Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
origosch

12. 3. 2017, 2:19

Gravírování do železa:
delicka.jpg
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Niperix
Sponzor fora

12. 3. 2017, 9:55

Tak dneska niečo čo moc často nerobím lebo tomu moc nerozumiem.
Skrina_KX3-CNC
Skrina_KX3-CNC
Ešte veľký kus cesty predo mnou.

Ak je tu niekto kto mi vie poradiť aké ističe použiť na :

Schnider servo driwe (môj odhad je 3F 16A aci C)

Zdroj 115V pre riadenie osí (môj odhad je 1F 3A asi C)

Zdroj 24V pre ostatnú elektroniku (môj odhad je 1F 2A asi C)

Zdroj pre GWE-64 (môj odhad je 1F 2A asi C)

Čerpadlo emulzie 1 fáza 2 pol 1,5A (môj odhad je 1F 4A asi C)

Bolo mi poradené dať tam len jeden 3F 20A ale keď mám miesto v bedni a chcem to urobiť na poriadok tak prečo nie.
S prianím pekného dňa Niperix
Vopred sa ospravedlňujem za gramatické chyby

KX3 + GWE64 + GRAVOSTAR Profi v štádiu ťažkého testovania.
kenybz

13. 3. 2017, 12:01

taky nejsu moc často hodinářem teda hodinkářem...
trošku vázl pohyb no už to chodí hladce
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Obrázek
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
r4cv

13. 3. 2017, 6:13

Niperix píše: Ak je tu niekto kto mi vie poradiť aké ističe použiť na :

Schnider servo driwe (môj odhad je 3F 16A aci C)

Zdroj 115V pre riadenie osí (môj odhad je 1F 3A asi C)

Zdroj 24V pre ostatnú elektroniku (môj odhad je 1F 2A asi C)

Zdroj pre GWE-64 (môj odhad je 1F 2A asi C)
Ja tiež nie som elektrikár. Preto mi odborníci vysvetlili, že pri meničoch, servách a pod. treba istenie presne podľa špecifikácie danej elektroniky, prípadne podľa pohonu.
určite nie istič s charakteristikou C - najprv zhorí elektronika až potom zareaguje istič.

Ja som teraz použil valcové poistky (na din lištu) 10x38. Bežne sa predávajú len v triede gG, čo je relatívne pomalá.
napríklad na servomenič 1x6A alebo 3x4A.
Ističe na elektroniku majú tuším chakteristku Z.
Castiel

13. 3. 2017, 7:34

Na profi strojoch sa pouzivaju vyhradne istice s vypinacou charakteristikou "C" takze toho by som sa nebal.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2017, 8:06

Nedávno tu byla diskuse o tom, zda lze dělat na velkém (tj. větším než hodinářském) soustruhu malé věci, tak jsem si vzpomněl a neuměle natočil: https://youtu.be/VARM4-BQ1Ds. Vrták běžný Narex HSS 0.15 mm se zesílenou stopkou, hloubka vrtání 0.4 mm, materiál trysky Monel 400, 500 otáček, stroj SN50. Osobně to nepovažuju za nic nenormálního, ale někdo se vyjadřoval, že je to už na hraně, proto se o takové banalitě vůbec zmiňuju :-)
Aleš Procháska
Pawelson
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2017, 8:23

kenybz píše:taky nejsu moc často hodinářem teda hodinkářem...
trošku vázl pohyb no už to chodí hladce
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Obrázek
co mu bylo?ohlá osa?
kenybz

14. 3. 2017, 5:22

zatuhlá vazelína na hřebenu a osička taky vázla jen jsem ji lápnul dvoutisícovkou papírem pak vyčistit a ještě narovnat ručičky a seřídit no a pak složit ještě tu mám jeden MAHR
to je uplně jiné zpracování než ten polák bohužel je tam vylomený zub tak to už neni v mých silách
často bývají na těch osičkách různé sekance ono to neni ani vidět ale nato abys zjistil v čem je problém je lepší sundat aspoň zadní víčko.
Jinak to budu používat jen jako orientační měřidlo kdo ví kolik to dostalo ran a může být trochu naražený hřeben a už by to mohlo být nepřesné.
Nicméně na měření házivosti a na srovnání svěráku či obrobku to stačí tam nepotřebuješ vědět konkrétní hodnotu
Obrázek Obrázek
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Habešan
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2017, 4:11

Castiel píše:Na profi strojoch ...
Jenže profíkom je jedno, že jim shoří mašina za milion, a až pak vypne jistič.
Pro ty je hlavní, že neshoří celá fabrika i s tisícovkou zaměstnanců uvnitř.
(Stačí jim všem sebrat prémie a je na novej superb.)
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2017, 4:14

a co kdyz je ve specifikaci komponenty prave C charakteristika jistice?
to je dilema
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
testone
Sponzor fora

14. 3. 2017, 4:54

Habešan píše:
Castiel píše:Na profi strojoch ...
Jenže profíkom je jedno, že jim shoří mašina za milion, a až pak vypne jistič.
Pro ty je hlavní, že neshoří celá fabrika i s tisícovkou zaměstnanců uvnitř.
(Stačí jim všem sebrat prémie a je na novej superb.)
sorry
docela mě jako zaměstnavatele tenhle názor uráží
.....
ty bys taky možná měl přestat chodit na stranický školení, odložit závist a zapnout to co máš na krku
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

