prochaska píše:Je to nádhera, ale vůbec ti nerozumím

. Jaký diferenciál, jaké ne/vypínání posuvu? Není někde nějaká knížka do které bych se moh podívat, abych moh dělat chytrého a říkat "jo, jasně, takhle jsme to přece dělávali už ve dvacátým čtvrtým v Kolbence"?
Ty Kolbenko

. Knížek, kde je popsaný myslím si docela podrobně rozdíl mezi odvalováním přímého a šikmého ozubení je fůra. Je to kterákoli knížka o frézování. Např. od Dejmka.
Samozřejmě v každé je jak u přímého ozubení, tak u šikmého jasně uvedeno, a platí, že na jednu otočku obrobku vykoná
odvalovací fréza tolik otáček, kolik má frézované kolo zubů, a to platí jak u přímého tak u šikmého. U šikmého ozubení potom musí obrobek dostat ještě jeden přídavný pohyb za pomocí převodu(diferenciálu) který zajistí to, že ten obrobek se na určité dráze vzhledem k posuvu stroje a právě v závislosti na úhlu toho šikmého ozubení natočí ještě o tu šikminu.
Nikdy jsem nečetl, že by se to dělalo jinak a tak nějak jsem se tím nezabýval a pokud jsem potřeboval krouhnout nějaký šikmý kolo, tak jsem (protože žádný takový přídavný převod nemám) to kolo udělal hezky děličkou ve spojení s posuvovým šroubem.
Co ale když máš těch kol dělat víc deset, dvacet, to je opruz a hlavně není to těma sadovkama žádný labůžo.
I u dělícího způsobu to kolo rozdělím na tolik roztečí kolik má zubů to není problém.
Zjistil jsem ale, že šikmé ozubené kola jdou odvalovat i bez tohoto přídavného pohybu, který právě zajišťuje natáčení toho ozubeného kola o ten úhel.
Jediná nevýhoda je ta, že nemůžu právě kvůli absenci toho přídavného pohybu na dělícím zařízení obrobku vypnout posuv, protože já nedělím na přesný počet zubů, ale na rozdíl nebo součet toho úhlu v závislosti na stoupání posuvového šroubu.
Ten rozdíl, a nebo součet je odvozený od toho, jestli řežu kupříkladu ozubené kolo s levou šroubovicí nástrojem s levou šroubovicí( viz. Obrázky ozubeného kola) a nebo levou šroubovici pravořezným nástrojem.
V prvním případě mě kolo musí jakoby „utíkat“ a nástroj ho dohání ( kolo se zrychluje) a v druhém naopak nástroj utíká a kolo ho musí dohánět a já ho teda musím zpomalit.
Já vím vím, že je to šroubovaně řečené, ale mám to momentálně v hlavě , tak to píšu jak jsem nad tím dumal až to nějak dám do kupy možná to bude jasnější.
Každopádně kdyby se to ve dvacátých letech v kolbence dělalo tak proč se o tom nikde nikdo nezmiňuje?
Je asi těžko pochopitelné, jak můžeš řezat ozubené kolo, které má 20z otáčkama
odvalovací frézy, která těch dvacet neudělá (udělá jen těch mých 19,696888 ot./na jednu otáčku obrobku) a přesto vyfrézuju 20 zubů, ta rozdílová hodnota je prostě stoupání.
Samozřejmě zasahuje do toho ještě převodový poměr dělícího zařízení.
V případě toho mého řezání je tedy logické, že když vypnu v půlce řezání kola posuv, tak kolo nevyfrézuju zuby se v tom místě vypnutí začnou odřezávat po stranách, což by se ti v případě přídavného posuvu jak na dospělé odvalovce nestalo (teda nejsem si jistý, možná stalo, ale nemělo by, protože tam bys měl nastavit v převodech právě tu poučku, že na jednu otočku obrobku vykoná
odvalovací fréza tolik otáček, kolik má frézované kolo zubů) a potom by bylo jedno v jaké pozici nástroj vypneš, furt to bude odvalovat po sobě ten stejný počet zubů co je nastavený stejně jako v případě přímého ozubení, tam si posuv můžu vypnout kdekoli.
Já vyrobím šikmé (šroubové) ozubení v prakticky v jakémkoli úhlu jen se čtyřmi výměnnými koly jen nesmím vypnout ten posuv,
Je to trochu jasnější ???

Pokud ne, tak sem s dotazy dokud nad tím přemýšlím