Elektrická jednokolka

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

rollfree

7. 8. 2013, 1:41

packa píše:a jak tomu zabránit ???
Aktivnim rizenim tech spinacu v mustku (tj. pohrat si se software).

A jak uz psali kolegove Cjuz a Bendzo (a rikal to snad uz i Lenin): merit, merit, merit.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

7. 8. 2013, 5:12

rollfree píše: A jak uz psali kolegove Cjuz a Bendzo (a rikal to snad uz i Lenin): merit, merit, merit.
Tak to jsem se pobavil :D

Jeden příklad:
V komunikaci po lince RS485 mi stále divně padali zařízení, některé jeli některé nikoliv. Veškeré sledovače "tvrdili" že je komunikace OK.
Pak přišel na řadu osciloskop a po dlouhém bádání a pitvání kódu z průběhu jsem zjistil že se potkali dvě součástky v zařízeních = jedna byla moc rychlá na zahájení vysílání a druhá moc pomalá na přepnutí do příjmu. Vše bylo na hraně, rozdíl který to shodil byl 40nS. Řešením byla rychlejší příjmová karta.

Ponaučení:
Alespoň dvoukanálový osciloskop.
Prvně zkusit proměřit napětí na gejtech proti sobě, následně v porovnání s napětím na odporové zátěži. Pokud budou průběhy sedět tak bych měřil s větší zátěží.
Někdy se hodí i spektrometr - občas to umí i osciloskopy - a mrknout se zda to celé někde nekmitá.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
packa

8. 8. 2013, 10:48

takže je asi jasno , celý regulátor se chová nestabilně , stačí pohnout s deskou budičů vůči chladiči s fety a mění se ůroven špiček , hrál jsem si s kapacitou v rc článku na výstupu a zlepšení nastalo , každopádně půjdu cestou nacpat vše na tišták a dám tam chladiče vždy jeden pro jednu větev , chtěl jsem to mít hezky kompatní , ale drátování dělá hrozný bordel v průbězích .
Ještě mě napadlo jestly se nebude lépe chovat když dám rc přímo na svorky motoru a né na desku regulátoru ???

Udělal jsem na rychlo návrh tištáku , co myslíte ?
regl můj návrh s HIP4082.JPG
packa

9. 8. 2013, 10:37

Až budu dělat tišták , má nějaký smysl veškeré volné plochy vyplňovat zemí ?? v zesilovačích jsem to tak vždy dělal
rollfree

9. 8. 2013, 12:13

packa píše:Až budu dělat tišták , má nějaký smysl veškeré volné plochy vyplňovat zemí ?? v zesilovačích jsem to tak vždy dělal
Urcite jo.
A mas tam mista dost, tak ty silove spoje udelej tlustsi.
packa

9. 8. 2013, 12:28

jasný silová část bude co nejtlustčí a celou ji ještě přecínuju, k návrhu nic ?? mě jde o to aby se mi tam něco blbě neindukovalo
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2013, 12:59

Princip hvězdy není na desce stejně dodržený, cesty jsou různě takže zda to nebude vyvádět nikdo nezaručí.
Jinak netuším jak chceš tohle chladit, buď se dají tranzistory zespodu a přitisknou se na chladič, nebo se dá horní strana otočit a mezi ně vložit duralový plocháč do kterého budou všechny tranzistory našroubovaný shora i zespoda.
Stabilizátor by uvítal ještě 10-100n kondíky aby se taky nerozkmital, možná by se hodily i nějaké na napájení silové větve.

