Hoja, mám tu technologický špek, možná ani ne, kdo ví jak na to poraďte...
Stroj (tuhý), 3osy.
Upínač - kleština ER32
Fréza : 4 břit. TK, kulová D5 (R2,5) univ.
Mat. : běžný lehce obrobitelný dural
Frézuji malou kapsu pod úkosem 2° rozměry 25 x 41 hloubka 10mm. V rozích rádius R3.
Viz foto. Na zvýrazněných plochách (růžová) je povrch poskákaný hrubý. ostatní plochy krásně hladké 0,8Ra.
Zkoušel jsem ubrat posuv moc to nepomohlo. Ani jsem to nezpozoroval.
Řezné parametry : Ot.8000, F=3000mm/min, kapsu obrábím po rampě AP=0.1mm, boční záběr také, přídavek 0.1 dno a 0.3 stěna - (hrubováno D8, válcovou fr.)
Jak na to ? řešil to už někdo ?
3D - obrábění kulovou frézou D5
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
zkousel jsi na ten radius brat nastroj s hodne jinym radiusem v rohu (nejaka torusovka s malym radiusem)
tohle je hodne podobne a tudiz frezujes skoro cely radius najednou (velka stycna plocha nastroje a materialu)
ta masina zas az tak tuha nebude
tohle je hodne podobne a tudiz frezujes skoro cely radius najednou (velka stycna plocha nastroje a materialu)
ta masina zas az tak tuha nebude
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
V tom radiusu břit nabírá mnohem širší šponu, než na boku a dně, a je to na frézu moc, v rámci rádiusu tedy menší šířku záběru, ale problém začíná už na přídavku boku, proč 0,3 ? 0,1-0,12 musí stačit, pokud
předchozí nástroj nějak nehází, tento zbytečně velký přídavek se samozřejmě promítá i do přídavku na radiusu. Pokud to chceš řešit snížením posuvu, musíš ještě taky snížit otáčky a to brutálně - začal bych
s 1000 ot, ale je třeba to vyzkoušet. Povrch nebude sice zrcadlo, ale nebude ani odrnčený. Bude to samozřejmě trvat dýl
předchozí nástroj nějak nehází, tento zbytečně velký přídavek se samozřejmě promítá i do přídavku na radiusu. Pokud to chceš řešit snížením posuvu, musíš ještě taky snížit otáčky a to brutálně - začal bych
s 1000 ot, ale je třeba to vyzkoušet. Povrch nebude sice zrcadlo, ale nebude ani odrnčený. Bude to samozřejmě trvat dýl
zde je fotka, pravda chyba bude v přídavku a vy vyhrubování zbytečně pak asi má velké opásání. Asi přejdu na toroidky, zatím jsem je něměl čas zkoušet.
CNC: frézování 4-osy, Heidenhain iTNC530, soustruhy Heidenhain 4110, Fanuc Oi TC, 3x drátové řezačky, až Z+400, (+9let praxe)
CAD/CAM: SolidWorks 2015, HSMWorks 2016, MasterCam X5, X6, Kovoprog
D8 - válcová - jasně bez R.
A v tom bude ta chyba, v rohu zůstalo moc materiálu, zkusím to teď znova projet přidám nějakou tu stovku jak to dopadne.
A v tom bude ta chyba, v rohu zůstalo moc materiálu, zkusím to teď znova projet přidám nějakou tu stovku jak to dopadne.
CNC: frézování 4-osy, Heidenhain iTNC530, soustruhy Heidenhain 4110, Fanuc Oi TC, 3x drátové řezačky, až Z+400, (+9let praxe)
JJ kleštinový upínač jsem zvolil, že jsem schnilývruboun píše:taky bych skusil změřit házivost frézy v upínači, máš posuv skoro 0,1 na zub a pokud fréza hází, tak bere ten nejvyšš zub po 0,4 mm a to je sakra dost na pěkný povrch. Změřit jak válec , tak zuby na kouli.

Dal jsem ted´posuv/zub jen 0.05 a projíždím jen inkriminovanou část uvidíme.
Jinak chladit emulzí ? nebo foukat. Myslím teď při dokončení ?
mazat petrolejem
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."