PM2700

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
bobik

2. 3. 2008, 10:40

Děkuji za předmětné připomínky, mám o čem přemýšlet.
Jiří Pavlík

28. 9. 2008, 12:18

Už téměř pět let mám SPB 400. Koník pod středem a seřízení univerzálky byly jediným počátečním problémem. Dělám na něm Fe, mosaz, bronz, Al, silon a další umělý hmoty a bez problémů. Přesnost 0,02 mm, při dobře nabroušených nástrojích žádné drnčení - celkem spokojenost. Pravda, vybíral jsem si ho z několika kusů, ještě byl na výběr točná délka 550 mm, tam už by ale asi byly problémy s tuhostí. Žádná umělá hmota na převodech. Pár drobností se časem vyskytlo, např přestal vypínat posun (oprava vedení půlené matky), šroubky na krytu motoru, snad ani jeden není kolmo, jeden nepasoval vůbec, tak tam převrtali druhou díru a asi ho dotáhli kladivem, to je ale jenom kosmetická vada. To před nedávnem jsem koupil křížový stůl od té samé firmy a to je už něco docela jiného. Kompletní přebroušení a zaškrabání a šrouby?, to se nedá snad ani popsat. Budu ho elektrifikovat pod frézku, takže šrouby budou vyměněny za kuličkový a potom to snad bude šlapat. Takže zkušenost, klidně se dva kusy od jednoho výrobku mohou diametrálně lišit, takže a ta rada tu už zazněla, jít tam, kde mají víc kusů, vzít si sebou hodinky,
kus broušené kulatiny a alespoň rovnoběžnost si přeměřit, protože pokud budou ve vřeteníku špatně vyfrézovaný drážky, tak se s tím nedá moc dělat. Potom ještě vizuelní kontrola opracování lože a lože příčného posuvu, vyzkoušet jak to chodí, vše je třeba dotáhnout a to ostatní lze seřídit.
Icemant
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2008, 6:22

:D :D :D
Přečetl jsem si všechny příspěvky k tomuto tématu a musím "přihodit taky nějákou špónu". :D
Na začátek bych asi řekl, že byl nedostatečně zadán základ!!!
....nebylo uvedeno jaké dílce (velikostně Fe :shock: ) mají být obráběny.
Proma = ořezávátko na párátka :lol:
Já osobně mám zkušenosti z výrobou součástek do CNC strojů ( a rád se podělím o své znalosti a trochu Vám objasním co jsou stroje Proma, Bosal zač), jako jsou vřetena, sklíčidla, vyhazováky, pístnice, atd. Odběratelé jako TOS, Tornos Bechler, Nakamura, Škoda.

Stroje které tady řešíte cca15-40tis.............??? :D
Například výroba jedno kusu vřetene i skličidla pro (TOS) soustruh se skládá z cca25 operací pro každý díl.
10x soustružení
4x frézování
1x cementování
2x kalení
3x broušení
a nesčetněkrát měřit, měřit a měřit.
(namysli mám každé přepnutí materiálu)
Takové dílce z kvalitních kovů mají záruku kvality a pro běžného soustružníka to znaméná,že se na stroji pomalu každý měsíc nezvětšují vůle, že když to nějákej nováček navalí. Tak se nic nestane mašina se srovná a jede se dál.
Popsaná výroba zabere cca 3-7týdnů, podle počtu kusů a proto se cena jen těchto dvou součástek do obyčejného soustruhu pohybuje okolo 20-120tis., podle velikosti a počtu kusů.
Nikomu svůj názor nevnucuji, ale doufám, že si každý rozumný člověk udělá obrázek o strojích Proma apod. v těchto cenových relacích. Podle mě je to dobrý tak na dřevo max. AL a to jen občas, aby Vám aspoň 10-15let sloužil. :?: :)
Našel jsem pouze dva + velikost, min. napájení.
Ale pokud to místo a el. dovolí doporučuji rozhodně koupit nějákou klasiku za 50-80tis. a to klidně stroje, které "za druhé světové motaly patrony pro fuhrera(němci jsou gut)", ale Proma :?: :?: :?:
V roce 2003 jsem poprvé sáhl na CNC (hlavně soustruhy, frézky valím taky, ale v pěti osách tomu říkám "vrtačka":))). Šestnáctiosé Tornos Bechler Deco Vás naučí programovat!!!
karelmu

5. 9. 2011, 12:50

Dobry den, mel bych dotaz. Mam jiz nekolik let soustruh Proma SPB-550 a delam na nem jen prilezitostne, jsem s nim vcelku spokojen, nepocitam-li konika bez unasece, kde musim pridrzovat obcas starsi vrtaky, aby se netocily, i kdyz jejich kuzel nevypada spatne a nektere dalsi drobnosti.
Chtel bych se zeptat:
-jakou velikou sponu berete pri obrabeni beznych oceli (shanim zbytky ruzne, takze nevim č. oceli), ja cca 0,5 mm, doufam, ze by se mohlo vzit i vice,
- zavit jsem nozem jeste nedelal, ale neni 120 ot mnoho, moc si neumim predstavit, ze bych zastavil vcas pri vetsim stoupani
Mam i trochu problemy s upichovanim, koupil jsem od p. Cejky radeka sirky 2 mm (vylozeni radeka z drzaku cca 8 mm) a s temi to vcelku jde, i kdyz to drnci a neni prijemny pocit. Upichovaci povrch neni hladky, ale vlnkovaty, jak jsem se nekde docetl, je to pomaly posuv, ale nevim, Pouzivam 620 ot na prumeru 16 az 20 mm posuv odhaduji 1 mm na prumeru za sek (špona 0,5 mm/sec). Chladim je olejem (smradu jako z hradu), emulzi si netroufam na soustruhu pouzit.
- Za jakou dobu upichnete rekneme 20 mm, abych mel predstavu posuvu?
- Prip. prosim i o nove poznatky a vylepseni soustruhu

Pokud by mel nekdo zajem, mohu poslat pres net stupnici v Excelu na nonius př. posuvu v mm, je udelany obracene, nez je na soustruhu zvykem. Napr. pokud potrebuji tocit 3,25 mm nastavim 3,25 na noniu a pak koncim v nule, osvedcilo se me to lepe, nez si pamatovat konec v 3,25. Jinak, ale neni problem stupnici na PC otocit.
Za zimnich veceru jsem vypocital i jina stoupani závitu (metrické 30x, Withworth 30x, modulove 16x), nez uvadi Proma, s pouzitim standartni sady kol, tez mohu zaslat netem. V tabulce je uvedena i odchylka na 1 zavit v setinach mm, ale vetsinou jsou stoupani presna.
Dekuji
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“