Abych trochu pozved náladu, tak zpátky k tématu. Stavím pásovou brusku a potřebuju k motoru plochou řemenici 200mm. Žádnou vhodnou jsem nikde nenašel a na odlití polotovaru z hliníku se ještě necítím, tak jsem koupil ocel.trubku, posvařoval k tomu "paprsky" z pásoviny a do středu navařil tyčovinu, celé to upnul do soustruhu a vyvrtal středovou díru. Samozřejmě ten svařenec je křivý až běda (už samotná trubka nebyla nic moc), tak jsem chtěl stočit všechny plochy, ale nemám na soustružení ještě moc udělátek. Soustruh má max. točný průměr jenom 250mm na ložem (je to 1i611p) a nedostal bych se tím co mám k dispozici na vnější plochu, tak jsem si vyrobil svou první vyvrtávací tyč - osoustružil jsem 30mm tyčovinu, nemaje frézku ani fréz.přípravek jsem to upnul do nož.držáku, do čelistí chytil 12mm frézu z aliexpressu, ofrézoval jsem podélnou plochu, vyvrtal díru na radeco a z čela na šroub M6 a myslel si, že mám vyhráno. Bohužel tu díru na radeco jsem chtěl čtvercovou, to jsem si dal. Zkoušel jsem to vypilovat malinkým pilníkem, ale mám jenom hodně tenounký, který se vejde do 6mm, byl to porod. Po 2 hodinách pižlání jsem to nevydržel a natlouk skrz to kus radeca, tam a zpátky a bylo. Sice nic krásnýho, ale poslouží dobře. Večer jsem začal obrábět vnější plochu řemenice, z toho je ta fotka, před chvílí jsem skončil, tak zítra snad osoustružím zbytek, jen přesně nevím jak bez udělátoru vyrobit na té řemenici bombírung, asi zkusím nějaký jako-oblouk vyrobit od oka. Pokračování sem dám až dojdu na dělání drážky na klínek do středu, nemaje obražečku mě asi čeká hodně příjemně strávených pár dní s pilníkem.