Tak sem si o víkendu udělal volno do dílny a pokusil se vyrobit rotační osu.
Jako základ slouží harmonická převodovka 1/100 z ebaye nekde z Izraele. Kupodivu přišla v pořádku a byla za hubičku ve srovnání s tim co se tam běžně vyskytuje. K tomu krokovy motor ze šuplíku a 80mm univerzála.
Takže zbyvalo jenom vykousat z 10mm duralu nejaky to držatko aby to šlo přidělat na stůl.
Návrh v SolidWorksu Detail desky tady už vyfrézováno - pro srovnání krabička zápalek

Pro info parametry obrábění, protože se určitě někdo zeptá.
RaS ať to radši nečte....

cely je to frézovaný dvoubřitou frezou 3mm něco kolem 35 000 otaček za minutu. posuv zhruba 600-800mm/min jak kde a hloubka 1mm s přídavkem 0.2mm na stěnu na finální řez. Můžu do toho zajet i víc, ale občas mám problém s tím, že mi to začne vytahovat frézu z kleštiny. Navíc mám malý vodou chlazený vřeteno s max výkonem někde kolem 500W, zato točí až do 90 000rpm (1330HZ na měniči). Při malejch otáčkach nemá výkon, takže je pro mě výhodnější do hliníku jezdit mělko a rychle. Na konec kontura na těch zbytkovych 0.2mm s hloubkou 3.33 mm. Občas máznuto lihem.
Je krásně vidět na tý čelní desce jak je povrch pěkně na hov.. a celý to je způsobený tím, že jsem se při prvním pokusu trefil do nějakých rezonančních otáček. Po snížení otáček o pár stovek se to celý uklidnilo, stichlo a o kvalite povrchu ani nemluvím.
Takže teď už jenom zapojit, nakonfigurovat LINUXCNC pro další osu, s tim asi problém nebude. A pak najít nejakej rozumnej soft pro rotační frézování.
Martin
M