Co jste dneska bastlili?
Když jsem se štoural v igbt měniči na soustruh mazak ( asi 18kW), tak jsem narazil na tabulku jak se mění komponenty a třeba IGBtčka se mají měnit co 5 let.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
tak teda co že to budu opravovat kvízové foto
je to už starší kus snad někdo podle tvaru toho ovladače pozná

free image host
je to už starší kus snad někdo podle tvaru toho ovladače pozná

free image host
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
To mi přijde jako preventivně měnit cihly ve zdech.lubos píše:a třeba IGBtčka se mají měnit co 5 let.
Kdyby tam alespoň bylo, že se mají otestovat a podle toho rozhodnout.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
Hajdoš to nebude ,ten nemá takhle na prasáka nastrkaný desky(alespoň ty co znám) ,leda že by to byl nějakej předválečnej
Pak mě napadá japonec nakonec ,ten můj tam v soustruhu takovouhle hrůzu má.

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
me ta vymena tech igbt prijde jako prevence
tj. neni co merit
domnivam se ze to teplotni dilataci v techhle rozmerech trpi (precijenom budou to uz dost velky flaky kremiku)
tak radsi holt driv nez to cely vyhori plamenem do mrte
menic stoji novej treba 80 000
novy polovodice treba 5 000
to se myslim vyplati nez prijit o tolik
tj. neni co merit
domnivam se ze to teplotni dilataci v techhle rozmerech trpi (precijenom budou to uz dost velky flaky kremiku)
tak radsi holt driv nez to cely vyhori plamenem do mrte
menic stoji novej treba 80 000
novy polovodice treba 5 000
to se myslim vyplati nez prijit o tolik
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Spolupracuju teď s jednou firmou, která dodává měniče ve velkém.
Když jsem se bavil s jejich servisáky, tak absolutně nejčastější příčinou vyhoření koncových výkonových stupňů bývá prach a bordel, která se na nich dlouhodobě usazuje. Nejhorší je prach z brzdy.
Když ten konec vyhoří, tak jen velmi zřídka sebou vezme něco navíc. Takže preventívní výměnou ušetřím jen čas odstávky, ale peněz mě to bude stát naopak víc (měním častěji, než bych musel).
Takže jako optimální mi z toho vychází koupit si ten modul preventivně a uložit ho do skladu, měnit až v případě poruchy (pokud ho mezitím někdo neukrade nebo ho nežerou myši).
No a pak samozřejmě profylaktické čištění, ale to určitě nikdo nebude dělat, kdo by taky lezl někam do šachty a rozebíral měnič, kterému nic není.
Když jsem se bavil s jejich servisáky, tak absolutně nejčastější příčinou vyhoření koncových výkonových stupňů bývá prach a bordel, která se na nich dlouhodobě usazuje. Nejhorší je prach z brzdy.
Když ten konec vyhoří, tak jen velmi zřídka sebou vezme něco navíc. Takže preventívní výměnou ušetřím jen čas odstávky, ale peněz mě to bude stát naopak víc (měním častěji, než bych musel).
Takže jako optimální mi z toho vychází koupit si ten modul preventivně a uložit ho do skladu, měnit až v případě poruchy (pokud ho mezitím někdo neukrade nebo ho nežerou myši).
No a pak samozřejmě profylaktické čištění, ale to určitě nikdo nebude dělat, kdo by taky lezl někam do šachty a rozebíral měnič, kterému nic není.
nakopávač do zadku cnc dobré
aspoň je sranda podle nasázených karet by to poznal akorát ten kdo ty stroje servisuje zaměřte se na tvar ručního ovladače které stroje používají mimo klávesnici i ruční ovladač , který je nutný... kdybych to vyfotil ze strany klávesnice toho ovladače bude to moc jednoduché.

