CNC by chetar
tak díky, za naplnění tohoto vlákna, jinačím tématem a teď zpátky ke stavbě CNC
Lineární vozíky jsem dal na jednu plochu pro lepši linearitu, kolejnice jsem zapustil do 3mm frézované drážky, aby časem neujížděli a hlavně jsem zaměnil HGH15CA za HGW20CC na ose X a Y.
Ještě desku osy Z předělám - umístím tam drážku pro nastavení jedné řady HGH15CA tak jak je to v prospektech od firmy Hiwin.
Navíc i přidám převod 1:2 pro pohon osy Z, pomocí řemenu.
Názory, popř. nápady na změny k lepšímu?
PS.: délka vedení je 300mm a deska je tlustá 26mm pod lineárním vedením a celkově 29mm, kromě vybrání pro šroub kde je pouze 12mm.
Lineární vozíky jsem dal na jednu plochu pro lepši linearitu, kolejnice jsem zapustil do 3mm frézované drážky, aby časem neujížděli a hlavně jsem zaměnil HGH15CA za HGW20CC na ose X a Y.
Ještě desku osy Z předělám - umístím tam drážku pro nastavení jedné řady HGH15CA tak jak je to v prospektech od firmy Hiwin.
Navíc i přidám převod 1:2 pro pohon osy Z, pomocí řemenu.
Názory, popř. nápady na změny k lepšímu?
PS.: délka vedení je 300mm a deska je tlustá 26mm pod lineárním vedením a celkově 29mm, kromě vybrání pro šroub kde je pouze 12mm.
ukaž mě prospekt od jakékoliv firmy na lineáry, která dává lineár do drážky? to je zase další neopodstatněnej nesmysl.. je to blbě a nic na tom neušetříš.. udělej to tak jak skutečně říkají výrobci lineárů a to opřít o jednu hranu a dotáhnout nějakým způsobem k té referenční ploše.. těch způsobů je několik..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
když tam přiděláš přítlačnou lištu na lineáry po bocích což je asi nejjednodušší tak tak jak to máš se nedostaneš na ty šrouby k těm vozíkům.. a uplně stejně musíš mít jednu dvojici vozíků dotlačenou na nějakou referenční kolmou hranu(na lineáry), pokud to tak uděláš a budeš to mít přesně zbroušené tak přiděláš lineáry dotáhneš a jsou přesně, dáš vozíky dotáhneš a jsou opět přesně a kolmo na sebe a jakýmkoliv chvěním rázama atd se to nepohne.. když to dáš takhle jak to máš budeš laborovat s kolmostí na vůli ve šroubech, někam nabouráš celý se ti to pohne a budeš ladit zas..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Tak takhle nejak by to mohlo vyzerat.
Diry z boku v ose Z slouzi pro prisroubovani pritlacnych desticek, pro pritlaceni voziku leniarniho vedeni. Samozrejme je tam navrzena referencni hrana. Druha rada voziku je volne nastavitelna podle potreby.
A tech 6 der v ose X (po obou stranach) jsou pro cerviky tlacici kolejnice linearniho vedeni k referencnim hranam.
Presne tak jak jsem to videl v Hiwin prospetku.
Samozrejme tam neni zatim KM pro pohon osy Z, ponevadz cekam na dodani remenice a remene, at vim osovou vzdalenost remenic (samozrejme je mi jasne, ze je nutne mit osovou vzdalenost variabilni pro moznost spravneho natazeni remene).
Diry z boku v ose Z slouzi pro prisroubovani pritlacnych desticek, pro pritlaceni voziku leniarniho vedeni. Samozrejme je tam navrzena referencni hrana. Druha rada voziku je volne nastavitelna podle potreby.
A tech 6 der v ose X (po obou stranach) jsou pro cerviky tlacici kolejnice linearniho vedeni k referencnim hranam.
Presne tak jak jsem to videl v Hiwin prospetku.
Samozrejme tam neni zatim KM pro pohon osy Z, ponevadz cekam na dodani remenice a remene, at vim osovou vzdalenost remenic (samozrejme je mi jasne, ze je nutne mit osovou vzdalenost variabilni pro moznost spravneho natazeni remene).
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to nefunguje
od toho jsou jiny merici pravitka
suplera mimo jine nepresna
zkus si ji umazast prachem z obrabeni a pochopis
jinak tu polohu z ni atrne nevyctes vzdy se stejnym spozdenim coz ti rozhodi PID a nepujde nastavit
od toho jsou jiny merici pravitka
suplera mimo jine nepresna
zkus si ji umazast prachem z obrabeni a pochopis
jinak tu polohu z ni atrne nevyctes vzdy se stejnym spozdenim coz ti rozhodi PID a nepujde nastavit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak jsem se krapet nudil a mezitim nez najdu hlinik za co nejlepsi cenu, jsem vykouzlil tohle:
Vzal jsem v potaz nektere pripominky nejen zde, ale i z jinym vlaken
Osa Z vcetne krytu ... ... a bez krytu ... ... a detail, nechal jsem se inspirovat osou, kterou jsem nasel na netu s hiwin vedenim, ikdyz to byla osa v CNC soustruhu
Osa Z i zakladna jsou navrzeny z 30mm tlusteho hliniku (rad bych 7075 hlinik), zdvih jeste nevim presne, ale asi maximalne 150mm, kvuli vzdalenosti voziku na ose Z)
A ten Kress je tam zatim, protoze jeste nejsem rozhodnyty ktere pouziju.
Tak nazory, krikita?
Vzal jsem v potaz nektere pripominky nejen zde, ale i z jinym vlaken
Osa Z vcetne krytu ... ... a bez krytu ... ... a detail, nechal jsem se inspirovat osou, kterou jsem nasel na netu s hiwin vedenim, ikdyz to byla osa v CNC soustruhu

A ten Kress je tam zatim, protoze jeste nejsem rozhodnyty ktere pouziju.
Tak nazory, krikita?
už v jiném vlákně jsem se chtěl zeptat - pokud předpokládám, že se cena šroubu odvíjí od délky - proč třeba u této konstrukce je Z šroub takto dlouhý, kdy téměř polovina délky nikdy nepotká matici.
je to pro krásu, či to má jiný důvod ?
někdy jsou domky na obvodové konstrukci, pokud ale domky dám přímo na nosnou desku, pak nevidím důvod to dělat tak dlouhé.
je to pro krásu, či to má jiný důvod ?
někdy jsou domky na obvodové konstrukci, pokud ale domky dám přímo na nosnou desku, pak nevidím důvod to dělat tak dlouhé.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
dám ti ještě jednu poslední radu k zamyšlení.. inspiruj se katalogem a technickými listy výrobců, než futuristickejma návrhama nějakejch architektů z webu, kteří se strojařinou nemají nic společného..