sústruženie dier

Technologicke postupy a měřidla v dílně
martinodipraga

23. 11. 2012, 12:48

od tumlik » 14 bře 2010, 15:00
Příspěvek do: Jakou pružnou spojku

Baltazarek píše:
Největší problém ale vidím u domku ložisek, kde se bude špatně dělat souosost děr pro ložiska.

Vymyšlené to máš hezky a souososti se neboj udělat jde všechno
Tady jsem ti to čmrknul ,když dodržíš postup tak to povalí v nule

První díra pro ložisko je jasná ,druhou vyhrubuj a nech tak 0,5 mm (červená)nebo podle libosti materiálu na dokončení na trnu.Vnější čelo nahotovo ve sklíčidle s přiraženým čelem první díry na tělo sklíčidla.Zároveň udělej i zadní čelo nahotovo se zápichem který bude o něco větší jak průměr toho ložiska(zelená barva).
Pak nasadíš kus železa do univezálky uděláš závit ,osazení na průměr a utáhneš přes podložku ten kus a sjedeš nahotovo průměr.

Takhle můžeš nasekat třeba 100 souosých děr na jednom trnu a všechny poběží v nule:wink:

Pokud bys měl pochyby o svém sklíčidle,a neměl jistotu,jestli budou rovnoběžně i čela tak se to dá udělat na trnu celý i s těma čelama to bych kdyžtak čmrknul posléze

Přílohy mi nejdou zkopírovat

Ale byla to fuška to hledat Tumlajz těch příspěvků je docela hodně :lol:,ale dík
rogi

24. 11. 2012, 1:38

aby sa to nemuselo hladat tu je obrazok od tumlíka, fakt super vychytávka :!: :!: :!:
Přílohy
souosé otvory.jpg
origosch

23. 1. 2013, 10:00

Já to dělám takhle:
Obrobím díry s přídavkem, povrch na hotovo. Potom upnu za jeden konec, druhý opřu linetou, ten konec v universáldce naklepnu do nuly ( mám naklepávací) a protočím díru pro ložisko. Potom otočím kus, naklepnu do nuly a točím druhou díru. Takhle je jistota, že má vše společnou osu a dá se dobře měřit a pasovat.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Radek
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2014, 8:22

rogi píše:aby sa to nemuselo hladat tu je obrazok od tumlíka, fakt super vychytávka :!: :!: :!:
Přidám se a děkuji Tumlíkovi za nakopnutí. Rozloučila se se mnou frézka. Začala strašně házet. Metodou z obrázku jsem si oměřil vřeteno a problém je jasný. Vřeteno co potřebuji repasovat je trošku velké v porovnání se soustruhem a navíc nalisovávat uložení pro ložisko na tu trubku zavání tím, že si s tím hnu. Takže jsem šel nakonec cestou nikoliv trubky, ale lícní desky (nebo jak se to profi jmenuje) přímo pro tuto práci. Mám to před dokončením. Trošku problematické je upracovat přichycení na vřeteno soustruhu. Je tam přesná 72 mm díra, což se špatně měří a otestovat to pokusem o nasazení nejde, upnout to do sklíčidla zpět je horor. Kdosi to v podobném případě vyrábění lícní desky řešil prvně vyrobením kalibru 72 mm. Mě naštěstí napadlo, proč ho vyrábět, když ho za nekřesťanských :P cca 60 Kč koupím. Znamenalo to sice uložení udělat trochu hlubší, protože "kalibr" má zakulacené hrany, ale dopadlo to perfektně. A ať nenapínám ložisko s 72 mm vnějším průměrem to jistilo. A jak to zatím vypadá ?
IMAG0942.jpg
E2N

8. 8. 2014, 9:01

tumlik píše:
rogi píše:chcem si urobýť predĺžene vreteno pre vrtačku, ako urobite diery aby boli v osi, ak z oboch strán je osadenie, bez toho že by som to robil na dva krát,ďakujem.
No nenapsal jsi na čem že to budeš dělat, případně co máš k dispozici ? (soustruh, frézku, vyvrtávačku atd.) já si to dovedu vyrobit i na soustruhu a i na frézce jak horizontální s otočákem, tak na vertikální s děličkou a nebo i jejich kombinaci :wink: Jednou jsem tady dával takovej obrázek, kde byla výroba takto přesných souosých děr na ložiska na soustruhu jen ve sklíčidle, nebo v hrotech a stejně tak potom vnějšího povrchu, každopádně nepíšeš jak dlouhé to vřeteno je a jaké má průměr, aby bylo trochu jasno :wink:
Na jedno upnutí to neuděláš, to bych se i vsadil :)
nehodil by někdo odkaz na obrázek o kterém píše tumlik.....dík
rogi

9. 8. 2014, 8:39

je na tejto strane, navrchu :D
E2N

12. 8. 2014, 9:35

díky nějak jsem to přehlédl..... :lol:
Hardmesr

22. 9. 2014, 11:38

Souosost dvou otvorů pro ložiska jsem vždy řešil jako nick " origosch". Ohrubovat, povrch dle možností přebrousit, stranu v upínači srovnat indikátorem, pravou stranu srovnat také a až pak podepřít lunetou. Oba otvory pak dokončit pro ložisko stejným způsobem. Pravou stranu jsme vyrovnávaly indikátorem proto, že by v případě nevyrovnání vyšla díra kuželová a mimo osu. Lze dokončit stejně i broušením otvorů.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“