Rozlitá měď ano, ale nesmí být spojená se silovým mínus pólem na desce v celé ploše. Ideálně je udělat ji ve vzduchu a pak spojit v jednom jediném bodě.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
packa

9. 8. 2013, 1:26

budou tam dva chladiče za sebou , tranzistory na stojáka zem rozleju a spojím v jednom bodě , dík za rady
rollfree

9. 8. 2013, 4:22

Nechci se hadal, ale ja bych naopak vyuzil zemni plochu pro vedeni silove zeme. A na spoje pro vedeni siloveho kladneho napeti bych na celou delku vodice plosne priletoval nejakou aspon jednicku drat.
Kdybych na to navrhoval tistak ja, tak bych to dal na 2-stranku, z toho jedna strana by byla pokud mozno jen zemni vrstva.
Pokud Ti tam odchazeji spinaci tranzistory, tak bych se urcite zamyslel nad logikou jejich spinani, a to nejen v dobe kdy maji motor "pohanet", ale i v dobe, kdy se motoru energie nedodava, ale kdy naopak motor pracuje v generatorovem rezimu. Jediny prvek, ktery na desce ma dostatecnou silu a schopnosti na reseni velkych proudu v prechodovych stavech jsou ty spinaci tranzistory. Takze s tim bych si urcite pohral.
Jinak ovladani nekolikasetwattoveho motoru neni pristani ma Marsu, takze se to da zvladnout i s prekvapive jednoduchou elektronikou (clovek casto zasne, jak neuveritelne jednoducha je silova elektronika u mnoha hromadne vyrabenych zarizeni, napr. i u elektrokol).
packa

9. 8. 2013, 4:39

můj asi velký problém byl že jsem to budil dvěma polomosty IR2101 který jeden neví co dělá druhý , ted použiju HIP4082 který je pro řízení můstku v PWM režimu určený a sám blokuje nežádoucí stavy , sylové cesty pocínuju a zaletuju do nich měděný drát 1,5

Ty tranzistory mi neodcházely , odešel jeden , a neměl jsem tam nějaké ochranné prvky takže by to ted už mohlo být dobré , každopádně dík za každou radu a uvítám i další případnou kritiku
lubos
Sponzor fora

12. 8. 2013, 7:43

jestli chceš mám tu jeden regl do bldcčka do kola, chodí ale jen s malým výkonem něco v něm je načaté ( už tak přišel od čínana).
jinak přikládám videjko, moje nová kolobrnda , max speed 47 km ale to už je o hubu tak jsem to trochu omezil. Zítra udělám pár fotek.
Přílohy
001.mp4
(5.41 MiB) Staženo 356 x
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
packa

12. 8. 2013, 7:50

ta kolobrnda je dobrý divoch , když to vidím tak mám chut oživit moji homelitku , je to 50 ka motorová pila na dvakrát spřevodovaná nedřív přez řemen a pak řetěz , nikdy jsem nedal maximálku má malá kola a je to na rozbití huby :D
máš nějaké údaje k tomu reglu ? co bys za něj chtěl ??
lubos
Sponzor fora

12. 8. 2013, 8:03

je to 500W co se prodává do 500W motorů do kol, je na 24-30V.
Každopádně bych přidal k tomu reglu pořádný kodany a transil, také systém pro antispark. Nekoukal jsem ale jak tam řešíš proudovou ochranu? Měřil jsi o kolik pomaleji se otevírají a zavírají fety? Pozici halovek máš jak ( lépe řečeno jak jsou na motoru? koukal jsi o kolik jsou posunuté oproti bemf ?)
IQ156
packa

12. 8. 2013, 8:08

tenhle regl co ted řeším je na DC motory , fety se zavírají s rezervou , myslím že byl největší problém rozvržení součástek ( fety na chladiči a od nich dráty ) a druhá věc byly budiče fetů , měl jsem tam IR 2101 , jsou pomalé a jen půlmosty , ted stavím regl s HIP4081 což je plnomost a určená k tomu , proud budu snímat přez halovkovej snímač a omezovat softwerově
lubos
Sponzor fora

12. 8. 2013, 8:25

Tak to mě uniklo, nějak mě nenapadlo že by někdo stavil takovou věc. Ten régl co mám je na bldc, jestli chceš ve středu pošlu.
IQ156
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“