Plazmový inventror na CNC

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
fmira

12. 4. 2013, 2:40

Dobrý den
http://www.cncshop.cz/odrusovaci-filtr- ... -qlt-fyc10" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cncshop.cz/kabely-pro-pripojeni-motoru" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cncshop.cz/ovladaci-kabely-stinene-paar-cy" onclick="window.open(this.href);return false;
Mezitím mě odešla deska pouštěl jsem tam 33V a pravděpodobně při zapalení mě to Hf indikovalo proud a nevydržela to deska.
Tak přepojuji .Jinak jsem udělal hlinikové kryty na motory.Ta plasma je hodně laciná.Jsou tam určitá specifika oproti drašim.
Navíc skouším izolovat rošt od mašiny.Ale ještě skuste prostudovat tohle vypadá to zajimavě http://www.machsupport.com/forum/index. ... .0.html.Je" onclick="window.open(this.href);return false; to bez záruky nemám to vyskoušené.
picus16

12. 4. 2013, 3:56

tyto kabely mám,zkusím ten filtr,zatím děkuji
packa

13. 4. 2013, 10:59

picus16 píše:Dobrý den
prosím o pomoc,používám modrou čínskou desku a plasma mi také resetuje mach ať už při HF nebo kontaktním zapalování.
Mohu poprosit o info jak jste odstínil kabely a jaký jste použil filtr.
Děkuji za odpověď

tady bude největší problém v tom že ta modrá čína není galvanicky oddělena od počítače , jsou tam společné země a to je problém , bud tu desku komplet predělat nebo pčidat opravdu oddělující desku , pak hledat dál ale tohle je základ.
picus16

5. 5. 2013, 9:44

tak jsem to celé předělal,modrou desku jsem vyhodil,použil jsem oddělovací desku s cnc shopu a drivery 2m542,stíněné kabely a stále to plasma ruší.
Ten filtr se má dát kam,na plasmu nebo ke zdroji?
fmira

5. 5. 2013, 5:59

Ten filtr mám před elektronikou a před PC.Ale v filtrech to nebude.Sám stim mám problémy.Hlavní důvod je HF.Ty dražší mají jiný systém zapalovaní.(ASPON SI TO MYSLÍM) Nejsem si jist ale asi to bude jiný system zapalování . Udajně je to přimo konstrukce udělaná aby se vyloučilo to HF.U těch laciných se zapne vysokofrekvenční výboj HF .Přímo mezi hořákem a materiálem Tak to potom ruší.Nicméně já jsem izoloval rošt.odpojil jsem stínění u motoru.elektroniku jsem dal co nejdále od mašiny.Zkoušel jsem ještě ukostřit dizu na hořaku přímo ke kostře.To částečně pomáhá ale mám Berlanda je to plasma asi za 6000 .Je to takové laborovaní občas musím seřídit kontakty přímo v plazmě. A zapalovat přimo dotikem.Mám s tím také dost problémy .Ale rozběhnu to. Nicméně si již nejsem jist jestli to stojí za ty nervy.Zatim to není plnohodnotné palení jaké očekávám. Ale dražší plasma která by měla chodit bez problému začíná na 16000 Co mate za plazmu?
picus16

5. 5. 2013, 6:07

mám tigmig,kupoval jsem to asi před 5 lety v itálii,ale je to jistě taky čína,mám spadeno na Alfa in pegas 40,ale nejsem si jist jestli to nebude dělat také
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2013, 7:15

Sice nemám s plazmou žádné zkušenosti ale odrušováním se občas zabývat musím.
Napsal bych tu pár zásad které vhodné dodržovat

Zemění (ukostření) se provádí mnoha způsoby. Pro vyšší kmitočty je lepší mnohabodové uzemění, pro nižší jednobodové. Většinou se používá hybridní. Zemění není spojení zeměného zažízení s ochranným kolíkem v zásuvce PE. Toto nemá skoro žádný efekt a často je spíše ku škodě. Ochranný vodič v přívodu je dlouhý a velmi slabý a rušení se přenáší vzájemně mezi všemi vodiči.
Správné zemění se provádí vodičem alespoň 4mm2 lépe více. Zemění má být uzeměno tedy spojeno se zemí. To znamená využívat vodovodních a otopných soustav (těžko někdo bude doma vyrábět v zemi zemnič)
U počítačů bývá zemění problém, často se právě zemí přenáší do nich rušení proto je vhodné PC spojovat se zemí přes zemní tlumivku (cca 1mH) která veškeré nebezpečné kmitočty pro PC potlačí.

