Jak otočit obrobek v Surfcamu
-
Ahoj, jsem začátečník. V Surfcamu zvládám posunout obrobek v rámci spodní roviny vlevo, vpravo, nahoru, dolů, nebo půdorysně odrotovat, ale potřebuji jej obrátit na bok, nebo případně vzhůru nohama a nevím jak na to. Všude jsou tutorialy jen na samotné frézování a na tuhle základní funkci nemohu nic najít.
Předpokládám, že to bude pomocí úpravy/překlopit prvek, ale chce to po mne vybrat vektor, nebo oblouk překlopení a já netuším jak. Klikám na co se dá, ale nic nereaguje.
Dík za rady.
Předpokládám, že to bude pomocí úpravy/překlopit prvek, ale chce to po mne vybrat vektor, nebo oblouk překlopení a já netuším jak. Klikám na co se dá, ale nic nereaguje.
Dík za rady.
-
stro1:
Jak jsi to popsal s uložením do parasolidu, nebo stepu v SW, tak nevím jak na to. Při ukládání mi to žádný výběr souřadného systému nenabídne. Potřeboval bych popis konkrétně na co kliknout. Když dám uložit jako, nabídne mi to akorát volbu přípony jako u jiných souborů a to je vše. Proto jsem doufal, že to v CAMu bude jednodušší, protože tam se s tím přece musí hýbat pořád ... bohužel jsem se v případě Surfcamu asi mýlil. Mohl by jsi mi konkrétně popsat jak u SW tedy uložit díl ve změněném souř. systému? Děkuji.
S volbou CAMu naprosto souhlasím, ale jsem naprostý hobby laik používající CNC jednou za měsíc na nějakou drobnost a kupovat si soft za desetitisíce a více se mi absolutně nevyplatí. Kdybych byl profík, tak to takhle řeším, ale to bych neměl takové dotazy. Jsem ale překvapen jak je složitá taková trivialita jako otočit díl. To snad nikdo neobrábí jeden obrobek z několika stran? Veškerá řešení bych přirovnal k tomu, že bych měl odšroubovat dveře od auta i s pantama a zámkem, pak nastoupit a zase je za sebou zašroubovat namísto otevření a zavření. Je to pro mne naprosto nepochopitelné, protože v 2D světě, který používám podstatně častěji není žádný problém s otáčením a přesouváním čehokoliv.
Jak jsi to popsal s uložením do parasolidu, nebo stepu v SW, tak nevím jak na to. Při ukládání mi to žádný výběr souřadného systému nenabídne. Potřeboval bych popis konkrétně na co kliknout. Když dám uložit jako, nabídne mi to akorát volbu přípony jako u jiných souborů a to je vše. Proto jsem doufal, že to v CAMu bude jednodušší, protože tam se s tím přece musí hýbat pořád ... bohužel jsem se v případě Surfcamu asi mýlil. Mohl by jsi mi konkrétně popsat jak u SW tedy uložit díl ve změněném souř. systému? Děkuji.
S volbou CAMu naprosto souhlasím, ale jsem naprostý hobby laik používající CNC jednou za měsíc na nějakou drobnost a kupovat si soft za desetitisíce a více se mi absolutně nevyplatí. Kdybych byl profík, tak to takhle řeším, ale to bych neměl takové dotazy. Jsem ale překvapen jak je složitá taková trivialita jako otočit díl. To snad nikdo neobrábí jeden obrobek z několika stran? Veškerá řešení bych přirovnal k tomu, že bych měl odšroubovat dveře od auta i s pantama a zámkem, pak nastoupit a zase je za sebou zašroubovat namísto otevření a zavření. Je to pro mne naprosto nepochopitelné, protože v 2D světě, který používám podstatně častěji není žádný problém s otáčením a přesouváním čehokoliv.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak si stáhni HSMXpress (http://www.hsmworks.com/hsmxpress/), to je bezplatná verze HSMWorksu. Hi-tech funkce jsou tam zablokované, ale jinak toho umí toho docela dost. Nastavení nuly je tam úplně v pohodě. Buď se dá nastavit prostředky CAMu (například volbou bodu + roviny) nebo se dá převzít souřadný systém v SolidWorksu (tam se jich dá nadefinovat kolik je potřeba). Já používám výhradně tu druhou variantu, protože ten bod počátku mi na modelu většinou chybí (vezme za své třeba při zaoblení hran apod.).
