Modelářská CNC řezačka na PS
Před nějakým časem se mi podařilo koupit většinu hotových dílů na CNC řezačku PS. Konečně mám volněji a pustil jsem se do dokončení. V podstatě stačí některé díly upravit a stroj sestavit. Je to vlastně kopie stroje od StepFouru. Mám k tomu i nějakou elektroniku od p. Maczáka. V tom zatím dost plavu ale to se snad časem zlepší. Pokouším se zorientovat v možnostěch programů. Nejrozšířenější je asi StepFour a GMFC. Pokud by měl pro mě někdo znalý nějaké postřehy a nápady, rád se poučím a budu zavázán.
Zatím makám na mechanice a chytám rozumy.
Miloš.
Zatím makám na mechanice a chytám rozumy.
Miloš.
Naposledy upravil(a) zami dne 24. 12. 2013, 12:35, celkem upraveno 1 x.
Ty jedeš, chlape, ty v té dílně musíš být od rána do večera, ne?
Se máš
Ty nový motory budeš honit stále tou elektronikou od pana Maczáka?

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mám v plánu pořídit elektroniku jinou. Pan Maczák už má dnes jiné starosti a nechci ho obtěžovat. Sám to ale do kupy nedám. Drivery nebudou problém. Horší to bude s interpolátorem. Mám GMFC a rád bych něco, co s ním bude bez problémů komunikovat. Líbil by se mi GVE 64 ale tam je to teprve v jednání. Moc tomu zase nerozumím a tak bych uvítal kdyby se se mnou někdo podělil o svoje zkušenosti.
Díky za jakoukoliv inspiraci.
Miloš.
Miloš.
Ten princip je mi celkem jasný. Určitě by se to dalo doladit. Výrobně to je ale pro mě příliš složité. Volil jsem proto jednodušší variantu. Nakonec tam vždy můžu dát hadice se sponami.ledvinap píše:U te rezane pruzne spojky podle mne musi byt stredem dira podstatne vetsi nez mustky, ktere zbydou po rezani.

Miloš
GMFC mám rozchozené. Řízení je klasicky STEP, DIR přes paralelní port jako u Machu. Pro funkci to potřebuje hodinový signál, který generuje PIC, co máš na oddělovací desce. Ten posílá hodinový signál do PC a z něj se generuje časování pro motory. Bez tohoto signálu se to nehýbe.Mám v plánu pořídit elektroniku jinou. Pan Maczák už má dnes jiné starosti a nechci ho obtěžovat. Sám to ale do kupy nedám. Drivery nebudou problém. Horší to bude s interpolátorem. Mám GMFC a rád bych něco, co s ním bude bez problémů komunikovat. Líbil by se mi GVE 64 ale tam je to teprve v jednání. Moc tomu zase nerozumím a tak bych uvítal kdyby se se mnou někdo podělil o svoje zkušenosti.
Miloš.
Pak už se pouze jedním pinem spíná tranzistor na žhavení drátu, střídou se nastavuje teplota.
Takže na řízení motorů potřebuješ v každém případě paralelní port + zapojit ten PIC z původní desky.
Původní desky k motorům od Maczaka fungují poměrně dobře. Já jsem je jen mírně upravil.
Původně jsme měli modrou čínskou desku, ale ta způsobovala takové vibrace řezačky, až se třásla podlaha.
Celé pokusování nakonec skončilo na tom, že naše konstrukce způsobovala rozhoupání drátu o necelý milimetr dopředu dozadu při vertikálním pohybu a náběžná hrana křídel stála zaprd.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.