Stínění se v 99% uzemňuje na obou koncích. Samotné provedení musí být velmi pečlivé, nelépe použít objímku přes samotné stínění (pokud nemáme speciální průchodku). Pokud je vedení delší je vhodné přizemňovat i po cestě.

Signálové vedení které používá napěťové úrovně je velmi snadné zarušit (LPT). Je nutné takové vedení používat co nejkratší, nejlépe žádné.
Pro vedení signálů by se mělo používat ideálně proudových signálů. Tuto podmínku splňuje optočlen (oddělovací desky) zde často zmiňovaný. Pokud je ale napájen ze snadno zarušitelného zdroje a je spojena zem mezi rušícím a rušeným zařízením často to nemá požadovaný efekt.

Souběh kabelů. I velmi dobré odrušovací filtry strácí smysl pokud jsou kabely vstupu a výstupu v souběhu i krátkém. Rušení se velmi snadno vyzařuje a opět přijímá. Vzdálenosti pro oddělení se udávají v metrech a pokud tedy vedete napájení pro PC a plazmu vedle sebe, nebo máte zapojené v jedné prodlužce již nic dalšího nepomůže.

Není filtr jako filtr. Jsou stovky druhů filtrů určených pro nějaké použití ale nefungující na jiné.
Sebelepší filtr instalovaný v napájení počítače nemá smysl pokud děravé větrací otvory ve skříni PC otočíme směrem ke zdroji rušení. Jedna malá díra snižuje útlum o jednotky dB a to síto co je u PC používáno může snížit útlum o desítky dB.
Potom při dostatečně silném rušení (což zapájení oblouku je) může být rušená přímo deska PC vzduchem nikoliv po kabelu. Tedy rušící a rušené zařízení ideálně zavřít do ocelového rozvaděče.

Udělal bych následující opatření.
Stůl, vedení, plazmu pečlivě pospojovat vodičem alespoň 4mm2. (připojit na pravou zem, vodovod, topení)
Na toto pospojování připojit i drivery a napájení pro drivery prohnat přes filtr TSK 622 (není podmínka pokud drivery nemají s rušením problém)
Drivery budou mít vstupy optočleny a ty bych propojil NESTÍNĚNÝM ! ethernetovým kabelem s výstupy na oddělovací desce. (vzdálenost omezit do cca 2m)
Řídící počítač propojit se síťovým napětím přes filtr TSK 623 a zemění přes tlumivku cca 1-5mH.
Zásadní je že PC nebude nikde spojeno se zemí než přes tlumivku, nesmí se spojovat ani PE vodič v napájecím kabelu. Ten se samozřejmě spojí se zemí a "bednou" PC a ochrana před nebezpečným dotykem zůstane plně zachovaná přes zemní tlumivku. Tlumivka se dá provizorně nahradit sekundárním vinutím nějakého většího transformátoru.

Samozřejmě nejlepší je rušení změřit, ale to je na dlouhé lokty.
PS: odrušit se dá i tohle https://sites.google.com/site/cjuzzujc/ ... esla-velky takže provoz asi 15m od servrovny na jedné síti nevadí. (důležitých je těch i těch 15m)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
picus16

5. 5. 2013, 8:04

Děkuji za vyčerpávající odpověď. :D
Pokusím se zařídit dle návodu.Prosím ještě o odkaz na ten filtr TSK 623,omlouvám se jsem kovář a s elektronikou bojuji jak se dá.
Děkuji za nasměrování a trpělivost.
fmira

