Router 500 x 400 x 100 dřevo plasty Al slitiny

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
RaS

9. 2. 2015, 9:12

co krytování? nebude?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
orim

15. 2. 2015, 11:36

Sledujem tvoj projekt už dlho pretože ma nadchol a aj inšpiruje.Je to moc vydarený projekt hliníkovej konštrukcie tu na fóre.
Mám ale otázky, lineáry na Z-ku sú rexroth? Použil si dva páry kolajníc, aká je dlžka?
A načo slúžia tie hliníkové bočnice pri vretene, nevidím tam žiadne diery na skrutky tak asi nebudú na dodatočné upevnenie vretena.
Ešte ma zaujíma aká je rozteč kolajníc na X osu?
Ako chceš urobiť to snímanie otáčok na vretene?
Ja plánujem použiť vreteno Teknomotor 204062/18000RPM/1,1kW dúfam že to bude stačiť aj na frézovanie hliníku.
Znížila sa ti hlučnosť vretena po prerobení chladenia ventilátorom?
20150208_193646.jpg
RKal
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2015, 7:19

Pánové, dík za kladné reakce to opravdu moc potěší. Teď nestihám, takže sem se tomu týden nevěnoval a uvidíme jak to bude příští týden. K jednotlivím reakcím asi toto:

packa: no promyšlené to je, ale myslím že až tak u xtého prototypu by to bylo perfektní teď je to jenom lepší než to co bylo předtím a to je hlavní. co se týče provedení, snažím se o to ať to vypadá dobře i pro oko, funkčně to není důležité, ale zase na druhou stranu mám tak z toho větší radost. nejhorší je že pokud něco zmrším tak je to tím že chci mít daný díl ještě ten den hotov a začnu spěchat a pak se zcela určitě něco vyku...(tady toho zase tolik naštěstí nebylo.

pepa: no to by si teda určitě moc nepomohli. Profesí vpodstatě projektuji a řídím realizaci velkých výrobních linek na nealko nápoje (to je od CNCeček dost daleko) a právě proto mne stavět frezku tolik baví, je to koníček který mne neživí a tak to dělám pouze tehdy když se mi chce, představa že bych se tím měl živit mne docela děsí. Nicméně stroje od Datronu se mi opravdu líbí představa, že něco takového vlastním je nádherná. No buďme realisti to co mám bude stačit.

Ras: Krytování zatím není a pravda je že tohle je slabina této konstrukce, hlavně kratování Xové osy, tam se prostě nic rozumného nedá vymyslet pokud nechci zkracovat pracovní rozsah, takže zatím pečlivě všechno odsávat vysavačem. ohledně osy Z uvažuji o nejakém měchu (harmonika) ale tak aby to šlo v případě potřeby rychle sundat a využít plnoý rozsah pojezdu. Tady se trochu projevila moje netrpělivost, už jsem to docela dlouho konstruoval a i když jsem si byl vědom toho, že tam nemám dořešeno krytování tak jsem se pustil do výroby, doufám že mi to nepřinese nějaké problémy při dodělávání. Mimochodem, proto obdivuju ty z Vás kteří stavíte bez kompletní výkresové dokumentace ve smyslu "jo nějaké nákresy tužkou mám , ale většinu mám v hlavě" Vůbec si nedokážu představit že to takhle jde.

Orim: ano lineary jsou rexrotu a jsou to dva páry čili čtyři kolejnice čtyři vozíky, né že by to tak bylo ůmyslně určitě by bylo lépe použít dvě delší kolejnice, ale stavěl jsem z toho co bylo, jsou to pouřité ze starého stroje (ale ještě v celkem slušné kondici) rozmšr je 20mm a délka cca 190mm

ty dvě bočnice slouží k zvýšení tuhosti desky na které je upevněno vřeteno ta se totiž o proti vozíku může vysunout cca o 110mm a tak jsem měl obavu že by to na tu délku mohlo pružit a tudiž i vibrovat

Rozteč os X je 135mm

Snímání otáček na vřeteni uvažuji použít optickou závoru (používá se například v myších na PC těch starších s koulí) a disk se zářezem místo původní vrtule ventilátoru v příloze obrázek řešení.

