Napěťový regulátor DC-DC 5V na 7,2V (max. 2A)

jahod
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2015, 10:11

gnat píše:Nechápu proč to chceš 2x konvertovat (nejdřív ze 7,2 na 5V a pak zpátky na 7,2V) a nepřipojíš to rovnou na LiPol dvoučlánek. Ty konverze nejsou bezeztrátové a navíc si do té kamery zatáhneš bordel ze spínacích frekvencí těch konvertorů. Bál bych se i nějaké interference a možnosti rozkmitání takovýhohle bastlu (konvertory v těch power bankách obvykle kvalitní filtrací neoplývají).
Protože praktičnost. Dělám film na profi úrovni a koupil sem si kameru, která je LUXUSNÍ, nicméně Sony minibaterečka vydrží 1,5 hod max a origoš nová stojí 1600 Kč. Natáčím déle než 1,5 hod. (třeba 14h v kuse), tak potřebuju něco, co mi nabídne dost energie a hlavně se to jednoduče používá. To znamená hodím kameru na stativ, připojím USB štávu a po 8h vyměním baterku za čerstvou. Po skončení dne jsem MRTVOLA a jedinné co zvládne člověk je připojit ty 5V USB baterky ke zdroji a ony se prostě do druhého dne nabijou a ráno nabíhám na věc a nemusím nic řešit. Stojí mě to: Falešná baterka s bastlem 800 Kč, 2x 500Kč za USB 5V. V případě jakéhokoliv průseru můžu použít jakýkoliv 5V zdroj.

Otázka teď je: ok pořídím si LiPol dvoučlánek, nabíječka spolehlivá stojí???. (SPOLEHLIVÁ) Potřebuju dvě nabíječky protože nemůžu ve 3 ráno předělat druhou baterku na nabíjení. Potřebuju 2 dvoučlánky aspoň... Bude mě to stát mnohem více, budu sebou tahat 2 LiPol nabíječky a jsem totálně nekompatibilní s ničím. Sice nemám ztráty, ale potřebuju asi nějakou luxusní nabíječku, která zvládne 2-3 dvoučlánky naráz a ještě 100% spolehlivě.

Další věc je nabíjení ze soláru, potřebuju řešení, které nevyžaduje napájení ze sítě (v ideální budoucnosti). Momentálně experimentuju se svým 20W solárem a nabíjí to 5V USB baterku přes 12V na 5V invertor do zapalovače od auta. Chtěl jsem něco totálně jednoduchého, kde se jednotlivé komponenty "dají koupit v Hornbachu", když na věc přijde... LiPol je super, ale co když se něco pokazí a je Pátek 19h a já celý víkend točím. U filmu je jakékoliv řešení, které se dá nahradit v Loštěnicích nad Šošůvkou 1000x lepší něž kdovíjak efektivní úlet, který když se pokazí, tak musím do Prahy, Brna, nebo Ostravy ve všední den.

Tady do toho borec pouští 9V. (ten battery pack má dvě nastavení vystupu 9 a 12V), to bych mohl použít 9V akmulátory... 3 vedle sebe a je to, jednoduché a univerzální, ale zase jak je nabíjet? Jaktože tam pouští 9V, když max napětí článku je 8,4V? Není 9V LiPol akmulátor zase složený ze dvou článků?

https://youtu.be/qGZMfAHQBEo

Takže Sony baterečka má v sobě 2 LiPol 4,2V články?

SONY NP-FW50
Battery Type : InfoLITHIUM W-series: Li-ion
Battery Indicator : 7.3Wh (1020mAh)
Battery Capacity : Minimum: 7.3Wh (1020mAh)
Output Voltage : DC 8.4V (max)

Mohl bych teda vymyslet něco, co to napodobí, budu mít stejnou V, ale větší kapacitu. Nemusím se bát o kameru, protože jak se baterka vybije, kamera zdechne. Ale asi budu potřebovat poradit s výběrem nabíječky, 5V USB baterku můžu nabíjet i z mého 20W solárního panelu. jak budu nabíjet LiPol ze soláru?

atd. atd. nekonečně možností....
Naposledy upravil(a) jahod dne 12. 7. 2015, 10:19, celkem upraveno 1 x.
elbarto

