Co jste dneska bastlili? Vytvareli....

Odpovědět
atlan

17. 12. 2017, 1:34

bronek999 píše:Co sa tyka prenosu po silovom kabli, nepamatam si to presne, myslim x10 alebo tak nejak pre automatizaciu.
Prenasa sa jeden bit pri zmene fazy. Takze prenosova rychlost do 100bps. Malo.
Zigbee som uvazoval. Ale kazde zariadenie zerie tak 30-40mA. Teda vypinac nemusi, ak je v sleep mode a caka na stlacene tlacitko. Ale tie zariadenia ktore potrebuju cakat na rf signal tak mensiu spotrebu asi nemaju.
Zigbee je uz davno mrtve minimalne 5rokov. Tak ze by som to nikde nenasazoval. Neosvedcilo sa, navyse vela zerie.
Popozeraj po inom rieseni.
RaS

17. 12. 2017, 3:19

fmodel píše:
RaS píše: pokud máš v okolí radiomatera
Ty ještě nějakého znáš ? Toho jednoho pípáka co jsem znal tak ten se odstěhoval ,a prej se na to vykašlal.
já jsem z oboru, takže jich znám dost.. ale ještě pár let a vymře to :D, jako ono je to těžký, nemůžeš odsoudit ani jednu skupinku, ani ty co to používaj, ani ty co jim to vadí.. to že jich je "pár" neznamená, že to nikomu nevadí a představ si, že by jsi to byl zrovna ty.. do toho tisíce uživatelů a rušičů, kteří koupili zařízení s CE a tedy ho můžou používat a do toho nějaký regulátor, který to má ukočírovat.. co ten má chudák dělat? :D
jako je pravda, že se ten eter zasírá čím dál víc a jsou nějaká měření jak se zvedá s odstupem času šum, do toho přijímače citlivější a citlivější takže to co dřív amatérům nevadilo, protože to prostě neslyšeli v šumu tak dneska třeba s 10x 100x citlivějším přijímačem už pruděj, že tam něco slyšej.. a "slyšet" je uplně každé elektronické zařízení.. jde jen o to v jakém pásmu a jak silně.. do toho je samozřejmě nějaká norma, která říká jak moc silné to vyzařování v daném pásmu může být, jenže to jsou tak "obrovská" čísla, že to prostě někomu pořád vadí, do toho zákon že nikdo nesmí rušit.. a jak z toho ven? snížit vyzařovací normy - by to nikdo nezaplatil.. buzerovat skupinu lidí , která si koupila legální zařízení a používá to? nebo radioamatéra, který si chce zachytit nějakou relaci z druhé strany světa a slyší trávu růst, že má prostě smůlu ať neotravuje?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Engineer
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2017, 3:50

Víkendové bastleníčko tentokrát z oboru optika :D .... Přestavba dvojice starých Meopta objektivů (upevnění na závit) na současné použití v kamerce s bajonetem MFT. Lahůdkou byla potřeba změnit původní konstrukční polohu objetivu vůči filmu na jinou opticky správnou pro daný systém a pro danou velikost čipu kamery. Stručně řešeno musel jsem dostat cca 6mm z "prdele" objektivu dovnitř kamery kde samo s sebou že není místo pro původní průměr montáže objektivu. Dalo to asi 20 hodin přemýšlení, výroby, testování, upravování, sborky, rozborky atd. :roll: Ve výsledku oba objetivy fungují na větším rozsahu ostření než původně - origo to umělo cca 0,35m-nekonečno, aktuálně cca 0,12m-nekonečno.

Mimochodem kdyby měl někdo doma takový starý skla (označená Meopta Openar, Tele-mirrar, Largor - primárně ze starých 16mm popř. 8mm kamer) a pokud by pro ně neměl využití .... u mne by ho našly. :wink: Možná výměna za vercajk nebo i za nějakej barevnej papír s označením peníze. :lol:
Přílohy
Openary01.jpg
Openary-MFT10.jpg
Openary-MFT07.jpg
Openary-MFT00.jpg
Openary-MFT06.jpg
Openary-MFT04.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2017, 3:54

a je tedy to riziko ze nekoho obtezuju realne?
treba kdyz si koupim v alze takovej ten ethernet po 230V?
kam to dosviti aby to nekoho obtezovalo?

to je otazka hlavne na RaSe ktery v tomhle je kovanej

staci odhad toho co to muze mit za dusledky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
atlan

17. 12. 2017, 4:05

A ma zmysel to riesit ked si sused kupi zdroj s ciny bez akychkolvek filtrov s samokmitajucim menicom? To sa ethernem po 230 moze skryt, lebo zdroj bude rusit ukazkovo a napajaci kabel fajna antena.
RaS

17. 12. 2017, 4:18

robokop píše:a je tedy to riziko ze nekoho obtezuju realne?
treba kdyz si koupim v alze takovej ten ethernet po 230V?
kam to dosviti aby to nekoho obtezovalo?

to je otazka hlavne na RaSe ktery v tomhle je kovanej

staci odhad toho co to muze mit za dusledky
každá takováhle krabička (její vf produkt) se dá reálně ve vzduchu naměřit na stovky metrů až jednotky km, takže pokud budeš mít v daném okolí stěžovatele, který si na zrovna tvůj konkrétní vf produkt bude stěžovat tak je jistá šance, že někdo příjde a dohledá to.. jedna věc je ovšem pokud je radiomatér třeba někde na Šumavě a ruší ho někdo z okolí 1km v řidce zalidněné oblasti s pár baráky, pak se takový produkt najde hned, a druhá věc je pokud je radiomatér na Václaváku pak se ten produkt taky najde hned, ale bude to jeden z desítek stovek, takže se většinou najdou jen ty nejsilnější v nejbližším okolí, protože jinak bys mohl skutečnéě lézt z bytu do bytu a hledat skoro všechno..