Hlučnost použitím ventilátoru výrazně klesla nicméně kvalita chlazení nic moc a po 2hodinách už je to na hraně, v budoucnu bude určitě přestavba na chlazení vodou, teda pokud nevyměním vřeteno za jiné
Přílohy
Image1.jpg
orim

25. 2. 2015, 12:03

Nazdar RKal tak som sa tiež pustil do projektu a inšpirujem sa tvojou konštrukciou ale mám ešte otázku? Na osi Z si použil ložiskový domec pre gul.skrutku typu BK vlastnej výroby. Konies gul.skrutky si nechal bez ložiskového domca, volný? Ja v projekte používam BK12 pre gul.skrutku 1605.Lineáry REXROTH kolajnice 20-ky dľžky 460mm nad ktorými uvažujem či ich neskrátim na 400mm a vozíky R165181320
1.jpg
2.jpg
RKal
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2015, 3:48

jo jo, je to přesně tak konec je volný respektive je na něm pouze nastrčený kroužek který zabrání vymontování šroubu ven z matice a vysypání kuliček na zem. Vzhledem k tomu, že osa je svislá a nemá ani příliš velké otáčky tak mi příjde zbytečné tam nějaký domek vkládat a mohl jsem tím pádem celou sestavu udělat kompaktnější
RKal
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2015, 6:55

Tak sem zase trochu popojel a mám už vše hotovo, teda téměř, ještě mi chybí držák matice X a držák napínacího šroubu řemenu. Jak dodělám tyto dva díly tak to budu moci zkusmo nahodit na portál, už aby to bylo. Ze začátku to zkusím s původním šroubem na zetku i když je trochu kratší, a pokud vše bude OK tak koupím nový, a můžu se pustit do portálu.
Přílohy
20150321_194543.jpg
20150321_194610.jpg
Pepa z depa

22. 3. 2015, 11:32

... pěkný, začíná to připomínat produkční mašinu. Pak napiš dojmy jak to běhá, popř. video, jestli zbude čas se motat s kamerou :wink:
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
RaS

22. 3. 2015, 11:48

mimochodem proč jsi zvolil tuhle koncepci Zka? když ti vyjede vřeteno až nahoru (nebo třeba už do půlky při krátké fréze) tak je břit frézy vejš než spodek té konstrukce což tě může v mnoha případech dost omezovat.. oproti konstrukci opačné kdy jsou kolejnice a vozíky opačně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Martinhora

22. 3. 2015, 12:48

Chtěl bych se zeptat, proč jsou tam dva indukční spínače - na referenci stačí jeden. Na druhé straně máš dva mechanické - to jsou asi bezpečnostní koncáky ne? Souhlasím s RaSem ohledně umístění kolejnic a vozíků - takhle je to omezující, ale asi jde o zvyk. Jinak opravdu krásná práce, precizně vyrobeno - tomu říkám řemeslo. Krásná práce.
filla
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2015, 1:25

RaS píše:mimochodem proč jsi zvolil tuhle koncepci Zka? když ti vyjede vřeteno až nahoru (nebo třeba už do půlky při krátké fréze) tak je břit frézy vejš než spodek té konstrukce což tě může v mnoha případech dost omezovat.. oproti konstrukci opačné kdy jsou kolejnice a vozíky opačně..
maji to tak treba i profici https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 2mVgQ#t=34" onclick="window.open(this.href);return false; furt se tady vylkada, ze je treba zi vzit priklad z poradnych masin a kdyz to ekdo udela, tak je to spatne :wink:
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Martinhora

22. 3. 2015, 3:18

No on tady nikdo neřekl, že to je špatně - jen, že je to v jistých případech omezující. Na deskové materiály OK - viz Datron. Ale třeba ve 3D obrábění vyššího dílu už to může být omezující - toť vše :wink:
RaS

