Otočný stůl pro BF 20 Vario

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
jurak

3. 8. 2014, 1:59

Ahoj.
Chci kupovat frézku Optimum BF 20 Vario a vybírám k ní otočný stůl.
Zatím mám dva typy. http://shop.boukal.cz/upinacie-naradie/ ... stul-rt-4/
http://www.kovonastroje.cz/Upinaci-nast ... -HV-4.html

Přesné dělení( pro ozubení) nepožaduji. Spíše tuhost pro frézování.
Máte někdo zkušenost s těmito stoly? Popřípadě něco podobného?
Jura
fidel47

4. 8. 2014, 11:06

Ahoj, já si koupil v Kovonástrojích HV6 a nemohu si stěžovat (protože jsem jinej nezkusil :lol: :lol: ), mám k němu i dělicí kotouče a dělám na něm ozubení. Zde je pár fotek rozebraného stolu, nemám k němu žádné vyhrady. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=52&t=12632&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;
Miltech
Sponzor fora

4. 8. 2014, 12:11

Otočný stůl bych řešil až po koupi frézky. Nejdřív frézy, pořádný svěrák a pak teprve otočný stůl. Jestliže si pořídíš BF 20, tak ta má stůl široký 180 mm a tak si můžeš dovolit větší velikost stolu, třeba HV-6. Já mám HV-4, ale moje frézka má stůl široký pouze 90 mm. Tuhost vlastního stolu je dostatečná, neboť je na tento účel konstruován.
chb

4. 8. 2014, 2:07

dobrý svěrák potřebuješ, otočný stůl stojí také pěkný balík, vlastně toho potřebuješ ještě hodně - zkusil bych většinu najít u jednoho prodejce a vytáhnout z nich nějakou slevu.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
fidel47

4. 8. 2014, 4:39

chb píše:dobrý svěrák potřebuješ, otočný stůl stojí také pěkný balík, vlastně toho potřebuješ ještě hodně - zkusil bych většinu najít u jednoho prodejce a vytáhnout z nich nějakou slevu.
Dobrý otočný a naklápěcí svěrák...
chb

4. 8. 2014, 5:53

Dobrý ... stačí, když bude mít otočný stůl tak si vystačí

i tak už pomalu cenu frézky zdvojnásobí
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 8. 2014, 9:04

Miltech píše:Otočný stůl bych řešil až po koupi frézky. Nejdřív frézy, pořádný svěrák a pak teprve otočný stůl. Jestliže si pořídíš BF 20, tak ta má stůl široký 180 mm a tak si můžeš dovolit větší velikost stolu, třeba HV-6. Já mám HV-4, ale moje frézka má stůl široký pouze 90 mm. Tuhost vlastního stolu je dostatečná, neboť je na tento účel konstruován.
Souhlasím s Miltechem, i když tazatel se neptal na to, co je třeba koupit k frézce :) tak je pravda, že nejdřív bych ji dovezl koukl na to, přeměřil a navalil tam otočák co se tam vleze, ten 110mm stůl mě nepřipadá velikostně adekvátní k té velikosti samotné frézky.
A na dotaz co první, tak ten otočný stůl by byl na posledním místě dlouhého seznamu věcí u kterých nemá cenu počítat kolikrát přesáhli cenu stroje, protože to budou x-násobky a stejně nebude mít všechno :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
aleshonsa

