fmodel nabídl, že navrhne základ optimálně konstrukčně řešeného stroje, nikoliv, že zajistí výrobu atd.
Jestli by si stroj, který jsem si naporoučel, koupil někdo jiný, je úplně fuk, chci ho jen pro sebe, žádní další zákazníci v plánu nejsou (někoho možná zmátlo moje "lobování", kterým jsem se snažil fmodela vyhecovat, ale to jsou samozřejmě tendenční kecy a hlavně nadsázka

Pokud se stroj ukáže jako realizovatelný, opravdu bych do něj rád šel. Tim netvrdim, že zcela bezhlavě, když by to mělo bejt opravdu hodně drahý nebo složitý, tak bych zpátečku asi hodil. Ale jsem připraven, že něco to stát bude, za cenu číny ve stejných rozjezdech to skutečně neočekávám.
Taky určitě nenaklikám vše fungl nový v prvním eshopu, samozřejmě se pokusim využít bazar a místní zdroje (jak matroš, tak obrábění) atd.
Ještě teda zrekapituluju, že by to měla být stolní (asi) portálka s rozjezdy 300x200x100 a vahou do 40kg (bez vřetena), vyrobitelná z běžně dostupných materiálů běžně dostupnými metodami obrábění (tj. žádný kosmický materiály a technologie, bude to tu kde koupit a u koho nechat opracovat), která bude schopna plnohodnotně frézovat dural 3mm dvoubřitkou (tj. optimální otáčky, posuv a úběr, odpovídající výkonu vřetena).
@fmodel: měl bys příklad konkrétních kuličkových šroubů a matic? Případně jestli bys odpověl na tento post. Jestli jsi teda stále ochotnej se tomu věnovat

T.