Chcem sa este opytat, ked si robil trona, bol si spokojny s vyslednou tuhostou? alebo si tam este nieco dorabal aby to fungovalo poriadne?nexus06 píše:Kupodivu je to poměrně dobře vymyšlená konstrukce, tuhost je na svou kategorii překvapivě dobrá. To vedeni drylin je jeden velký průšvih. Krásně se tam dává a to je taky jeho první a poslední výhoda. Kdybych dnes stavěl Trona znova, tak se mu prostě vyhnu velkým obloukem. Je dost drahé a má mizernou tuhost. Uvnitř těch objímek je nějaká pěna či plast a to je neštěstí. To vedení je prostě vymyšlené na úplně jiné použití než je cnc frézka. Ta mašina by si zasloužila nějaké podepřené tyče, mám obavu že i nepodepřené tyče jsou lepší volba než drylin. Pokud tam dáš drylin, bude tě to stát spoustu peněz a výsledek tomu rozhodně neodpovídá. Za stejné peníze se to dá udělat daleko lépe. Pokud chci na Tronovi dělat něco fakt přesně, musím jezdit pomalu. Do duralu bych se na něm bál šáhnout nějak rozumně. Plasty a jiné měkké materiály v pohodě, ale to zvádne kde co. Pak jen smutně koukáš, když tady čteš, jak někdo obrábí rychlostí v metrech/min to co ty musíš v desítkách milimetrů, protože vedení víc nedovolí. Na naučení je to dobrá mašina. Jen bych na ní po zkušenostech prostě pár věcí předělal a vyhnul se jim. Ušetřil bych si spoustu hodin času a nakonec jsem to stejně předělal. Jako další věc bych se vyhnul použití závitových tyčí na přidělání motoru. Je tam uvnitř strašně málo místa a pokud budeš potřebovat sundat motor, tak tím strávíš nejedno krásné odpoledne. Nedostaneš se k tomu rozumně ani z jedné strany. Přitom pokud místo těch tyčí použiješ imbusy, je to práce na 20 minut. Když jsem sundával motory, tak jsem po několika hodinách ty závitové tyče vzteky prostě uřezalm786 píše:Zdravim,nexus06 píše:Záleží na tom co od toho čekáš. Tron je skvělá mašina na naučení se, lze na ní udělat poměrně dost věcí. Pokud máš čas, je to poměrně slušná volba. Udělat se to dá, ale jak říká RaS, po 0,1mm a je třeba hodně radosti a nadšení. . Má prostě své limity a s nima nic nenaděláš. Po zkušenostech, pokud chceš dělat dřevo, vyřeš si zakrytování pohybových šroubů. Nevím jaká jsou vedení na Tron+, ale pokud ty co jsou na klasickem Tronovi a máš ještě možnost, vyhni se jim. To je podle mě ta největší slabina Trona. Ty se tam nikdy neměli objevit.
vedenie tam je asi podobne. Je to nejaky drylin system.Co sa tyka toho zakrytovania, tak som rozmyslal dat plexisklo na boky.Predne a zadne celo necham volne,nech tam vojde aj nieco dlhsie.
Je mi uplne jasne ze to nie je tuhostou profi masina, ked sa pohram z touto tak chcem riesit nieco lepsie, ale zatial na rozbehnutie a ziskanie skusenosti z emc2 je to myslim dobra volba
Ale abych tě jen nestrašil, konstrukce je to fakt dobrá, jen ti to prostě časem přestane stačit, ale to je asi úděl každé mašiny. Pokud bych na ni nepoužil dryliny, tak jsem prostě daleko spokojenější. A proto teď kreslím jinou mašinu
ten drylin system mi je jasny,ale mam na mysli skor konstrukciu celkovo....