12. 7. 2015, 10:16

Neni to trosku ceske uvazovani ? Pises o kamere za 65k a chces neco bastlit ? Neni logictejsi dokoupit origo exterku a mit klidek. Tady budes experimentovat a nakonec to stejne skonci vytavenym konektorem a pri velke smule vyzkratovanou kamerou, jak pise Testone.
jahod
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2015, 10:30

elbarto píše:Neni to trosku ceske uvazovani ? Pises o kamere za 65k a chces neco bastlit ? Neni logictejsi dokoupit origo exterku a mit klidek. Tady budes experimentovat a nakonec to stejne skonci vytavenym konektorem a pri velke smule vyzkratovanou kamerou, jak pise Testone.
Origo exterka neexistuje. A7s je foťák pro bohaté japončíky co mimo jiné umí dělat kulervoucí video. Pro profi práci tu věc musíš zapřáhnout jak vola, jedeš hodiny v kuse. Bohužel Ing. nepočítali, že to bude takový úspěch, tak kamera nemá vyřešené externí napájení ani pořádnou šťávu.
Možnosti jsou:

a) kamera dobíjí vnitřní baterku z USB 5V, přes komunikační micro-USB, ale pouze pokud je VYPNUTÁ (to dělám teď, dokud nemám lepší řešení, hrůza....)
b) falešná baterka s vývodem a spolehlivá exterka 8,4V plus minus nevimkolik V
c) origoš sony NP-FW50 minibaterky, které musíš kažodou hoďku vyměnovat (při profi práci děs, páč kameru máš nabastlenou na stativu a je to pruda sundávat, zdržuje, před klientem vypadáš jak vůl) stojí origoš 1500 Kc plus, čína 250 Kč za kus (!)

Chápu, že na vás působím jako socka, protože bastlím stokoruny na kameru za 65k, ale je to přesně ta cena, proč sem teď bez peněž a potřebuju fungovat. Filmařina v ČR to není moc o drastickém výdělku.
jahod
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2015, 10:41

Ajo tak exterka existuje...

https://youtu.be/GLIDQ2rgaVQ
http://www.bhphotovideo.com/c/product/1 ... y_a7s.html

5 500 Kč plus poštovné... bezva. Mám ale pocit, že to je pár článků v krabičce a elekronika z ebaye za dva dolary.
Mex

12. 7. 2015, 11:00

Kdybych to řešil já, tak si koupím v Číně (eBay, Aliexpress) několik PowerBanků, tj. externích boxů s baterkou pro nabíjení mobilů atd.
Jen to bude chtít vybrat takové, u kterých je napsáno zapojení vnitřních článků. Chtělo by to takový, který má vevnitř uspořádání 2sXp (např. 2s2p, tedy 2 články sériově a 2 sady paralelně).

Pak nastane to nejobtížnější - otevřít ty krabičky, dneska je velké móda všechno lepit.
No a pak bych do toho navrtal díru a osadil si tam konektor, na který si vyvedeš přímo to napětí z baterek. Takže žádné ztráty zbytečným měničem navíc, nabíjení stále zůstane z USB, navíc ti zůstane funkční i výstupní USB pro nabíjení třeba mobilu (až budeš volat modelkám, ať přijdou na natáčení, a jaké prádlo si mají vzít na sebe). Kromě toho budeš moct napájet kameru a současně to přes USB nabíjet.
Jen ten konektor použij nějaký netypický, ať to omylem nepřipojíš někam jinam.

Přímo do falešné baterky bych ještě pro strýčka Příhodu osadil dodatečnou nezávislou přepěťovou ochranu. Asi by vyhověla jen výkonová Zenerka na 9V a tavná pojistka.
Ovšem vzhledem k tvému dotazu co je to studeňák (což je jeden z nejběžnějších termínů při bastlení) soudím, že elektronika není tvůj koníček. Tak možná vzhledem k ceně kamery bych požádal o spolupráci někoho se zkušenostma a vybavením.
jahod
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2015, 12:36

Mex píše:Kdybych to řešil já, tak si koupím v Číně (eBay, Aliexpress) několik PowerBanků, tj. externích boxů s baterkou pro nabíjení mobilů atd.
Jen to bude chtít vybrat takové, u kterých je napsáno zapojení vnitřních článků. Chtělo by to takový, který má vevnitř uspořádání 2sXp (např. 2s2p, tedy 2 články sériově a 2 sady paralelně).
To je moc fajn nápad! Od té doby, co jsem si to přečetl tak hledám po netu power bank s 2s2p zapojením a nic! Mám Xiaomi a tam je ve všech variantách paralelní zapojení (2p, 4p). Budu hledat... Je ale dost binec v pojemenovávání, takže se to blbě googlí, Power Bank je dnes USB i pár článků pro RC letadla bez elektroniky...
Přímo do falešné baterky bych ještě pro strýčka Příhodu osadil dodatečnou nezávislou přepěťovou ochranu. Asi by vyhověla jen výkonová Zenerka na 9V a tavná pojistka.
Můžu poprosit o nějaké schéma zapojení? Link? Pokud najdu správný PowerBank, tak jdu do toho...
Ovšem vzhledem k tvému dotazu co je to studeňák (což je jeden z nejběžnějších termínů při bastlení) soudím, že elektronika není tvůj koníček. Tak možná vzhledem k ceně kamery bych požádal o spolupráci někoho se zkušenostma a vybavením.
Jo měl jsem pomalé ráno. Elektronikou jsem se zabýval dřív jako teenager, termín studeňák jsem si v tu chvíli nevybavil...
filla
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2015, 1:09

