CNC by chetar

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
chetar

31. 7. 2014, 9:26

chb píše:už v jiném vlákně jsem se chtěl zeptat - pokud předpokládám, že se cena šroubu odvíjí od délky - proč třeba u této konstrukce je Z šroub takto dlouhý, kdy téměř polovina délky nikdy nepotká matici.

je to pro krásu, či to má jiný důvod ?
někdy jsou domky na obvodové konstrukci, pokud ale domky dám přímo na nosnou desku, pak nevidím důvod to dělat tak dlouhé.

pro krásu to rozhodně není, ale chtěl jsem si nechat volné místo pro možné použití delší matice (s menší vůli), popř, když zmenším rozteč vozíků, dalo by se využít i větší posun osy.
Když posunu ložiskový domeček, tak se délka šroubu zkrátí o cca 50-60mm, tj ušetření cca 80kč na té délce šroubu (válcovaný šroub), to už mě při celkové investici do stavby, nijak nevytrhne.
Myslím že je lepší udělat šroub o těch pár cm delší, než pak třeba muset kupovat nový a delší (v mém případě).
Navíc na té délce, když se dobře šroub opracuje, nevzniknou nebezpecne vibraci
chetar

31. 7. 2014, 9:31

RaS píše:dám ti ještě jednu poslední radu k zamyšlení.. inspiruj se katalogem a technickými listy výrobců, než futuristickejma návrhama nějakejch architektů z webu, kteří se strojařinou nemají nic společného..
jestli je to na vas moc futuristicke, tak to se omlouvam, nerad bych Vas vytrhnul z dob, kdy bratri Wrightové uskutečnili svůj první let :D
nechal jsem se inspirovat skutecnou funkcni osou z profi soustruhu, ktery se prodava, takze si myslim, ze ten kdo to navrhoval, uz neco umet musi, asi i vice nez vy Pane (nic ve zlem)
chetar

31. 7. 2014, 9:54

jeste si dovolim pouzit jednu fotku ze zdejsich masinek od Pana Pupaka

http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=2068&mode=view" onclick="window.open(this.href);return false;

ta osa Z je tam v podstate stejne udelana, zakryta (nereste co je uvnitr za pouzite komponenty)
pouze motor je uchycen z druhe strany, a taky to vypada ze ten kryt slouzi i jako vyztuha
Pepa z depa

31. 7. 2014, 10:07

... a sakra profík, když nepotřebuješ radit, tak proč to sem dáváš ... mmj. RaS to mele všem pořád dokola a pořád mu to nikdo nevěří :D ... ale má pravdu háááá hááá

Rozdíl je právě v tom, že to vypadá podobně, ale není to stejné :D za mě ti doporučuji stáhnout a dobře pročíst tohle

http://www.hiwin.cz/download/d400ebdd71 ... 5a4811c5ec" onclick="window.open(this.href);return false;

nebo ti ho zadara pošlou

http://www.hiwin.cz/cz/poptavka/zaslat-katalog" onclick="window.open(this.href);return false;

věř, že budeš zase jinde :D
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
RaS

31. 7. 2014, 10:16

podle mě je na prvním místě správná funkce a až potom vzhled.. dej jsem odkaz na ten profi stroj, kde je to přesně takhle.. ono nejsme tak naivní, že věříme tomu, že vše co je profi je dobré.. a nebo jsi tam udělal při překreslování nějakou chybu .. škoda jen, že při nedostatku argumentů příjdou urážky..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

31. 7. 2014, 10:20

OK beru zpět na to už mé argumenty nestačí.. pokud bereš Pupákovi mašinky jako etalon kvality tak na to už opravdu nemám slov.. jednu takovou mašinku jsem měl a stačilo, byl jsem asi podobně naivní jako jsi ty a stálo mě to dost peněz které jsem zahodil, chceš-li dělat stejné chyby směle do toho.. páni od Mazaku, DMG a ostatních by se od něho měli učit, větší konstruktérské hovado nabízející veřejně své dílo jsem ještě neviděl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
chetar

31. 7. 2014, 11:15

Upřímně se Vám omlouvám Pane RaSy, neuvědomil jsem si že vy víte všechno nejlépe a popření tohoto faktu, je pro Vás obrovská urážka. Skláním před Vámi obrovskou poklonu až do sklepa.
Každopádně Vás nechci urážet, nemám k tomu důvod. Jen prostě ty vaše rady nejsou v podstatě nijak konkrétní, jen že je to špatně pořád. Pro mě je taky důležitá funkce.

Ten katalog od Hiwin jsem už několikrát procházel, od tama jsem použil to osazení lineárního vedení a jeho možné zafixování, ale nic dalšího jsem z toho pro svůj návrh neshledal podstatné pro základní návrh (když nepočítám mazání).

Lineární vedeni i vozíky mám dané k referenční hraně, dotažené červíky s M4 závitem, kuličkový šroub je uchycen na jedné straně ve dvou kuličkových kosoúhlých ložiskách a na druhé straně v radiálním ložisku.
Převod mezi KM a kul. šoubem osy Z je pomocí řemene v poměru 1:2. Základna není z žádné tenké překližky, ani nepoužívám šuplákové pojezdy jako někteří zdejší.
A taky hlavně nechci dělat žádnou někalika tunovou bestii do výrobní haly na nonstop provoz.

Tak teď mi řekněte přímo a konkrétně, co je na tom špatně? Mám ubrat tady, přidat tam, větší tlouštku?