5. 5. 2013, 8:41

Jsem zámečník svářeč tak ta elektronika je pro mě dost oříšek někdy bych řek i OŘECH. V žádném případě bych nechtěl polemizovat s odborníkem jako je CJUZ(VZHLEDEM JEHO DISKUZÍM NA FORU CO SE TIKÁ ELEKRONIKY)Ale trošičku jsem řešil to stínění s Packou tohleVje citace soukromé pošty .Snad to packovi nebude vadit
(jinak s tím stíněním , to je tak že motory jsou spojeny s kostrou stroje , kostru stroje by jsi měl navést do rozvaděče a tam taky spojíš stínění kabelů k motorům , pokud by jsi ještě připojil stínění u motorů tak ti vznikne vlastně cívka/anténa do které se indukuje veškěrý rušivý bordel.)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2013, 9:39

Co se týká stínění kabelů a jejich připojování je to velice obšírná problematika.

Pokud se stínění nepřipojí na straně motoru bude se to chovat tak že se k druhotné kapacitě (oplet kabelu není dokonalý) přidá i vazební kapacita a rušení se lépe přenáší do rušené žíly.
Samozřejmě to funguje i naopak a tedy že vedení k motoru lépe přenáší rušení ven přes opletení.

Chyták je v tom že pokud není dokonale uzemněný motor a rám stroje, může se indukované rušení na stínění (oplet kabelu) vyzařovat právě přes tyto části. (částí stroje jsou větší a rušení se do nich vybíjí ale neprochází do země nýbrž vyzařuje ven) Vést uzemění do rozvaděče má smysl jen pokud je rozvaděč sám dobře uzemněný. Připojení přes jeden kabel z domovního rozvaděče tuto podmínku nesplňuje.
Z praktického pohledu je někdy funkčně lepší nespojovat stínění u motoru a uzemnit rám stroje samostatně právě pro zamezení různých vazeb a kmitání.

V průmyslu běžně spojuji rozvaděče na technologiích vodičem YCU-25mm2 a to jsou většinou propojené i kovovýmy žlaby. I tak se občas vyskytnou komplikace.
Pokud máte tu možnost a rám stroje stojí u zdi klidně vemte železný pás plechu 50x3 a přivařte jej k rámu a připojte k nějakému zemniči (voda, plyn, armatura stavby)

Filtry je možné poptat třeba zde http://www.almeto.cz/odrusovaci-filtry
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
packa

6. 5. 2013, 5:36

Mě z praxe vyplívá a nejen z praxe ale je to i logické : že pokud máš motory vodivě spojeny se strojem tak stínění na straně motoru nesmíš připojit a musí se dobře uzemnit konstrukce stroje , myslím že to pár lidem se kterými jsem to řešil pomohlo , veškerá stínění svést nejlépe do jednoho bodu ( rozvaděč) tam perfektně spojit a celý rozvaděč opět dobře uzemnit . když budeš mít uzemněnou konstrukci a připojíš stínění k motorům tak ti vznikají smyčky do kterých se ti krásně naindukuje rušení a celé stínění kabelů pozbývá smyslu .
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2013, 8:52

Nic není černobílé ale správné postupy jsou popsány dobře.
Pokud je něco v základní konstrukci špatně musí se dělat ústupky (a špatně může být někdy úplná blbost, jen ji najít)
EMC_1.jpg
EMC_2.jpg
Omluva za mizernou kvalitu
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2013, 9:10

akorat je dobre se vyvarovat toho aby se treba masina a rozvadec spolu uzemnovali prez to stineni
je treba to pospojit necim s vetsim prurezem
jinak to stineni zapojene na obou koncich vlastne vytvori vodic s rusenim ve velmi tesnem soubehu se signaly :lol:
proto se casto radi pripojovat stineni jen z jedne strany kabelu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
picus16

6. 5. 2013, 10:53

Jsem z toho jelen :(.
Tak nakonec pomohlo to topení
canbus

4. 6. 2013, 8:46

Ahojte kolegovia.
Tiež práve oživujem čínsku plazmu a mám podobný ,priam rovnaký problém .
Pri pilotnom zapálení plazmy sa mi MACH3 okamžite zastaví a vypíše "limit switch trrigerred" .
Všetko mám riadne uzemnené a servokabely originálne zatienené.

Už ste to vyriešili , alebo ste na niečo pozitívne prišli ?

Poraďte prosím.
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“