Pevnost frézky v ose Z

Odpovědět
LJay
Příspěvky: 37
Registrován: 4. 2. 2015, 8:27

4. 2. 2015, 12:58

Dobrý den,
toto je můj první příspěvek na zdejším fóru a vůbec první stavba nějakého obráběcího stroje, tak prosím omluvte mé začátečnické dotazy.

Rád bych si postavil malou né moc nákladnou stolní frézku pro obrábění plastů a hliníku, kterou bych po odladění v manuálním provozu předělal na CNC. Jako základ bych chtěl použít křížový stůl CT475 (s výměnou šroubů a případnou úpravou rybin počítám), který bych uchytil ke konstrukci sešroubované z ocelových U profilů a plechů vypálených na CNC laseru (viz. přiložený nákres).

Osu Z bych chtěl kvůli co nejnižším nákladům řešit pomocí dvou 25mm broušených tyčí a 4 kusů uzavřených linárních ložisek. Pohyb by zajišťoval kuličkový šroub tažený středem mezi tyčemi. Nevím ale jestli by stačil šroub o průměru 16mm, nebo bude třeba 20mm?

Pro zvýšení pevnosti bych broušené tyče uchytil ve třech bodech a každé ložisko by se vždy pohybovalo jen po polovině délky té tyče, takže by se vzdálenost mezi jednotlivými úchty tyče pohybovala kolem 270mm. Myslíte že takovéto řešení bude mít dostatečnou tuhost i při záběru nástroje (max. průměr nástroje by neměl překročit 10mm)?

Děkuji za názory.
frezka_navrh.jpg
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8166
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2015, 1:54

Obecně zkrácení nosníku na polovinu znamená snížení průhybu na osminu (při stejném zatížení), takže vliv to mít bude. Ona to tedy nebude celá osmina, protože se budou ohybové momenty z jedné poloviny tyče přenášet na druhou a vřeteník má ten hloupý zvyk, že na vedení působí dole a nahoře silou s opačným znaménkem, ale něco to přece přinese.

Samozřejmě to zase přinese komplikace s ustavením rovnoběžnosti, o vhodnosti použití tyčí jako vedení nemluvě :)
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 8913
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

4. 2. 2015, 2:26

LJay píše:Osu Z bych chtěl kvůli co nejnižším nákladům řešit pomocí dvou 25mm broušených tyčí a 4 kusů uzavřených linárních ložisek.
Projdi si případně chvilinku sleduj místní bazar, dřív nebo později tam seženeš za pár korun vhodné lineáry..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
vencavagon
Příspěvky: 166
Registrován: 19. 8. 2013, 8:30

6. 2. 2015, 6:25

Ke konstrukci stroje ti moc neřeknu.
Snad jen bych potvrdil doporučení ostatních, počkal bych chvíli, došetřil a koupil lineární vedení.
Pouze bych mněl připomínky ke zvolenému křížovému stolu.
Než jej koupíš, pořádně si jej prohlédni a vyzkoušej.
Kdysi, když jsem ještě bydlel v ČR, tak jsem pár věcí od Promy koupil.
Mezi nimi byl i poměrně drahý křížový stůl.
Před koupí jsem jej viděl jen z obrázků. Do obchodu jsem poslal manželku s autem.
Když přijela domů a vyndal jsem jej z bedny, hned jsme dal inzerát na prodej.
Nechci nikomu kazit náladu nebo tak podobně, ale s věcmi od Promy jsem nebyl spokojený.
Kupoval jsem je na začátku, když ještě nebylo tolik peněz k dispozici. Později jsem vše nahradil jinými značkami.
S jedinou věcí jsem byl spokojený, mám ji dodnes a střežím jako oko v hlavě - se šuplerou.
LJay
Příspěvky: 37
Registrován: 4. 2. 2015, 8:27