Odkaz na tu mašinu pošlu až se mi ji podaří zase najít, nebo až budu doma, kde ji mám snad ještě v záložkách.
chetar

31. 7. 2014, 11:38

tady jsem nasel to, podle čeho jsem kreslil, samozřejmě to není na 100% stejné

http://www.profika.cz/cnc-stroje/cnc-so ... a#lightbox" onclick="window.open(this.href);return false;

a ještě animace, kde je ta osa použita, aby jste věřili, že je opravdová a nevymyslel ji někdo ve stodole, kdo neudělal ani základní školu

https://www.youtube.com/watch?v=okC4JW4mfg4" onclick="window.open(this.href);return false;
chetar

31. 7. 2014, 12:16

a ted jedna otázka na materiál

je lepší použít na ten základní díl hliník (7075) nebo ocel?
RaS

31. 7. 2014, 2:38

OK obrázek z toho soustruhu je pěknej, ale všimni si toho detailu jak je přitlačovanej ten lineár.. to je na tom uložení toho lineáru to nejdůležitější a to ty jsi vypustil.. resp nahradil jsi to 3mi červíky, opravdu si myslíš že přítlačná lišta a 3 nebo 4 červíky jsou to samé? a že nejsou moje rady konrétní? píšu už od začátku ať fixuješ lineár nějak k rovné broušené ploše tak jak to říká výrobce.. to jestli je ta rada málo či hodně konkrétní to nehodlám komentovat.. hele mě je to uplně jedno jak si to uděláš, bude to tvoje frézka ať ty rady (moje či jiné) zapracuješ do návrhu nebo ne, stejně to nakonec nějak pojede a jestli ti mé rady vaděj stačí říct a již se ti do tématu vyjadřovat nebudu..
to budeš obrábět sám nebo to budeš někde nechávat dělat?
chetar

31. 7. 2014, 2:54

jsou tam 4 cerviky,
v tom katalogu jsem prave nenasel kolik cerviku a s jakym zavitem tam ma byt na urcitou delku a tloustku vedeni, jen jsem tam videl tuhle moznost.
takze staci zvysit pocet tech cerviku dejme tomu na tu delku 350mm pouzit 13 kusu? nebo radsi tu listu?

sam to opracovavat nebudu, necham si to opracovat tady v Ostrave
RaS

31. 7. 2014, 3:01

abych ti nějak nekřivdil, ten Hiwin tam ty červíky opravdu má.. jenže mrkni se spíš na THK, INA .... když vezmu vedení velikosti 15mm tak mezi spodní hranou lineáru a vozíku jsou 3mm, když vezmu že tam nechám 0,5mm vůli tak mě zbejvá 2,5mm na výšku přítlačné lišty, do které bych měl narvat červíka kterej mě to stáhne.. podle mě je jednodušší udělat lištu třeba 20mm tu přesadit 2,5mm a přitlačit ji třeba šrouby M5 M6 vždy mezi šrouby do boku (kdy bude lineár třeba 0,3mm přesazenej přes bok, varianta tvoje do těch 2,5mm z čeho je ještě třeba 0,5mm dole sražená hrana lineáru takže ti zbývá 2mm a dotoho chceš dát červík M3, když ho dáš někam 0,5mm od kraje tak ti jeho střed působí na spodní hranu lineáru, oproti elegantní liště, která to přitlačí celé.. když dáš lineár 20ku máš tam o 1mm víc.. přesto mě osobně to připadá nesmysl, pokud ti to připadá OK klidně použij Hiwin řešení, mě ten Hiwin spíš připadá jako takovej návod nad kterým nikdo zas tak moc nepřemýšlel, uložení pouze jednoho lineáru je taky blbost, tak jak se tam píše.. ale než to použiješ nastuduj si to THK, INA a další renomované výrobce to mě přijde jako správné, najdeš tam rozteče jaké použít jaké šrouby prostě vše.. pak se rozhodni jak chceš..
chetar

31. 7. 2014, 3:14

oki, prostuduju ty ostatni taky
jinak co jsem meril suplerou tak mezi spodni hranou vedeni a vozikem je skoro 4,5mm, kdyby tam bylo jenom 3mm mista, tak tam ani cerviky nebudu rvat, akor kdyz je spodni hrana vedeni jeste zkosena.
Zkusim to teda jeste prekreslit az to nastuduju.

Jinak zbytek na te ose dobre?
RaS

31. 7. 2014, 4:19

už tam asi nic zásadního nevidím, resp vždy se dá polemizovat jestli je to lepší tak či jinak.. jen je to podle mě komplikovaně vyrobitelné, dalo by se to zjednodušit, rovněž nechápu odebírání toho místa mezi vozíky, tam bych ho nechal.. ale upřímně řečeno pokud to postavíš takhle a i zbytek mašiny tak to stejně zabije ten kress, rovnou bych tam zapřemejšlel nad uchycením na nově vřeteno ať to pak nemusíš předělávat..
chetar

31. 7. 2014, 6:13

s tím vřetenem si ještě stejně nejsem jistý, nejprve chci nechat opracovat tento dil a zprovoznit motor s PC a zkouset na tom co to bude umet, pak prijde na radu uz realny vyber vretene a podle toho i finalni modelace pojizdne casti osy Z, prozatim tady mam testovaci pojizdnou cast osy Z s voziky.

Ted taky prave premyslim nad vyberem spravneho materialu, rad bych tu 7075, ale zase to nebude moc levne (cca 2-3tis jen za material na ten dil (tloustka 35mm)), tak trochu premyslim nad oceli, ale to bude zase tezsi a ta dynamika osy X a Y bude horsi.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“