marci píše:Tak to viem ze praxou u masiny sa to podda,ale vies si predstavit
ako tazko sa dostava zena ku masine a ked sa dostane tak je to
cisto muzska dielna co mne nevadi, no vecsinou samolubi muzi s
tym maju problem. Maju pocit ze cnc je len pqe chlapov a zene patri
vareska.
Ale nevzdavam sa
Chcem sa opytat co je tangecialne napojenie priamky a radiusu.
Uz ma nebavi typovat-ked nejde jedno tak zapisem druhe. Chcem
to vediet naisto co tam patri.
Dik za vysvetlenie. Fakt by som brala mat doma male cnc,ale to by
som uz nic nerobila len tam trcala.
Jo... S tim mas pravdu. Nekteri neberou, ze zeny zvladaji CNC. Na bejvalem pracovisti jsem byl soucasti kolektivu, kde se to tak nebralo. Spis losovaly holky, ktera bude delat na CNC a ktera ten den ne.
Bylo to v ukole a CNC melo o 2 az 3 tridy vyssi ohodnoceni, coz se projevilo na vyplate. Mel jsem tam dokonce jednu, co si sama rano pustila stroj a delala super praci.
Ted jsem na pracovisti, kde zenama vedouci pracovnici pohrdaji a sikana zen a mladejch pracovniku neni zvlastnosti.
Kdyz reknu , ze na stejnou pozici nastoupi pracovnik s 19ti hrubeho a druhej co umi vic, ale je cerstvej po skole dostal 8hrubeho. Tak se musim stydet.
Tangenc napojeni primky a radiusu. Tecne napojeni.
Vem si papir a tusku a nakresli si jak ten nastroj jede(nejlepe stred nastroje). Nastroj neumi ostre rohy uvnitr, ale jen z venku. Navic potrebuje urcitou delku drahy pro nájezd. Coz je casta chyba pri programovani a to bez ohledu na jaky system programuji. Proto ty primky nejdou vzdy.
Tupy uhel (180st a vice) neni problem mensi uhel najezdu jak 180st - chyba.
Pri odjezdu je to stejne. Jen lze ukoncit konturu a odjet v ose Z s R0, ktere rusi RL nebo RR. doporucuji vsak odjet dal od kusu.