14. 3. 2017, 5:36

Na ty jističe asi neexistuje univerzální rada, bude to případ od případu. Nějaké univerzální doporučení "do průmyslu jističe C" je podle mě stejná blbost, jako doporučení "na bolení hlavy Ibalgin" (a je jedno, jestli mám migrénu nebo mě bolí po pádu z 5 metrů na hlavu).
Zakopaný pes je vždy v náběhovém proudu. Některé zařízení to mají ošetřené dobře (mají nějaký obvod pro pomalý rozběh), pak v pohodě vyhoví B. Některá to neřeší vůbec a lítá i Céčko a je třeba ho buď fest předimenzovat (což je špatně), nebo dát ještě pomalejší charakteristiku.

Já mám rád pomalý náběh, proto před zařízení, která to nemají ošetřeno sama, dávám výkonové termistory NTC. Je to za pár korun nebo maximálně desetikorun a v klidu zvládnu Béčkem stejné zařízení, které by jinak potřebovalo D.

Nicméně jistič téměř nikdy elektronické zařízení neochrání, leda nějaké mechanické. Takže z těch výše vyjmenovaných jističů by to při případném přidření možná zachránilo čerpadlo emulze (pokud bude jistič dost přesně odpovídat jmenovitému proudu zařízení), ale u elektroniky už jen jistič zařídí, že při smrti daného zařízení nevyhoří zbytek rozvaděče nebo dokonce baráku. Jistič není proudový omezovač, ten musí mít dobré zařízení už v sobě v elektronické podobě (aby byl dostatečně rychlý).

Ještě k počtu těch jističů: ono když je jich hodně, tak to na DIN liště vypadá hezky. Ale podle mě dávat ke 3 malým zdrojům 3 samostatné jističe celkem k ničemu není, klidně by mohly viset na jednom (pokud teda nechceš rozložit zátěž a dát každý na jinou fázi nebo nepotřebuješ, aby při poruše jednoho zbytek nějak jel dál). Doma asi taky nemáš samostatný jistič na PC, další na monitor a ještě další na tiskárnu, že.
chb

14. 3. 2017, 5:39

moje povědomí o elektronice mi říká, že dobře navržený měnič (či obdobné zařízení) by samo sebe mělo dostatečně ochránit proti překročení proudu = spálení pojistky/jističe
Pro elektroniku bývá kritické přepětí - ale to jistič ani pojistka neochrání.
Pokud mi shoří pojistka nebo jistič kde je připojeno cosi elektronického, tak většinou proto, že to ta elektronika má už za sebou a to že v ní dojde k průrazu je právě prvotní důvod vypnutí ochrany.
(už koukám opakuji předchozí)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
r4cv

14. 3. 2017, 6:56

Keď som sa pýtal na ističe, tak som dostal odporúčanie na rýchle poistky.
Tie nie sú na ochranu meniču pred zhorením, ale na minimalizáciu skôd.
Ak zhorí menič za 100eur, tak je jedno či vyhorí plameňom alebo len prerazí koncový stupeň. V prípade meniču za cca 500-1000eur už stojí za to minimalizovať straty zhorením. Dobré meniče majú ochranu, aby pri prerazení koncového stupňa sa oblúk (=deštrukcia) nešíril. Ak ale dám istič C, tak tá ochrana, nejaké zalievacie hmoty a pod. už nestačia, oblú preskočí aj na riadiacu elektroniku a pod.

Videl som menič, kde by pri použití správneho istenia bola škoda cca 500eur za FETy a príslušenstvo. Dali tam C-éčko tak oblúk odpálil aj riadiacu dosku a všetko okolo, škoda asi za 4000eur.

Pokiaľ chceš istič len na vypnutie zariadenia, keď niečo robíš, tak je jedno aký dáš.
Mex

14. 3. 2017, 7:27

Nebyl jsem tam, takže to nemůžu tvrdit. Ale nezdá se mi to. V praxi se na "kdyby" nehraje.
Já mám taky rád co nejrychlejší jištění a všude to tak nasazuju, ale stejně nevěřím, že by nějaké jiné mechanické jištění dokázalo výrazně minimalizovat škody na daném měniči. Jištění na elektronickém principu možná ano, to dokáže být o nějaké řády rychlejší, ale ani to není jisté. Navíc to jištění před měničem ještě na AC straně má omezený manévrovací prostor, protože ke slušnému pyroefektu stačí i jen energie v kondenzátorech uvnitř měniče. Oblouk je rychlý borec. Ten se nezakecá, jak se říká v jedné známé Cimrmanovské hře.
Hlavně ale tohle si měl pohlídat sám měnič.

A nakonec to byl stejně mizerný měnič, tak co s ním. ;-)
Dobrý měnič vyšších výkonů je navržený tak, aby toto nehrozilo. Proto slušné měniče mají kolem výkonových IGBT modulů oplechování nebo jinou ochranu, aby se průser moc nešířil.
U malých to tak často nebývá, tam na to není místo (dneska je u spotřebních měničů velký tlak na minimalizaci rozměrů, je to sexy), ty jsou ale zase celkem levné.
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“