Herbertka, Závitořezná hlava ZHA, Radiální čelisti

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
karlos2

25. 9. 2017, 9:28

Ahoj všem. Jelikož se jedná o asi můj první příspěvek zde, tak bych rád poděkoval všem šikovným rukám a chytrým hlavám, které to tady provozují, nebo alespoň konstruktivně spolutvoří. Našel jsem zde hodně zajímavého, užitečného a praktického v mých začátcích se soustruhem. Děkuji vám.
A teď proč zde píši.
Pořídil jsem si do garáže starou SV 18 R abych tak řekl na "mladá" kolena, s tím, že mě to baví a rád bych se naučil něco praktického, dokud mi to hlava bere a dokud si mohu dovolit takového koníčka sponzorovat a také s tím, že to na "stará" kolena jako když najdu ...

A teď proč zde píši.

Dostala se mi do rukou automatická závitová hlava, ZHA I a mám i ZHA II. Dostal jsem k tomu i nějaké závitové čelisti (radiální čelisti). A tady mi to trochu zamotalo hlavu. Téměř vůbec mi není jasné značení čelistí. Našel jsem jen nějaké základní rozdělení podle úhlů broušení a tím pádem doporučenému použití (na jaký materiál) ... Ale zjistil jsem, že většina čelistí, které mám, má úplně jiné značení, než je obvyklé. A tak se chci zeptat, jestli by někdo z vás neměl nějaký podrobnější návod na použití hlav (což je vcelku jasné), ale hlavně tedy nějaký přehled značení (rozdělení) radiálních čelistí ?
A dále bych se chtěl zeptat na uchycení hlavy do koníka. Jaké s tím máte zkušenosti? Případně jaká používáte pouzdra? Myslím si, že je mi vcelku jasný princip uchycení a fungování hlavy. Budu si muset udělat nějaké pouzdro mezi hlavu a pinolu. Protože mám ale pinolu jen s MK3, tak se trochu obávám, jestli ten tah (kdy hlava šplhá po obrobku a táhne za sebou koníka) a v podstatě nárazy koníka do suportu, jestli mi to nebude vytrhávat to pouzdro z pinoly? Nemáte s tím někdo praktické zkušenosti?

Za každou radu nebo nakopnutí správným směrem předem děkuji. Rád bych si to dal nějak celé dohromady, pochopil a pronikl do toho. Na internetu jsem toho nějak moc konkrétního nenašel.
Děkuji
QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2017, 12:01

Sice neporadím, ale rád bych dotaz rozšířil i na hlavy ZHV.
echt

25. 9. 2017, 6:50

závitové hlavy / radidiální čelisti :
- Při seřizování je nutné nastavit čelisti pomocí stavěcích šroubů a natáčení objímky dle příslušného průměru závitu (šroub, kalibr). Nože závitových hlav jsou hřebínkové.
- Čelisti musí být vůči sobě přesazeny o podíl stoupání závitu.
- Posuv hlavy do řezu je pomocí strojního posuvu nebo automatický při zaříznutí nožů do obrobku
. Po vyříznutí požadované délky se čelisti automaticky rozevřou

odkaz na brus. přípravek
http://www.tumlikovo.cz/brouseni-celist ... pripravku/" onclick="window.open(this.href);return false;

+ popis metrická řada - radiální čelisti
Přílohy
snap00348.jpg
snap00347.jpg
snap00346.jpg
snap00349.jpg
snap00350.jpg
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“