Proudová ochrana vřetena
Prosím o radu elektrikáře.
Jakou proudovou ochranu mám dát na napájení vřetena (kilowatový Kress - 1fáze 240VAC). Vzpomínám si na vzorec P=U*I, ale nejsem si jistý, jak je to u AC.
Relé mám 16A, což bude bohat stačit, ale nejsem si jistej, jaký tam vrazit jistič (mám k dispozici 6A a 10A). Prosím poradte.Díky
Jakou proudovou ochranu mám dát na napájení vřetena (kilowatový Kress - 1fáze 240VAC). Vzpomínám si na vzorec P=U*I, ale nejsem si jistý, jak je to u AC.
Relé mám 16A, což bude bohat stačit, ale nejsem si jistej, jaký tam vrazit jistič (mám k dispozici 6A a 10A). Prosím poradte.Díky
Ten vzorec plati i pro AC . No bejt to trifazovej motor tak asi nejlepsi bude tam dat motorovej spoustec kde si max. proud muzes nastavit(vramci rosahu) a da se koupit i s kontrolnim vystupem. Takze ti to pri vypadku neznici masinu a mozna i nastroj. Ale jak se to dela u jednofaze tak to nevim,nebo se to resi stejne jen se pouzije jen jedna faze
?

Kdo nic nedela ,nic nesku...
Tak je to tak. Motorovy spoustec ikdyz je 3faz. se da pouzit i pro hlidani 1faz. motoru viz. http://www.oez.cz/viewDocument.asp?document=18131
Konkretne u OEZ se to dela ze se proste vsechny kontakty spoustece zapoji do serie. Ale pozor na jine vyrobce ,tam to muze bejt jinak.
Konkretne u OEZ se to dela ze se proste vsechny kontakty spoustece zapoji do serie. Ale pozor na jine vyrobce ,tam to muze bejt jinak.
Na motory samozřejmě motorový spouštěč. Není třeba dávat silnější. dává se dle jmenovitého proudu motoru, co je na štítku. Spoušť má tzv. ampérsekundovou vypínací charakteristiku. To znamená, že již počítá s rozběhem motoru. viz níže.
http://www.schneider-electric.cz/downlo ... motoru.pdf
http://www.schneider-electric.cz/downlo ... motoru.pdf
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Naprosty souhlas, delame to tak naprosto bezne ze se vsechny 3 kontakty motoroveho spoustece prosmyckuji do serie. K nemu davame jeste pomocny kontakt na vyhodnoceni poruchy. Pouzivame system Telemecanique. Udajne existuje i jedonofazovej, ale v ruce jsem ho nikdy nedrzel.
Myslím, že není třeba smyčkovat. Bimetal je přeci na každé fázi.
Bimetal tam sice je ale vyrobce to nedoporucuje je tak z legrace. Kdyz uz nic jinyho tak to zlepsuje spolehlivost.
Motorové ochrany vyhodnocují i selhání jedné fáze u 3f motoru, takže ideálně by měl být proud všemi fázemi stejný, proto to smyčkování.
Tomáš
Tomáš
To samé můžeš říci o 3fáz. jističi. Jsou to přeci tři jističe spojené do jednoho. A pokud je zkrat na jednom z nich, tak vybaví i ty ostatní.
To samé motorová spoušť. Ať je vadná která koli fáze, tak vybaví celou spoušť. Nehlídá si nějaký proud mezi sebou.
To samé motorová spoušť. Ať je vadná která koli fáze, tak vybaví celou spoušť. Nehlídá si nějaký proud mezi sebou.
Mot. spostec precijen funguje jinak. Jde tam oto ze to nehlida jen nadprod ale i proudovou simetrii mezi fazemi. Tzn. pokud se prerusi jedna faze melo by to vypnout. Nebo to jsem alespon v akci videl u telemecanique a ten mel v sobe i kontrolni kontakty.
OK zítra to zkusím, ale myslím, že je to trochu jinak. Pokud odpojíš jednu fázi u motoru. Na dvou ostatních vzroste rapidně proud a proto spoušť vypne.
Já měl taky za to, že by měla motorová ochrana vypnout i při přerušení jedné fáze o to jsem měl taky ve svém příspěvku na mysli.
Proud motorem stoupne i když ho víc zatížím, takže to by potom pořád vypínalo, jde tam o tu symterii.
Tomáš
Proud motorem stoupne i když ho víc zatížím, takže to by potom pořád vypínalo, jde tam o tu symterii.
Tomáš