5. 8. 2014, 10:54

Ahoj,
já bych především zjistil, jaká je nosnost stolu u této frézky. Třeba Wabeco F1210 má dle samotného Wabeca nosnost stolu 40kg. Co jsem koukal tak BF 20 má podobné podélné uložení stolu jako F1210. Když bys otočný stůl používal jen skutečně jako otočný, tak ho budeš mít na středu a pohybovat se s podélným posuvem kolem středu. Kdybys ho ale chtěl používat jako děličku postavený na bok, tak už s ním musíš víc ke konci a váhový limit je třeba sledovat daleko pečlivěji (ještě je třeba uvažovat sklíčidlo, obrobek, a případně koník na druhém konci).
Na BF 20 by se čistě rozměrově vešel i větší stůl. Např. k TOS FN22, která má šířku stolu 220mm se jako originální příslušenství dával stůl průměr 380mm (hmotnost 53kg), protože mezi středem vodorovného stolu a rybinou sloupu je dost místa. U BF 20 by se dalo se stolem vyjet v příčném směru co nejvíce dopředu. Ale problém je právě nosnost stolu frézky. Já mam třeba polský Avia průměr 250mm, výška 120mm). Převodový poměr 60:1, nonius po 5min a má právě i dělící kotouč. Dokonce se dá postavit i na bok a používat jako dělička. Nicméně hmotnost je odhadem 30kg.
Logicky čím větší stůl, tím větší hmotnost a je pak otázka jestli to BF 20 unese.

Další věc je třeba sledovat, jak se stůl upíná. Třeba ten k FN22 měl úzkou podstavu tak aby se na vodorovný stůl frézky vešel a dal se tam bezpečně upnout. Před cca ½ rokem jsem mohl zkusit na Aukru vyhrát německý stůl průměr 380mm, poměr 90:1, možná i za 4000,- (to byla vyvolávací cena, aukci nikdo nevyhrál a prodejce to prodal až na poněkolikáté). Mam dojem, jestli to nebyl tento typ http://stroje.bazos.cz/inzerat/37498875/Otocny-stul.php" onclick="window.open(this.href);return false; Nicméně problém byl v tom, že stůl měl na podstavě na každé straně 2 zářezy pro upnutí a rozteč byla bohužel taková, že bych se s nimi nevešel na šířku (potřeboval bych ještě jednu T-drážku).

Já bych doporučoval sledovat třeba Bazoš, tam se občas objeví i menší použitý otočný stůl. Pak něco i na německém eBay, ale to je často problém s dopravou.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 8. 2014, 7:54

sice není přímo dělící :) http://stroje.bazos.sk/inzerat/40115796/otocny-stol.php" onclick="window.open(this.href);return false;
jurak

6. 8. 2014, 6:49

Děkuji všem za cenné rady.
Vypadá to že budu uvažovat o přůměru 150.
Asi počkám s nákupem dalších věcí až si osahám nový stroj.
Jěště mě napadlo, jestli se nevyplatí počkat na strojírenský veletrh v Brně. Dá se tam nakupovat za rozumější peníze?
Max
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2014, 8:38

Já mám na své mašině tu HV-6 Vertex (150-ka) a je to tak akorát.
1.jpg
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2014, 9:50

jurak píše:.......... Dá se tam nakupovat za rozumější peníze?
tak na to bych rozhodně nespoléhal, chodím každý rok a je to horší a horší. Jedna k dobru, došel jsem ke stánku jedné nejmenované olizovací firmy a měli tam vystavené strojní lampy halogeny i LED, koukal jsem na to, říkám si vezmu hned dva kusy, potřebuju je zrovna, stejně je tam mají vystavené, navíc tam seděla obdařená slečna, zavedu hovor, hihi haha :) jako že ty dvě co tam jsou beru hned tak ať mě je hned zabalí, byl to poslední den. No docela mě uzemnila, když řekla, že od těch vitrín stejně nemá klíče, ale že si to mám objednat u nich na eshopu a oni mě to pošlou pokud to budou mít skladem. Poděkoval jsem jí za odbornou radu a táhnul zas dál :D

Max: hm koukám Wabeco, pán je vatař :D , měl bych se k tobě vypravit na návštěvu
Miltech
Sponzor fora

7. 8. 2014, 7:58

Sakra ještě Schaublina a už si může napsat " já su taky z Moravskej" :D Skrátka vataři!
Max
Kontaktovat uživatele:

7. 8. 2014, 8:19

to tumlik:
Však už by bylo načase zastavit se na exkurzi, víš jak to máš daleko :-). Jinak frézka už fachčí i jako CNC na sytému Gravos.

to Miltech:
to víš, Morava, ale toho Schaublina bohužel zatím :-) nemám.
jurak

7. 10. 2014, 5:46

Takže nakonec jsem koupil jsem HV-6 Vertex.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“