22. 3. 2015, 3:51

filla píše:
RaS píše:mimochodem proč jsi zvolil tuhle koncepci Zka? když ti vyjede vřeteno až nahoru (nebo třeba už do půlky při krátké fréze) tak je břit frézy vejš než spodek té konstrukce což tě může v mnoha případech dost omezovat.. oproti konstrukci opačné kdy jsou kolejnice a vozíky opačně..
maji to tak treba i profici https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 2mVgQ#t=34" onclick="window.open(this.href);return false; furt se tady vylkada, ze je treba zi vzit priklad z poradnych masin a kdyz to ekdo udela, tak je to spatne :wink:

no když se podíváš pořádně tak ten Datron když je v horní pozici tak je spodek vřetene jen kousek nad tou spodní plochou s nějakou frézou (ani ne moc dlouhou) to bude skoro nastejno.. a v podstatě skoro celý rozsah Zka je pod tou plochou, u RKALa podle toho obrázu je odhadem tak půlka rozsahu takhle omezeno..
Thomeeque

22. 3. 2015, 8:57

Podle tohoto renderu bych řek, že to má tak akorát.. nebo to bylo na orima?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

22. 3. 2015, 9:27

já vycházel z tohohle obrázku.. http://www.c-n-c.cz/download/file.php?i ... &mode=view" onclick="window.open(this.href);return false;
RKal
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2015, 10:45

Proč jsem použil tuhle koncepci nevím, nějak mi to tak vyšlo a udělat obrácený návrh mne nenapadlo, nicméně si myslím, že je posuv využit kompletně. Vysvětlím:

1) světlá výška pod portálem je (respektive bude až ho předělám) 195 mm nicméně světlá výška pod vozíkem X tedy toho co je na fotkách je 182,5mm uvažoval jsem tak aby zde vlezl obrobek do výšky 180mm protože mám něco v budoucnu vplánu.

2) rozjezd osy Z je 130mm + náke drobné
3) celé vřeteno se dé navíc povolením čtyřech šroubů M8 přestavět tedy zvednout v rozmezí cca 140 mm a to proto, že je potřeba jiná hloubka používám li nástroje na vrtání PCB kde délka nástroje vyčnívající z kleštiny bude tak do 20ti mm možná i méně a na druhou stranu pokud chci obrábět nějaké hluboké kapsy frézou 10 x 50 která trčí 70 mm ven z kleštiny a ještě na obrobku který je 150mm vysoký tak by celkový rozjez musel být přes 200 mm aby bylo ještě kam s tou 10kou odjet. Proto je taky ta deska s vřetenem která se dá přesunout, na osazení a drážkách tak abych během změny výšky stále držel kolmici a aby tato změna nebyla příliš pracná.

takže například:
a) deska s vřetenem spuštěná téměř dolu nějakých 80mm od pomyslné nuly, spodní plocha kleštiny 8 - 138 mm nad stolem
b) ustaveno dle rendru http://www.c-n-c.cz/download/file.php?i ... &mode=view to je 50 mm od pomyslné nuly a asi také nejčastěji používaná poloha spodní plocha kleštiny 38 - 168 mm nad stolem standartně nástroje které používám jsou vsunuty od 30 do 50 mm z kleštiny + nějaké podložení obrobku.
c) vřeteno ustaveno na pomyslnou nulu rozsah 88 - 218 mm tady počítám s obráběním vysokých obrobků s dlouhým nástrojem
d) poslední možnost je zasunutí vřetená ještě výše -50mm oproti pomyslné nule a zde je rozsah 138 - 258 mm tohle je spíš tak na vrtání opravdu dlouhým nástrojem do vysokého obrobku.

ohledně koncáků je to tak. Indukční snímače jsou koncové polohy pro mach3 a zároveň je jedno čidlo (tady to horní) jako reference. Ty koncáky na druhé straně jsou zapojeny seriově do obvodu s centrál stopem nezávyslím na machovy a pokud mach něco zblbne tak to natvrdo odstaví napájení driveru a vše se zastaví.

Jinak se mi dneska podařila dodělat poslední objímka matice X a tak jsem mohl začít rozebírat stroj a začít montovat díly na novou osu. Už ale na první pohled (spíše potěškání) je zřejmé že přestavba portálu bude nutnost. Na fotkách již s namontovaným vřezenem. Jako šroub Z jsem použil šroub ze starého Zka, zatím. Bohužel je krátký a tak mám zdvih jen 60mm takže budu muset objednat nový, ale s tím sem počítal.
Přílohy
20150322_224604.jpg
20150322_224622.jpg
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“