10. 2. 2015, 9:00

Děkuji moc všem za rady a názory. Myslel sem si si že mně nasměrujete na lineární vedení :)
Ještě přemýšlím nad jednou možností a tou je nákup rovnou hotové "čínské" frézky. Konkrétně této: http://shop.boukal.cz/tip-na-darek-2/vr ... o-kf-10-l/" onclick="window.open(this.href);return false;

Parametry i cenou je to dost podobné tomu na kolik by mně zhruba vyšla vlastní stavba. Navíc bych ušetřil nějaký čas, který bych jinak strávil výrobou své frézky, což je pro mně popravdě asi největší plus. Otázkou je ale kvalita provedení (nějaké všeobecné ohlasy na Sieg, Benardo, ... jsem si už na fóru přečetl). S velmi malou pevností osy Z tak nějak počítám, ale zajímalo by mně jak moc špatně je na tom stůl, rybiny a taky se trochu bojím o životnost pinoly. Problém s opotřebením převodovky by tu být neměl, protože tento typ by měl mít náhon řemenem.

Myslíte, že má cenu investovat do této frézky?
RaS
Příspěvky: 8589
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

10. 2. 2015, 9:04

to není frézka.. ale parodie na ni.. všechno krásné jak jde všechno nastavovat natáčet.. ale tak pro vrtání , na frézování to není ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8166
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 10:17

LJay píše:Sieg, Benardo, ... jsem si už na fóru přečetl). S velmi malou pevností osy Z tak nějak počítám, ale zajímalo by mně jak moc špatně je na tom stůl, rybiny a taky se trochu bojím o životnost pinoly. Problém s opotřebením převodovky by tu být neměl, protože tento typ by měl mít náhon řemenem.
Stačí se podívat na fotku (čehokoliv, Sieg, Bernardo, ..., všechno je to jedno a totéž, jen v jiné barvě). V okamžiku, kdy vidím místo rybiny s klínem (standardní řešení u přesnějších strojů) jen čtyři šroubky s kontramatkou na vymezení vůle, tak je ihned jasné, že to s přesností nebude nijak slavné :-) Ono to za tu cenu totiž jinak prostě nejde, a to ani v Číně.
Aleš Procháska
LJay
Příspěvky: 37
Registrován: 4. 2. 2015, 8:27

25. 2. 2015, 11:05

Tak jsem nakonec zůstal věrný první myšlence a frézku si postavím sám :) Povedlo se mi totiž za dobré peníze (5500,- včetně dopravy) sehnat křížový stůl ZX7025A. Je to sice takový polotovar, který stejně bude potřeba, ale za tuhle cenu bych asi těžko sehnal něco lepšího.

Před tím než začnu výrábět sloup z jeklů a plechových výpalků (viz. první obr.) Neměl byste někdo tip z čeho, připadně kde by se nechal sehnat již hotový, ideálně litinový sloup?
Přílohy
krizovy_stul_154.jpg
Uživatelský avatar
Francotirador
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 7. 2010, 8:04

27. 2. 2015, 11:17

No já jsem podobné téma nakousl tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=23&t=8742#p88747" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotku výsledku nemám, neb jsem to nedotáhl do konce :oops:
Když jsem hledal po inzerátech otočný stůl a uvědomil si že velký hovado se prodává za nižší cenu než cca 250, který by tomuto stolu rozměrově odpovídal -Tak jsem projektík ještě rozšířil o myšlenku dát pod již hotový sloup ještě jednu kostku a na ní z čela otočný stůl vertikálně. Křížový stůl pak k otočnému stolu šroubovat přes 90°vingl (ideální by byl naklápěcí stůl, kdyby se naskytl). Inspirace takovéhoto uložení křížového stolu vznikla z konstrukce nástrojařské frézky FP1 (FN22, MB-1 atd.).
Zatím se snažím na všechno posbírat již hotové (díly z továrních strojů) po vzoru sloupu, abych se vyhnul normalizačnímu žíhání po sváření před obráběním.

Držím palce a přiznávám, že jsem zvědavý na tvoje řešení (určitě to bude další inspirace).
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“