Tak je to měnič z roku 89, těžko to srovnávat s dnešní výrobou kde třeba to igbtčko vydrží dýl. Když to igbt odejde tak vezme sebou i budiče, vyhoří kus cestiček v desce a většinou to zkurví i spínaný zdroj co dělá napětí pro logiku. Tedy pokud to někde jede na 3 směny tak se vyplatí to jendou za 5 let vyměnit ( cena jednoho igbtčka byla asi 3 tisíce), dál se tam měli v nějakém intervalu měnit kodany a tak.Habešan píše:To mi přijde jako preventivně měnit cihly ve zdech.lubos píše:a třeba IGBtčka se mají měnit co 5 let.
Kdyby tam alespoň bylo, že se mají otestovat a podle toho rozhodnout.
Je to jako se strojem, můžeš dělat pravidelně údržbu nebo se na to vysrat.
Osobně si ale myslím že to nikdo podle toho manuálu neměnil, je to jen doporučení výrobce.
IQ156
IQ156
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak kdyz se budem bavit o nominalnich a spickovych proudech techle menicu a patricnem jisteni
Tak to vyhoreni nebude jen cvaknuti jistice ale hadam ze poradna pecka s obloukem
Tak to vyhoreni nebude jen cvaknuti jistice ale hadam ze poradna pecka s obloukem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ty preventivní výměny mnohdy nejsou od věci. Chvíli po převratu jsme opravovali hudební nástroje Yamaha a byli jsme vlastně prvním autorizovaným servisem. V takovej těch radách pro servisáky, co chodily každý kvartál z ústředí byly mnohdy zajímavosti. Třeba když odejde spínací tranzistor ve zdroji, je nutné vy měnit to, to a ještě to, jinak se bude závada opakovat. Zrovna na těch zdrojích jsme si vyzkoušeli, že ty kluci Japonský mají pravdu. Spousta lidí si uměla ten zdroj opravit sama, součástky se daly sehnat, ale nikdo nevěděl, že se musí vyměnit kromě budícího IO a jednoho kondíku i RC člen, který prakticky neměl se silovou částí nic společného. Pokud se navyměnil, odešlo to znova. Po těhle zkušenostech bych IGBT asi měnil.
po mě to zatím nikdo nechtěl preventivně vyměnit, ale bacha na jednu věc jak vytřelí polovodič či jiná součástka tak se vyžhaví deska a zuhelnatí a pak je vodivá ohmetrem nenaměříš nic..vyměníš součástku a prásk málo kdo to zná tento problém
Tak jsem se stavil za tím šéfservisákem, dělá ročně instalace mraky měničů a opravy dost velkého počtu (jsou spolehlivé, tak odcházejí hodně málo).
Když jsem mu řekl o myšlence preventivní výměny IGBT modulů, tak se napřed chlámal. Ale pak se zamyslel, že to vlastně není špatný nápad jak vyrazit ze zákazníků další prachy (ale nemyslel to vážně, není hajzl).
Ptal jsem se, jak vypadají ty měniče po odejití výkonového konce. Ukazoval mi nějaké desky i nějaké měniče. Ten modul bývá docela slušně zničený (odstřelený kus pouzdra atd.), ale zbytek měniče je maximálně postříkaný rozstříknutým sajrajtem z těch IGBT.
Nakonec je to logické, že při rozumné konstrukci nemá důvod tam něco odejít. IGBT modul je galvanicky oddělený optronama od zbytku měniče (izolační pevnost minimálně 5 kV), a slušný měnič je konstruován tak, aby ani případný výšleh z IGBT nešel na zbytek elektroniky.
Když jsem mu řekl o myšlence preventivní výměny IGBT modulů, tak se napřed chlámal. Ale pak se zamyslel, že to vlastně není špatný nápad jak vyrazit ze zákazníků další prachy (ale nemyslel to vážně, není hajzl).
Ptal jsem se, jak vypadají ty měniče po odejití výkonového konce. Ukazoval mi nějaké desky i nějaké měniče. Ten modul bývá docela slušně zničený (odstřelený kus pouzdra atd.), ale zbytek měniče je maximálně postříkaný rozstříknutým sajrajtem z těch IGBT.
Nakonec je to logické, že při rozumné konstrukci nemá důvod tam něco odejít. IGBT modul je galvanicky oddělený optronama od zbytku měniče (izolační pevnost minimálně 5 kV), a slušný měnič je konstruován tak, aby ani případný výšleh z IGBT nešel na zbytek elektroniky.
Jak jsem psal je to měnič se stroje 89, tak jestli je instaluje už od té doby a přijde mu to jako blbost tak v pohoděMex píše:Tak jsem se stavil za tím šéfservisákem, dělá ročně instalace mraky měničů a opravy dost velkého počtu (jsou spolehlivé, tak odcházejí hodně málo).

Zrovna u těhle měničůje to dost častá závada kdy po 20 letech odejde. Jestli šéfservisák má zkušenost i 25 starým kusem tak hold používají lepší komponenty.
IQ156
IQ156
pokud se to dělá ta výměna v podstatě jakéhokoli polovodiče umístněného na chladiči, je potřeba dodržet postup montáže... né vždy, ale kolikrát to zanamená všechny polovodiče odšroubovat od chladiče dál oddělit i desku odstranit pastu z chladiče vypájet odsát, vyčistit přimontovat chladič nastrkat polovodiče před tím dát pastu nebo izolační podložky přišroubovat desku k chladiči, pak polovodiče a až je to celé takto smontované teprve pájet jinak vznikne pnutí a dojde k poškození spoje nebo i desky a to né hned ale až po nějakém čase je to prostě pracné musíš to odvézt do dílny bo mastit to někde v obrobně je opruz né že by to nešlo..desky jsou oboustranné nebo i více vrstvé atd atd
Naposledy upravil(a) kenybz dne 27. 1. 2017, 1:05, celkem upraveno 1 x.