jahod píše:
filla píše:
jahod píše: (Proč je na obrázku 8.4V, když má být 7.2V?)
protoze 7.2V je jmenovite napeti baterie a 8.4V je jeji maximalni, tedy napeti, ktere ma po ukonceni nabijeni, ono by teoreticky mohlo stacit i 5V, pac minimalni napeti na ktere lze li-ion vybijet je 2.5V na clanek a v tom packu jsou 2 clanky, takze nejnizsi napeti, pri kterem elektronika odpoji baterku je 5V, usb konektor to unese, je to jen 10W pac ruzna udelatka pro PC, jako treba lednicka si bere to same
No... někteří používají dokonce 9V externí zdroj a funguje to taky. Jsem z toho zmatenej. Kamera evidentně zvládne vše od 9 do dejme tomu 5V. Nicméně, než do té kamery něco pustím, musím si být jistý, že jí to neublíží.

9V by mělo spoustu výhod, např. bych mohl použít 9V akmuátory vedle sebe a bylo by po řešení, otázka je zda to té kameře nemůže ublížit z třeba dlouhodobého hlediska...
ta kamera ma v sobe beztak menic na 5V mozna i mene, tim se vysvetluje nabijeni z usb pouze pri vypnute kamere, pac tim se prepne v baterce zapojeni clanku ze serioveho na paralelni, 9V jsem se kvuli okolnimu balastu neodvazil navrhnout, rozeber jednu baterku, promer zapojeni kontaktu, kup si nekolik li-ion 18650 clanku a nabijet muzes http://www.ebay.com/itm/New-iMAX-B6-LCD ... 0912920032" onclick="window.open(this.href);return false;
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
jahod
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2015, 9:05

Skvělý, zkusím NCR18650B v konfiguraci 2s, 2s2p nebo 2s4p, akorát nabíjet potřebuju jednodušeji.

Existuje nějaká nabíječka, kde:

a) zapojím, zmáčknu a ono mi to nabíjí přednastavené hodnoty,
b) můžu nabíjet víc takovýchto battery packů najednou?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2015, 9:29

tady máš nabíječe 220v a 12v z auta
2 kanál -2 aku http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=76766" onclick="window.open(this.href);return false;
4kanál -4 aku http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=73160" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
bronek999

13. 7. 2015, 1:42

Musi to byt za kazdu cenu liion? Modelarske lipol baterie maju obrovsku kapacitu, rozdiel 0,1v menej na clanok, kombinacie 2s2p v pohode a nabijes ju spravnou nabijackou za 10 minut. Pripojis,stlacis a ked je nabita tak zapipa.

Ps: studeny spoj znamena zly kontakt medzi nozickou(vyvodom) potenciometra a dps. Nekonecny odpor=akoby tam potenciometer ani nebol=napatie vystupu je takmer rovne vstupu pri step down menici
jahod
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2015, 10:04

Nahoď nějaký link, koukal jsem se a nevím přesně jak to myslíš. Přijde mi, že jsou rozměrově hodně vělké.

Líbílo by se mi řešení s NCR18650B protože mi přijdou ideálně veliké. Jde o to mít to kam přidělat na ten foťák i v konfiguraci "držím to v ruce", velkou výhodou téhle "kamery" je, že je dost kompaktní a baterkové řešení to musí aspoň trochu respektovat. Do adaptéru na blesk bych si udělal nějaké sáňky s dvěma 18650, což by mi dalo 3700mAh, což je asi dost na dva velký tužkáče... (cca 3x tolik co origoš Sony baterka, voltáž nepodělám, prostě 8,4V nebo chcíp...)

Obrázek

Kam tady přidělám takovou LiPo modelářskou kostku? (Zespodu mám stativovou destičku, tam ne...) Tahle má na délku 15 cm.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html

Nabíjení za 10 min ?!?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2015, 11:10

Nějak mě nebaví se tady tím prokousávat, ale co třeba 2 s lipo v tvrdém obalu pro závodní autíčka třeba http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... OVED_.html" onclick="window.open(this.href);return false;
(rychlé nabíjení , tvrdý odolný obal a přijatelná velikost) nebo spousta dalších s jinou cenou.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
bronek999

14. 7. 2015, 1:37

Pises ze ta ma 15 cm...ale je to trojclanok, takze nieco takmer 12v a kapacita 3.7ah.
kolko clankov 18650 na to potrebujes a kolko cm zaberu?
v podstate sa z lipo clankov da poskladat velmi kompaktny pack, su obdlznikove a zaberu menej miesta ako okruhle. Nevraviac o tom, ze ked nabijem 18650 clanok a vybijem ho s meranim odobratej energie, tak sa u nejakeho panasonicu dostanem k 90% mernej kapacity(zalezi od vybijacieho prudu) a u neznackoveho 18650 clanku viem vyuzit tak 50% kapacity uvedenej na stitku. O rychlosti nabitia lipol ani nevravim, je to zlomok casu u liion
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“