Aleš Procháska
-
No tak to taky tak jednoduché není. Oficiálně už lze stáhnout jen verzi HSMXpress 2015, která potřebuje Visty a SW 2013+. Já jedu na XP s SW2010. Všude se dočteš, že je to kompatibilní s XP a SW2009+, ale když se proklikáš až ke stažení, je tam úplně jiná informace. Uvolnili nový soft, ale ještě nezměnili všechny ty stránky kolem. Zkoušel jsem to i fyzicky a nejde to. Suport to taky potvrdil.prochaska píše:Tak si stáhni HSMXpress (http://www.hsmworks.com/hsmxpress/), to je bezplatná verze HSMWorksu. Hi-tech funkce jsou tam zablokované, ale jinak toho umí toho docela dost. Nastavení nuly je tam úplně v pohodě. Buď se dá nastavit prostředky CAMu (například volbou bodu + roviny) nebo se dá převzít souřadný systém v SolidWorksu (tam se jich dá nadefinovat kolik je potřeba). Já používám výhradně tu druhou variantu, protože ten bod počátku mi na modelu většinou chybí (vezme za své třeba při zaoblení hran apod.).

Ahoj, pro otáčení modelu do jiné polohy používám transformovat->posunout/kopírovat->otočit
Nezapomeň zvolit konstrukční rovinu ve které chceš otáčet
KR1 - otáčí kolem osy Z
KR2 - kolem osy Y
KR5 - kolem osy X
jestli to potřebuješ nějak víc rozepsat, můžu
Dani
KR1 - otáčí kolem osy Z
KR2 - kolem osy Y
KR5 - kolem osy X
Dani
Naposledy upravil(a) Dani dne 4. 11. 2014, 8:11, celkem upraveno 1 x.
CNC: HAAS VF1, VF2, VF6, DMU 65 monoBLOCK, Milltap, Fidia HS644
CAD: SolidWorks 2014
CAM: SurfCAM 2014 R2
Nabízím možnost externího programování
CAD: SolidWorks 2014
CAM: SurfCAM 2014 R2
Nabízím možnost externího programování
-
Super. Přesně tohle jsem potřeboval. Zádrhel bude v konstrukční rovině. Hýbat s tím umím , ale dřív jsem se potřeboval pohybovat vždy jen v KR1 a nenapadlo mne, to přepnout do jiné konstrukční roviny a tím pádem to otočím stejným způsobem jak chci. Věděl jsem, že v tom musí být nějaká blbost a nemůže to být zase tak složité. Dík, jdu to hned zkusit.Dani píše:Ahoj, pro otáčení modelu do jiné polohy používám transformovat->posunout/kopírovat->otočit
KR1 - otáčí kolem osy Z
KR2 - kolem osy Y
KR5 - kolem osy X
Dani
-
Tak vyřešeno, jednoduše si s tím pohnu jak je potřeba. Teď mi to pro změnu nekreslí dráhy i když Gkód vygeneruje, ale tam bude problém v dílu, asi tam budou někde haprovat plochy, protože jednoduché díly to bere normálně.
Děkuji všem zúčastněným.
Děkuji všem zúčastněným.
Pozdě ale přece. Obrobek jde otočit snadno pomocí 3 bodů tak jak potřebujete bez ohledu na přednastavené konstrukční roviny. Model si natočte zhruba myší, jak potřebujete. Pak zvolte menu Tvorba->Pohled->3 body a vyberte počáteční a koncový bod úsečky (většinou některá hrana dílu, nebo předpřipravená pomocná geometrie) v kladném směru X, pak vyberte třetí bod v kladném směru Y a nakonec určíte nulový bod programu podle toho jak máte vymyšleno obrábění. Vlevo dole Vám softvér napovídá, co po vás chce. Několikrát to zkusíte a bude po problému.Zkuste i další položky v menu Tvorba->Pohled, uvidíte sám, že tvorba konstrukčních rovin je velmi jednoduchá a logická.