samozřejmě se to dá i částečně odrušit..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2017, 4:57

A je treba nejaky rozdil mezi timto a treba neodfiltrovanym frekvencnim menicem atp...?
RaS

17. 12. 2017, 5:40

já to z nám z pohledu jestli to někomu vadí nebo nevadí, tyhle mrchy vyzařujou přesně v amatérském pásmu a má to tedy potencionální stěžovatele a musí se to řešit, a hlavně vznikla "válka" mezi amatéry a výrobci, pokud někdo provozuje FM a ruší televizi třeba 20ti sousedům, ale díky tomu, že je to tak málo časté tak nikdo stížnost nepodá tak sice "nasírá" mnohem více lidí, ale když nění žalobce není soudce.. není v silách nikoho hledat rušící FM, to by jsi se skutečně mohl zastavit u každého baráku..
jinak ono je to docela zajímavé téma, naprostá většina FM má ve specifikacích napsáno, že je podle nějaké normy pro průmyslová prostředí a tedy provozuješ-li to doma (v okolí bytové výstavby) tak ten měnič bude rušit víc než říká nějaká jiná norma pro prostředí běžné domácnosti.. a budeš-li tím rušit tak máš prostě smůlu .. takhle ruší např. naprostá většina výtahů, musejí se doplňovat dalšími a dalšími filtry..
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2017, 5:51

Diky za doplneni stripku do mozaiky
slastr

17. 12. 2017, 6:01

RaS píše:já to z nám z pohledu jestli to někomu vadí nebo nevadí, tyhle mrchy vyzařujou přesně v amatérském pásmu a má to tedy potencionální stěžovatele a musí se to řešit, a hlavně vznikla "válka" mezi amatéry a výrobci, pokud někdo provozuje FM a ruší televizi třeba 20ti sousedům, ale díky tomu, že je to tak málo časté tak nikdo stížnost nepodá tak sice "nasírá" mnohem více lidí, ale když nění žalobce není soudce.. není v silách nikoho hledat rušící FM, to by jsi se skutečně mohl zastavit u každého baráku..
jinak ono je to docela zajímavé téma, naprostá většina FM má ve specifikacích napsáno, že je podle nějaké normy pro průmyslová prostředí a tedy provozuješ-li to doma (v okolí bytové výstavby) tak ten měnič bude rušit víc než říká nějaká jiná norma pro prostředí běžné domácnosti.. a budeš-li tím rušit tak máš prostě smůlu .. takhle ruší např. naprostá většina výtahů, musejí se doplňovat dalšími a dalšími filtry..
Z toho plyne, že nám v šestém podlaží, kde je strojovna výtahu, může samo v noci zapínat pohybové čidlo osvětlení chodby ?
RaS

17. 12. 2017, 6:13

to může a nemusí souviset.. zkus vypozorovat jestli to má vliv se sepnutím výtahu..
Mad_BOXs

17. 12. 2017, 6:31

Jo tak na tohle téma bych si dovolil přidat nějaké foto.
Je to měření EMC přímo na stroji, jedna nejmenovaná firma mi v pátek dělala schvalovačku na jeden stroj a toto bylo jedno z prvních měření, které dělala. Musím se přiznat, že jsem se začal potit, ale naštěstí to dopadlo vše v normě, PLC, frekvenční měnič 2kW, zdroj a dvouruční bezpečnostní programovatelné relé.
Přílohy
IMG_20171215_085449.jpg
IMG_20171215_085454.jpg
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ok1in

17. 12. 2017, 7:47

Koukám, že jsem to tady nechtěně trochu posunul jinam, než je v názvu fóra... :mrgreen:
ALE:
- ano, jsem jeden z těch, co neradi vidí ethernet modemy na silové síti, důvod je dostatečně popsán v postovaném článku
- nejde jen o "pár bláznů", kteří loví něco z druhého konce světa - ti na problém jen hlasitě upozorňují, problém je mnohem komplexnější
- rušení z frekvenčních měničů je obdobný problém (mnohdy podstatně větší, díky jejich výkonům)
- radioamatéři jen tak nevymřou, naopak, opět jich přibývá

Nakonec to pěkně postoval Mad_BOXs - norma hovoří jasně a nejen on se při měření zapotil :mrgreen: Mimo jiné, i proto jsem v několika jiných vláknech jednoznačně tvrdil, že pokud používám někde FM, filtrace je nezbytná (a to jsem z oboru). Ale nic není tak horké, jak to na první pohled vypadá, naštěstí se PLC modemy zatím moc neuchytily (podle mě vcelku logicky) a tak se větším problémem jeví právě neodrušené FM...

SRI za rozpoutání debaty o rušení našich zařízení - patří to určitě do jiného vlákna než sem... :oops:
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2017, 7:53

no skoro bych videl ze by si to zaslouzilo vlastni vlakno
osobne jsem si rikal ze ty menice budou podstatne rusivejsi
alespon jejich vliv na jina zarizeni jsem bezne pozoroval (onehda jsem psal cinance ze nedodrzeli doporuceni vyrobce menice a vyrobili super rusicku)

od toho modemu bych to necekal ale fakt je ze jde taky o kmitocty a ruznou citlivost zarizeni ktere to muze ovlivnit
dekuju za rozsireni obzoru
r4cv

17. 12. 2017, 8:01

Som rád, že dávam filter na každý menič.
Na malý výkon som použil filter z vyradenej práčky, lepšie ako nič. Otázne je, či to bude stačiť našim rádioamatérom.
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“