Mám kamaráda, kterej takhle přišel o kus pozemku.
Takže když to nevíš určitě, tak do toho nepindej. To, že ti to připadá nepochopitelný, to je jiná věc. Fůra našich zákonů je nepochopitelná.
Stačí si napsat do strejdy googla "institut vydržení".
Mám kamaráda, kterej takhle přišel o kus pozemku.
Ale ono fakt muze byt rozdil mezi SR a CR - Harabin je exot (to je slabe slovo) a vubec je slovenska justice zajimava ....
Já vím, že jsem to zjednodušil, ale napsal jsem, že existuje takový zákon. Jestli chceš odborně zpracovanou žalobu, tak si jí zaplať. Navíc, když se sejdou dva právníci, tak mají na stejnou věc tři různé právní názory. Nakonec i v tom linku na článek, který sem dal lapa, je napsáno, že v tom je bordel. Proto jsem to napsal tak, jak jsem to napsal.
Přesně tohle řeším už skoro dvacet let. Na pozemku // poli // který naší rodině patří už víc jak 100 let vyfrklo JZD slepičárnu. Nějaký projekt / stavební povolení nic není k dohledání . Po 89 se JZD transformovalo, co mělo nějakou cenu se rozebralo a mě zbyla slepičárna. Je v CHKO takže total průser. Dnes je to ruina kterou nemohu zbořit, dokonce ani nemohu zaorat cestu co tam vede. Jenom demolice bude dnes okolo 5M.pafik píše: ↑13. 11. 2022, 12:13 ...
A když už jsme u těch divnejch zákonů, tak existuje cosi (nemám prostudováno, jen jako námět k dalšímu studiu), že u nesouladu vlastnictví pozemku a stavby se postupně upraví stav tak, že vlastnictví stavby se sjednotí s vlastnictvím pozemku. Zjednodušeně stavba připadne majiteli pozemku.
Nj, Pafik se trochu spletl. Není to 10 let, ale 20. Jinak má pravdu. Když 20 let budu využívat cizí pozemek v domnění, že je můj, nepotřebuju kupní smlouvu a můžu se stát vlastníkem pozemku. V ČR toto upravuje Občanský zákoník.