:17

Škola za to může jen částečně, zbytek je z domova. V práci máme to samé, mladý přijdou ze školy a nic neumí. Například elektrikář tvrdil že na izolaci stačí použít nátěr barvou. Neznají názvosloví a ani základy čehokoliv. Jen si stále hrají s mobily, jakoby to byl středobot vesmíru. Aspoň že jdou do práce a i něco jsou schopní dělat, potkal jsem i jiné kteří raději jdou na pracák. Nemluvím však o nepřizpůsobivých. To k nám přišel maník s tím že studuje vyšší školu věk 28. Dělat se mu nechtělo a tak moc nedostal na výplatě. Po pár měsících prohlásil že raději zůstane na pracáku než aby makal, že se pro práci nenarodil. Na to že měl bůhví jaké vzdělání to nevypadalo, v hlavě toho moc nezůstalo a rukám se taky nechtělo. Takových případů je hodně a my jim vzdělání platíme jak mourovatý. Ovšem tím to nekončí, pak ještě mnoho let na pracáku a různé rekvalifikace a nakonec dostanou důchod vypočítaný z průměru na který my nedosáhneme ani omylem.
brutal

8. 7. 2016, 11:16

Vidíš to moc černě, z průměru důchod určitě nedostanou, navíc nebudou mít odpracovaný min.počet let, takže vlastně důchod nedostanou vůbec, jedině snad nějaké životní minimum ze sociálky.
brutal

8. 7. 2016, 11:38

Abych trochu pozved náladu, tak zpátky k tématu. Stavím pásovou brusku a potřebuju k motoru plochou řemenici 200mm. Žádnou vhodnou jsem nikde nenašel a na odlití polotovaru z hliníku se ještě necítím, tak jsem koupil ocel.trubku, posvařoval k tomu "paprsky" z pásoviny a do středu navařil tyčovinu, celé to upnul do soustruhu a vyvrtal středovou díru. Samozřejmě ten svařenec je křivý až běda (už samotná trubka nebyla nic moc), tak jsem chtěl stočit všechny plochy, ale nemám na soustružení ještě moc udělátek. Soustruh má max. točný průměr jenom 250mm na ložem (je to 1i611p) a nedostal bych se tím co mám k dispozici na vnější plochu, tak jsem si vyrobil svou první vyvrtávací tyč - osoustružil jsem 30mm tyčovinu, nemaje frézku ani fréz.přípravek jsem to upnul do nož.držáku, do čelistí chytil 12mm frézu z aliexpressu, ofrézoval jsem podélnou plochu, vyvrtal díru na radeco a z čela na šroub M6 a myslel si, že mám vyhráno. Bohužel tu díru na radeco jsem chtěl čtvercovou, to jsem si dal. Zkoušel jsem to vypilovat malinkým pilníkem, ale mám jenom hodně tenounký, který se vejde do 6mm, byl to porod. Po 2 hodinách pižlání jsem to nevydržel a natlouk skrz to kus radeca, tam a zpátky a bylo. Sice nic krásnýho, ale poslouží dobře. Večer jsem začal obrábět vnější plochu řemenice, z toho je ta fotka, před chvílí jsem skončil, tak zítra snad osoustružím zbytek, jen přesně nevím jak bez udělátoru vyrobit na té řemenici bombírung, asi zkusím nějaký jako-oblouk vyrobit od oka. Pokračování sem dám až dojdu na dělání drážky na klínek do středu, nemaje obražečku mě asi čeká hodně příjemně strávených pár dní s pilníkem.
2016-07-08 23.49.30.jpg
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2016, 7:53

klidne jsi mohl pouzit kulaty radeco, ja pouzivam stary frezy a usetril by sis pizlani, bombirung delat nemusis, staci mirny kuzel na obe strany, milimetr na prumeru bude stacit, bud sanemi, nebo postupnym pridavanim pricnym za pohybu podelneho
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Jimmy

9. 7. 2016, 9:06

Rozděl si tu délku kola na třetiny. Ty dvě postranní budou lehce pod úhlem a ta prostřední zůstane rovná. Jinak na kolik máš vypočtenou rychlost pásu, že používáš tak obří kolo? Nechtělo by to raději rychlejší motor a o něco menší kolo? Trochu bych se obával, že to takto neuděláš přesně tak, aby to bylo vyvážené. Ta bruska se bude potom chvět a pás ti bude lítat ze strany na stranu. Na to si chce dát pozor obzvlášť, pokud to máš na výbrusy nožů. Sám jsem se se stavbou taky potrápil. :) Osobně jsem na hnací kolo použil plnou duralovou tyčovinu, kterou jsem potom opracoval. Kolo mám okolo 170 mm a motor 2870 ot/min. Na ocel je to až až.
Jinak drážka se dá vyšťouchat i pomocí soustruhu. Do nožovky dáš vybroušenej nůž na obrážení, zablokuješ vřeteno proti otáčení a pak už jen jezdíš suportem sem a tam a sem a tam. :twisted:
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
brutal

9. 7. 2016, 9:23

Při 170mm ti to běhá cca 25m/s jestli správně počítám, já zkusil dát rovnou 200, to bude cca 30m/s (motor mám taky 2870) což na černé železo bude ok myslím, on k tomu stejně pak přijde frekvenční měnič, abych to mohl regulovat při broušení nerezu nebo dřeva. Mám strach akorát o dvě věci: přesně jak říkáš - vyvážení by mohl být velký problém, a pak váha celé řemenice, tohle jestli se mi nějak roztočené uvolní z hřídele motoru, nebo někde něco praskne, tak bude veselo :D
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2016, 9:50

těch vybrací a házivosti bych se nebál. já mám v truhlárně pásovku do který dávám pás 5,5 metru dlouhej a ještě se za 18 let co stím dělám nestalo aby ten pás trochu neházel už od výrobce a to kupuju značkový .
a od zrnitosti P 120 dolu si je lepím sám :D
brusku mám tovární výroby hnací kolo je bez bombírungu a to druhý taky jen se dá o pár stupnů jednoduše seřizovat . mužu vyfotit
a ruční pásový brusky taky nemaj bombirung hnací kolo pogumovaný , unášený kolo kterým se pás napíná je na pružine výkyvný tím pádem se samo vystředí proti hnanému.
a taky se dá udělat jednoduvhý udělátko na to aby pás držel směr "nuceně" jako to je u velkých kalibračních brusek . samozřejmě mluvím o bruskách určených na dřevo ale je to jedno když vypnu odsávání tak brousím i jakly na plocho :D
slastr

9. 7. 2016, 10:29

"bobanbob" - proč se musí při broušení jeklů vypnout odsávání ?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2016, 10:43

Aby mu to nespejchlo, ty jiskry v pytlích pilin nejsou nic moc :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2016, 11:00

slastr píše:"bobanbob" - proč se musí při broušení jeklů vypnout odsávání ?
protože v silu je 7 kubíků drěvěných pilin hoblovaček a dřevěného brusného prachu.
i když je pravda že od brusky ven k silu to je asi 7 bm 250mm trubky z ventilátorem kterej dává 3200 kubíku vzduchu za hodinu :D ty jiskry by do sila asi určitě nedorazily ale radší to vypínám mám z toho respekt nerad bych měl na dvoře hasiče :D
slastr

9. 7. 2016, 11:02

Tak to mě fakt nenapadlo, ono opravdu dřevěné piliny a prach moc k výbuchu nepotřebují !!!
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“