dorazy
no v mojeje jednej masine su ref spinace a su presne na 0.0125mm.
teda ak mam taky krok tak jednoznacne viem ze ak mi zopnu mozem nulovat alebo nastavit inu hodnotu a som prense za kazdym ako najdem na ref spinac ale aky typ tam je to ti nepoviem.
no si myslim ze na 0.001 by sa to malo dat spravit.
nech sa vyjadria dalsie kapacity aky maju nazor
teda ak mam taky krok tak jednoznacne viem ze ak mi zopnu mozem nulovat alebo nastavit inu hodnotu a som prense za kazdym ako najdem na ref spinac ale aky typ tam je to ti nepoviem.
no si myslim ze na 0.001 by sa to malo dat spravit.
nech sa vyjadria dalsie kapacity aky maju nazor
Myslím, že když řeknu, že mikrospínače tu používá 99% lidí co mají doma cnc, nebudu daleko od pravdy.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
psal jsem, co mají lidi DOMA cnc, ne v práci.
Co se tyka te presnosti tak by se dalo dosahnout relativne dos velka presnost nasledujicne: Pri pouziti krokoveho motoru pouzit na najizdeni na spinac celokrok. Spinac je dostatecne presny na to aby na celokrok zareagoval a proto zareaguje vzdy na ten samy celokrok. No a potom uz presne vim kde jsem pokud se nezmenily nejake parametry stroje (delkova roztaznost teplotou a pod.). Finta je v tom ze kdyz pojedu na mikrospinac mikrokrokem tak bude jeden mikrokrok presnejsi nez je opakovatelna presnost mikrospinace a o ten jeden dva (nebo i vic) mikrokroky se budou vysledky lisit, takze pokazde budu malinko jinde, ale pro celokrok najedu vzdy na ten stejny celokrok. Samozrejme pote provozuji stroj na mikrokrok. Tohle nemam overene v praxi, ale teoreticky by to melo fungovat.
Existují nějaké doporučené, přesnější, odolnější typy spínačů? Stačí jakýkoli typ? Jak je nejlépe namontovat? Přesnost v řádu 0,1 mm je pro mě dostačující.
Našel jsem průmyslové spínače. Jsou však pro homo domo drahé. Dotazem zjištěná cena je nad 2000,- Káč káč bez DPH. Vylomit z nich cenu byl problém. Měl jsem pocit, že cena je až na posledním místě.
http://www.balluff.cz/Download/katalogy/BNS/BNS_1.pdf
Našel jsem průmyslové spínače. Jsou však pro homo domo drahé. Dotazem zjištěná cena je nad 2000,- Káč káč bez DPH. Vylomit z nich cenu byl problém. Měl jsem pocit, že cena je až na posledním místě.
http://www.balluff.cz/Download/katalogy/BNS/BNS_1.pdf
no co sa tyka detekcie ref alebo koncovych snimacov.
1. presnost 0,1mm je nic to vie skoro kazdy lepsie upevneny spinac
2. su indutivne, magneticke, opticke, mechanicke a co javiem este ake je len na uzivatelovy ake pouzije. ale zavisi to od stroja a prostredia pouzitia. no najlepsie si myslim ze su tie mechanicke ale dobry spinac mechanicky je problem , je na to vela sposobou ale hlavny problem je opotrebovanie pruziaceho pera alebo oxidacia materialu.
3. co sa tyka kroku a mikrokroku je my luto ale jeto tak presne ako pouzijes krok. ak pouzijes krok a detekujes ref polohu tak si presny satale o krok ale ak to spravis na mikrokrok (aj ked nie ten isty ti to zopne) si presny na mikrokrok. je to tak aj ked mozno mas pravdu.
podla mna je najlepsi sposob mechanicke zopnutie ale nie s klasickym mikrospinacom (pruziace pero) ale trosku iny sposob a hlavne musia byt kefy na cistenie kontaktu. ktomu nizke napetie a prud na detekciu ref polohy
prosim nech sa vyjadria odbornici
1. presnost 0,1mm je nic to vie skoro kazdy lepsie upevneny spinac
2. su indutivne, magneticke, opticke, mechanicke a co javiem este ake je len na uzivatelovy ake pouzije. ale zavisi to od stroja a prostredia pouzitia. no najlepsie si myslim ze su tie mechanicke ale dobry spinac mechanicky je problem , je na to vela sposobou ale hlavny problem je opotrebovanie pruziaceho pera alebo oxidacia materialu.
3. co sa tyka kroku a mikrokroku je my luto ale jeto tak presne ako pouzijes krok. ak pouzijes krok a detekujes ref polohu tak si presny satale o krok ale ak to spravis na mikrokrok (aj ked nie ten isty ti to zopne) si presny na mikrokrok. je to tak aj ked mozno mas pravdu.
podla mna je najlepsi sposob mechanicke zopnutie ale nie s klasickym mikrospinacom (pruziace pero) ale trosku iny sposob a hlavne musia byt kefy na cistenie kontaktu. ktomu nizke napetie a prud na detekciu ref polohy
prosim nech sa vyjadria odbornici
Já mám na svoje cnc naplánovanou optiku (našetřený materiál z kopírky). Je mi sice jasné, že tam hrozí riziko zanesení nečistotou, ale v současné době to je pro mě otázka "MONEY TALK", takže šetřím na lineáry a pokud se optika neosvěčí, časem investuju do mechaniky nebo indukčáků (místo tam na to je).
Myslíš, že když stačili polohovat kopírku, Tobě nebudou??
To samé bys mohl říci o indukčních snímačích, které jsou v tomto ohledu ještě horší. Jde o umístění.