!!! Servis údržba CNC strojov !!!

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
LukasVTEC

5. 1. 2014, 11:19

Dobrý deň, som študentom na technickej škole a vypracuvávam diplomovú prácu na tému "Servis a údržba CNC strojov" . Každá rada je pre mňa vzácna kedze mám nedostatok informácii, zdrojov a skúseností. Preto by som bol rád keby ste mi poradili nejakú literatúru popripade zdroje odkial by som mohol čerpať informácie. ďakujem velmi pekne.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2014, 11:20

Zijeme v dobe kdy se veci neopravuji ale vymenuji. Preju uprimnou soustrast pri psani...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
filla
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2014, 11:24

je bezne, ze se behem studia, obzvlaste v obdobi prazdnin delaji brigady v dane oblasti studia, cimz se ziskaji poznatky pro dalsi studium a v neposledni rade podklady pro diplomove ci jine prace, pokud jsi obdobi studia proflakal, uz tezko to dozenes a hlavne zapomen na to, ze nekdo za tebe udela to, co jsi mel dleat behem studia
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
RaS

5. 1. 2014, 11:31

tohle bývalo běžné, dnes už ne.. dnes se diplomka stáhne celá, nebo se z větší části obšlehne a když už není kde tak se napíše zoufalý výkřik na fórum pomozte.. tohle je takové okecávací téma o kterém se může napsat ledaccos a objem diplomky rapidně narůstá..jen třeba o repasi šroubů může začít od typů šroubů vyhodnocení co jak a proč přes výměnu přebroušení atd.. tam může skopírovat půlku kuřimskejch stránek a má hned 5-6 stránek textu pak má vedení kluzné/lineáry typy lineárů o tom dalších 5stránek třeba a když to rozjede dopodrobna vše tak má najednou tolik že to nikdo číst nebude a je uplně jedno co v tom ve finále je :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

5. 1. 2014, 11:41

Já bych se ho trochu zastal , přecijen žádá o radu odkud čerpat informace a nechce aby sme mu je daly na hromadu , jak napsal Ras , mrkni na stránky kuřim repase šroubů , pak tu je Tumlikuv veb kde repasuje kde co , sic ne cnc ale základ je podobný ,
lubos
Sponzor fora

5. 1. 2014, 8:33

Ono mi přijde taky nesmyslné už původní myšlenka diplomové práce, témata jsou více méně omezená a kreativita v technické oblasti nenachází uplatnění. Je to celé pak jen o tom napsat to co jako by každý ví jinak. Je to jako 100x povídat pohádku o červené karkulce. Bohužel v tomle je školství jaksi k hov.. Těžko by se ve škole vysvětlovalo že dnešní stroje mají životnost splátek leasingu a pak se koupí nový.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Thomeeque

5. 1. 2014, 9:11

To jsou moudra.. :mrgreen:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Grell

6. 1. 2014, 9:02

:D Takový hate. Chudák.

Servis a údržba CNC strojů je pěkně blbý téma. To už se to mohlo zrovna jmenovat "opiš servisní manuál nějaké random mašiny". :lol:
Vedoucí vývoje / Technolog / Programátor / Obsluha CNC / Kontruktér / Podržtaška / Pi*us k ruce
S50CNC, CKE 6150Z, Lynx 220 LSA, Lynx 220 Alpha, DNM 500,Haas VF-2SSY, Haas ST-30SSYT, Citizen A20 VII EVO
EdgeCam 2014/2016, SpaceClaim 2015
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2014, 9:07

jak jsem psal na zacatku
uprimnou soustrast

budto musi lhat o tom jak se masiny opravuji nebo to shrnout do par vet v tom ze se moc neopravuji

nejaky ten linear (vymena)
nabourane vreteno (repase nebo vymena)
srouby (vymena)
vymena spotrebniho materialu

modernizace systemu a pohonu uz dnes prilis nepripada v uvahu
nedokazu si predstavit jak by vypadal mechanicky soucasnej stroj za patnact, dvacet let kdyz uz by byl system moralne zastaraly a potreboval vymenit

jak jsem vypsal vyse da se to shrnout do jednoho slova "vymena" a bude to zcela vporadku
ale o to tezsi bude ta obhajoba :twisted:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Miller
Sponzor fora