K otáčení dílu nepoužívejte transformace pokud nemusíte! Tím rozhodíte veškerou geometrii v předchozím otočení. Leda byste si ukládal každé otočení zvlášť na disk pod jiným jménem, což je velmi neefektivní. Osobně to používám jen pro velmi velké a náročné díly.
Lidi, prosim vás, to, že se Surfcamem neumíte pracovat ještě neznamená, že je k ničemu jako 30 let staré auto! NESMYSL je předotáčet si díly v CADu, když to umí CAM. Pomocí tvorby pohledů si velice snadno vytvoříte bez skutečných transformací jakýkoliv pohled, který k obrábění potřebujete! Vůbec nemusíte rotovat, zrcadlit a naklápět celý díl a hledat osy, kolem kterých se bude transformovat, nebo někde něco od oka chytat přes kurzorové šipky. Takové řešení je velice špatné a už jen vzhledem k ceně surfcamu nesmyslné. Softvér za takovu cenu toho umí mnohem víc, než si myslíte. Mimo to, surf má velmi dobré tutoriály. Zkuste se na ně někdy mrknout.
Stro1: Netvrdím, že surf je perfektní modelář. Na modelování ve firmě máme SolidWorks a konstruktéra ,který mi díly ukládá do parasolidu. Nemám nejmenší problém je pak otevřít v Surfu. Jsem pouze programátor a na nějakou pomocnou geo mi CAD část surfu stačí. Firma před několika lety přešla ze Surfu na **TheBestCAM**, já ale zůstal u Surfu. Mám v něm vyladěné posty a hromady "procesních šablon", tabulky nástrojů a materiálů, vím na co sáhnout atd - jen za tímto je hromada práce, která mě stála spousty času v osobním volnu. **TheBestCAM** má oproti surfu kromě výhod i "pár" nedostatků (které bych tady mohl vyjmenovat, ale jen bych se opakoval). Kolegové jsou v **TheBestCAMu** rychlejší, protože tam se to přece "jenom okliká a je to", ale pro frézaře jsou ty programy utrpení. Rozhodně to není práce ve stylu stisknu zelené a vyhodím si na 2 hodiny kopyta. Ani bych nespočítal, kolik peněz je v dolámaných nástrojích, rozvrtaných upínkách, poničených svěrácích, zmetkových dílech, které byly oproti programu posunuté, protože programátor si "myslel", že nula je na středu kusu , ale nebyla, kolik peněz padlo za chyby v postprocesoru, kolik se promrhá neustálým předěláváním a hledáním lepších způsobů, atd. A to nemluvím o technické podpoře. Zlatej truemill.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nechci rejpat, ale když už tady startuje takováhle pěkná flamewar
Nabízí se otázka, jestli spíš u těch lidí, co x-krát nabourali kvůli nulovému bodu, není problém mezi klávesnicí a židlí
Když něco naprogramuju a nezdokumentuju správně nulové body, tak ať se to dělalo v jakémkoliv CAMu, tak je to přeci jednoznačně moje chyba a ne toho software.

Aleš Procháska
Jak říká pan Procháska. Ten problém může být mezi židlí a myší. Aby se ten problém eliminoval, tak se úplně vyruší výhoda "rychlejší a jednodušší práce" v "BestKemu". Žádné oklikání modelu a už hrčí tiskárna seřizováky a honem-rychle na další díl, abychom byli best a mohli se plácat po ramenou za výkon. Pokud chcete jakoukoliv práci udělat pořádně, nemůžete ji udělat rychle a kor ne na drahých dílech. Já radši pojedu svých 90km/h na (skoro) jistotu , než bych pelášil 260 a zbytečně se namlel. Takže ve finále je jedno, jaký CAM používáte. Důležité je, aby díl byl vyrobený dobře. Co se týče sériovek, dá se to vyladit řeznými podmínkami, speciálními nástroji. Údajná pomalost a zastaralost Truemillu na to zas až takový vliv nemá.