6. 1. 2014, 10:56

Hmm a co na to konzultant, ten neradí nic ? Aspoň nějaké "záchytné body" ? Ocitoval bych mu připomínky "robokopa", třeba se rozčílí a vypadne z něj představa o tom, jak by mělo být pojaté ... :D
Mini soustruh SC-4
testone
Sponzor fora

6. 1. 2014, 11:46

nebo rozveď úvahu na téma, zda se vyplatí stroj s morálně zastaralým systémem a po dojetí leasingu vyřazený z někde z hromadné výroby modernizovat s použitím LinuxCNC někam do méně náročného použití
taky asi by se dalo zauvažovat (a to po Tobě nejspíš budou chtít) na téma doba odstávky při poruše, doba servisního zásahu, výpadek výroby, cena zásahu, zálohování výroby ......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2014, 2:04

A nezapomenout na papírování. Vést provozní deník (výměny olejů, motorhodiny, kolize, opravy, prostoje, ...), schovávat si servisní protokoly a vůbec si krýt záda :-)
Aleš Procháska
LukasVTEC

6. 1. 2014, 6:29

Takže takto aby to bolo jasné, chcel som len od Vás pomoc, nejakú literatúru ktorá by mi mohla pomôcť poprípade užitočné stránky, nechcem od Vás aby ste mi to vypracovali ! a také príspevky charakteru mal som možnosť počas praxe nabrať informácie alebo preflákal som štúdium si môžte odpustiť. Prax som neabsolvoval žiadnu. Dosť by mi pomohli časové výrobné procesy, automatizácia výrobného procesu a podobne. Za každú dobrú radu vopred ďakujem.
LukasVTEC

6. 1. 2014, 7:15

Tému som preberal s konzultantom pracujem na tom uz nejaky piatok. Mám už polovicu za sebou. Písal som dvom spoločnostiam zaoberajúcimi sa servisom CNC a od jednej som nedostal ani odpoveď a s druhou som mal dohodnuté stretnutie 2x, len doposial to z ich strany vždy zlyhalo. Viem že ťéma neni jednoduchá ako tu niekto spomínal, preto som sa aj rozhodol sem napísať. Ak nenajdem pomoc tu budem skúšat inde. Diky zatial všetkým čo sa mi snažili pomoôcť.
Zdenek Valter

6. 1. 2014, 7:25

LukasVTEC píše:Takže takto aby to bolo jasné, chcel som len od Vás pomoc, nejakú literatúru ktorá by mi mohla pomôcť poprípade užitočné stránky, nechcem od Vás aby ste mi to vypracovali ! a také príspevky charakteru mal som možnosť počas praxe nabrať informácie alebo preflákal som štúdium si môžte odpustiť. Prax som neabsolvoval žiadnu. Dosť by mi pomohli časové výrobné procesy, automatizácia výrobného procesu a podobne. Za každú dobrú radu vopred ďakujem.
Lukáši nic ve zlém, ale tvoje původní otázka je dost široká a zde na fóru jsme se setkali i s přístupem "tak mi to udělějte".
Předpokládám, že máš i nějakéh mentora a představu konceptu své práce.
Zkus svůj koncept představit a pak si myslím, že se dočkáš smysluplných odpovědí.

Rad se tu sešlo poměrně dost, které můžeš ve své práci uplatnit včetně odkazů na užitečné weby a můžeš čerpat i z tohto WEBu.

Minimálně zde vidím dvě roviny ze kterých bys mohl vyjít a zazněli tu:
Administrativní - evidence, servisní dennít atp.
Technická - vlastní údržba, po pracovním cyklu, směně, servisním intervalu - zde bys asi měl vybrat nějaký konkrétní stroj a na něm jako příkladu svou práci vypracovat.
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 14. 1. 2014, 6:55, celkem upraveno 1 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“